Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Ned mot sju minus på Finnmarksvidda i natt - norgesrekord på datoen 5. september


05.09.07: Først når vi kommer til den 13. september, har det forekommet at temperaturene f.eks. på Finnmarksvidda kryper under 10 kuldegrader. I natt var det minus 6,8 grader på landets kaldeste sted.
"KALDEST" på Meteorologisk institutts oppslagsside på internett var det i Cuovddatmohkki i Karasjok kommune med minus 6,8 grader i minimumstemperatur.
- Det er to tideler kaldere enn det har vært noe sted her i landet på den femte september-dagen. Det viser de rekordoversiktene som vi her på Vær og vind gjennom et langt vær-liv har utarbeidet.
Den tidligere norgesrekorden på den 5.9. var minus 6,6 grader fra Tynset-Støen i 1982.
Og så pass tidlig ut i høstsesongen er det ofte stedene i Nord-Østerdal og på Finnmarksvidda, enten det dreier seg om Karasjok eller Kautokeino kommuner, som kniver om disse kalde rekordene.
Allerede sist lørdag, den 1. september, måtte vi rette opp våre norgesrekorder. Da var det Drevsjø i Engerdal som flyttet sin norgesrekord på datoen den 1.9. fra minus 3,8 grader i 1979 til minus 6,0 grader.

Fra kulde til varme - i dag
Landets varmeste sted i dag ble Kongsberg Brannstasjon der maksimumstemperaturen ble 21,2 grader. En deilig dag i begynnelsen av september, som fikk fjernsynsmeteorologen på NRK1, statsmeteorolog Kristen Gislefoss, til å snakke om "indian summer". Men indian summer-begrepet kan, etter vår oppfatning, ikke brukes før i oktober - det var nemlig først i oktober at den innfødte befolkningen i USA kunne høste for annen gangs avlinger og dermed innførte begrepet indian summer en gang på 1800-tallet.

Varmerekorden den 5.9.
Apropos norgesrekorden i varme på den 5. september: Dagens 21,2 grader blekner unektelig litt når vi her på Vær og vind kan fortelle at det varmeste som har vært på den femte septemberdagen, er 27,6 grader fra Vinjeøra I i Sør-Trøndelag i 1968.

Tre år med ekstremt varm start
I de tre årene 1906, 1958 og 1991 ble det helt i starten av september satt ny norgesrekord for september-varme: 28,5 grader! Den for lengst nedlagte klimastasjonen Austad I i Bygland kommune i Setesdalen kunne bokføre 28,5 grader den 2. september 1906.
Femtito år senere kunne Meteorologisk institutts klimastasjon på Meråker Jernbanestasjon i Nord-Trøndelag bokføre de samme 28,5 grader den 1. september 1958.
Og den andre gangen som denne absolutte september-varmerekorden ble tangert, var den 3. september 1991 da observatør Else Eriksen på Drammen-Marienlyst leste av de samme 28,5 gradene.
Ergo: Tre ganger 28,5 grader helt i starten på september, med henholdsvis 52 og 33 års mellomrom.
Et paradoks er det at samtlige tre klimastasjoner er nedlagt. Meråker er for tiden representert med Meråker-Egga, mens Drammen-Marienlyst er avløst av automatstasjonen Drammen-Berskog.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

NORDISK SOMMERVARME IGJEN I MØRE OG ROMSDAL: - Sunndalsøra nådde 22,9 grader lørdag

Mandal-Eigebrekk, 09.10.21: Den siste sommerrappporten
fra Vær og Vinds sommerbase kommer nå kveld, fordi sju
av Meteorologisk institutts klimastasjoner i Møre og
Romsdal hadde nordisk sommervarme i dag, lørdag. Lokal
fønvind sørget for slikt!

Les mer


REKORDVÅT START PÅ OKTOBER: - Øysteinnatten på Lifjell i Midt-Telemark har allerede fått 87,1 pst av HELE OKTOBERNORMALEN der

Mandal-Eigebrekk, 05.10.21: Store deler av Øst- og
Sørlandet har fått en meget, meget våt start på årets
oktober. Med fen offisielle nedbørdøgn "i boks" har Lifjell-
Øysteinnatten (1102 m.o.h.) fått 189,1 mm nedbør.
Oktober-normalen der er 217 mm.

Les mer


EN TIDEL FRA NORDISK SOMMERVARME MANDAG: - Åndalsnes toppet med 19,9*C allerede kl. 13.00

Mandal-Eigebrekk, 05.10.21: Både i Møre og Romsdal,
Trøndelag og i nordlige deler av Nordland var det tett på
nordisk sommervarme i går. Dermed var det omkring to
grader til at fylkesvarmerekordene i disse tre fylkene ble
slått...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©