Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







VÆRMELDINGEN: - Når kan vi stole på den og innrette oss etter den?


Mandal-Eigebrekk, 17.09.11: Vær og vind har møtt veggen. Regnveggen. På E 39 i Songdalen kommune mellom Kristiansand S. og Søgne. Litt før kl. 15.00. I dag.
Meteorologen på Blindern leste på NRK P1 like før tre i ettermiddag et værvarsel for Agder ...


Vær og vind har for en stund siden befunnet oss på E 39 mellom Kristiansand S. og Mandal, på vei til landstedet her på Mandal-Eigebrekk. Noen minutter før kl. 15.00 kommer Meteorologisk institutt inn i programmet Helgeland med det daglige værvarselet. Vi befinner oss i Vest-Agder fylke, i Songdalen kommune.
Vakthavende meteorolog, som opptrer anonymt på radioens P1, gir varselet for Agder:
- ...fra i kveld lokalt mye nedbør ...

- Møter veggen
Vær og vind har akkurat passert kommunegrensen mellom Kristiansand S. og Songdalen kommuner. Det bøtter ned i slike mengder at vi av etterfølgende biler kan beskyldes for å kjøre i fylla. Vi prøver etter beste evne å unngå vannplaning og kjører derfor "slalåm" i vestgående felt på tofelts europavei gjennom Vest-Agder fylke.
Det blir diskusjon i forsetet i bilen vår: Han sa da lokalt mye nedbør fra i kveld!
Vi ser på klokken på dashbordet. Den viser 14.54.
Kanskje lørdag tidlig ettermiddag er kveld for statsmeteorologene på Blindern. Hva vet vi der vi fortsetter slalåmkjøring enda vel tre mil før vi er framme.

- Ser de ikke ut av vinduet?
Vær og vinds ansvarlige minnes en høstdag (vi er på den sørlige halvkule) i 2005 ute på Mornington-halvøya sørvest for Melbourne, på en lørdagsformiddag med marked. En bondemannsnabo av våre venner kommer inn på temaet vær og værmeldinger.
- I don't listen to the radio or see the televion weather forecast. They are all wrong. And the forecasters do not bother to look out through their windows to see how the weather is outside their building.
"Vår" mann på grønnsakstorget denne lørdagsformiddagen hadde ikke mye pent å si om australsk værvarsling: De gidder jo ikke engang å se ut av vinduet for å se hvordan været EGENTLIG er.
Tanken rant oss i hu her på E 39: Hadde ikke herr vakthavende statsmeteorolog ved VA på Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo tatt en kikk på RADAREN før han gikk i radiostudio og meldte om regnvær fra i kveld, og da i store mengder?

Hjemme i Bærum
Mens vi er i det litt forbannede vær-hjørnet, minnes vi statsmeteorolog John Smits som torsdag kveld på NRK-Fjernsynet, distriktssendingen for Oslo og Akershus, litt før sju på kvelden meldte at det kunne forekomme nattefrost i de nordlige strøkene av Akershus.
Det kaldeste ble 0,4 grader på Aurskog II lengst øst i Akershus.
Etter noen helt uventede ettermiddagsbyger skulle det klarne opp torsdag kveld, og det kunne altså bli nattefrost natt til fredag da det var varslet klarvær.
I vår TV-stol tvilte vi litt på det.
Så da fredagens NRK-meteorolog kom på skjermen til samme tid, ca 18.50, var det ikke ett ord om mulig nattefrost natt til i dag, lørdag.
Natten til i dag ble det enda litt mer høstlig enn det hadde være foregående natt.
Det kaldeste i Oslo og Akershus ble minus 0,7 grader på Aurskog II.
Dermed har vi fått den første frostnatten i hovedstadsregionen.

- Ettermiddagsbygene fredag
Statsmeteorolog Haakon Melhuus blir noen minutter over tolv på formiddagen fredag interpellert av NRK-Østlandssendingens programleder om mulig nedbør utover dagen, som startet så fint. Melhuus trekker litt på det, men konkluderer med at det muligens lokalt kunne komme noen få dråper.
Idet Melhuus sitt værbudskap oppfattes på Dønski i vestre Bærum - tolv kilometer rett vest i luftlinje fra radiostudioet på Meteorologisk institutt på Blindern - tårner bygeskyene seg opp like rundt oss, og ved 15.30-tiden kommer "dråpene": Det blir 1,7 mm nedbør, riktig nok målt opp først ved aftenobservasjonen kl. 20.00.

Sommerværvarslene for Sørlandskysten
Den våkne værklikker her på www.verogvind.net vil sikkert ha forstått en viss frustrasjon akkurat nå, basert på de mange feilvarslene ut gjennom tidenes våteste sommer siden 1900, slik Meteorologisk institutt selv har karakterisert den.
Dokumentert gjennom tre daglige, komplette værobservasjoner har vi et helt bestemt inntrykk av treffsikkerheten på varslene, selv de som blir fremført i radio der man har bedre tid enn i et travelt fjernynsstudio med svært kort sendetid.
Vi lar resultatet av vurderingen av "yr.no"-varslene for stedet Eigebrekk (Eikebrekk på nynorsk som er "yr.no" sin hovedspråkform) forbli en hemmelighet for omverdenen - den er ikke særlig flatterende verken for dem som har produsert programmene for timesvarslingen det neste døgnet eller selve vær- og temperaturutviklingen 24 og 48 timer fram i tid.

- Er det datamaskinene som bestemmer?
I våre yngre dager kunne vi stole langt mer på værvarslene både i radio og fjernsyn enn vi føler at vi kan anno 2011.
- Er det slik at dagens varslingsmeteorologer er så opphengt i hva de får ut av sine datamaskiner og glemmer å bruke sin egen personlig ervervede fagkunnskap?
Vi skal i denne sammenheng ikke trekke inn StormGeo i Bergen, som varsler været på fjernsynskanalen TV2 og i en rekke region- og hovedstadsaviser.
Gjennombløt lørdagsettermiddagshilsen
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©