Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 STORM-INFO III: - Enda mer "verdt å vite"; i dag om sørlendinger som bare bor langs kysten ...


03.12.08: I folkeopplysningens tjeneste iler vi dag, her og nå, til med dagens bidrag fra Storm Weather Center AS i Bergen, formidlet på Aftenpostens værside, sistesiden i kulturdelen. Fordi vi vet om mange sørlendinger som ikke bor langs kysten!

For den ikke-bornerte, men tvertimot høyst oppegående nordmann, sørlendinger inklusive, hitsetter vi en rykende fersk "Verdt å vite"-tekst, formidlet på Aftenpostens værside (sistesiden i kulturdelen) i dag, onsdag 3. desember anno 2008.

Dagens tekst
> "En sørlending vil bli spart for de mest dramatiske temperaturvariasjonene. En av grunnene er at kyststrøk aldri får de tøffeste temperaturutslagene fordi havet ligger utenfor som en gigantisk stabilisator. Men i innlandet, som i Kautokeino, er det andre krefter i sving. I mørketiden kan temperaturen her bli svært lav." (Sitat slutt.) Rett avskrift bekreftes!

- Hva med sørlendinger i innlandet?
Våre tanker går umiddelbart til de sørlendingene som bor - og ferierer - i innlandet, f.eks. på Hovden i Setesdalen. Og spesielt året 1982. Det året svingte nemlig temperaturene på dette kjente alpin- og turiststedet fra minus 38,0 grader den 8. januar til pluss 27,0 den 31. juli - som gir en temperaturforskjell innen samme år på 65 grader!

- Mørketid eller ikke?
> - Men i innlandet, som i Kautokeino, er det andre krefter i sving. I mørketiden kan temperaturen bli ganske lav, siterte vi ovenfor fra hva kloker hoder på Nøstet i Bergen har klekket ut spesielt for Aftenpostens lesere.
Personlig ville vi kanskje ha valgt Karasjok i stedet for Kautokeino. I året 1999 svingte nemlig temperaturen fra -51,2 grader den 28. januar til +29,2 grader den 15. juli. Det gir en forskjell på interessante 80,4 grader innenfor et tidsrom på et halvt år.
Vi er samtidig litt usikre på hvor lenge det er mørketid i Karasjok, eller i Kautokeino for den saks skyld. Vi velger å tro at så sent ut i januar som den 28. har sola vendt tilbake til Finnmarksvidda.

- Verdt å vite!
Avslutningsvis skal vi, stadig i folkeopplysningens tjeneste, bare minne allmennheten om at temperaturene ganske riktig inne på Finnmarksvidda kan skifte rett og slett voldsomt. Største temperaturstigning som vi noen gang har opplevd her i landet på fem timer, er de 24,9 gradene i Karasjok den 16. januar 1881. Ved morgenobservasjonen kl. 09.00 denne dagen var det -39,1 grader. Ved middagsobservasjonen kl. 14.00 (litt andre observasjonstider enn i dag!) var det blitt -14,2 grader.
Eller 32,8 grader samme sted på seks timer, men i langt nyere tid, den 11. januar 1965: Fra -43,8 grader kl. 07.00 til -11,0 grader kl. 13.00.
- Ha en god onsdag, både på Sørlandet og på Nøstet i Bergen!
Morgenhilsen fra
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

NORDISK SOMMERVARME IGJEN I MØRE OG ROMSDAL: - Sunndalsøra nådde 22,9 grader lørdag

Mandal-Eigebrekk, 09.10.21: Den siste sommerrappporten
fra Vær og Vinds sommerbase kommer nå kveld, fordi sju
av Meteorologisk institutts klimastasjoner i Møre og
Romsdal hadde nordisk sommervarme i dag, lørdag. Lokal
fønvind sørget for slikt!

Les mer


REKORDVÅT START PÅ OKTOBER: - Øysteinnatten på Lifjell i Midt-Telemark har allerede fått 87,1 pst av HELE OKTOBERNORMALEN der

Mandal-Eigebrekk, 05.10.21: Store deler av Øst- og
Sørlandet har fått en meget, meget våt start på årets
oktober. Med fen offisielle nedbørdøgn "i boks" har Lifjell-
Øysteinnatten (1102 m.o.h.) fått 189,1 mm nedbør.
Oktober-normalen der er 217 mm.

Les mer


EN TIDEL FRA NORDISK SOMMERVARME MANDAG: - Åndalsnes toppet med 19,9*C allerede kl. 13.00

Mandal-Eigebrekk, 05.10.21: Både i Møre og Romsdal,
Trøndelag og i nordlige deler av Nordland var det tett på
nordisk sommervarme i går. Dermed var det omkring to
grader til at fylkesvarmerekordene i disse tre fylkene ble
slått...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©