Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







VERDT Å VITE: - Aftenposten og StormGeo mener ekstratropiske sykloner dannes innenfor de ekstratropiske områdene på jordkloden


Bærum, 21.12.11: Fra tid til annen kommer det meteorologiske drypp av en spesiell karakter på Aftenpostens værside, levert av meteorologene i StormGeo på Nøstetangen i Bergen.
"Verdt å vite" heter de daglige gullkornene. Søndagens siterer vi her ...


- Lavtrykk som påvirker været i Norge, er såkalte ekstratropiske sykloner, som dannes innenfor de ekstratropiske områdene på jordkloden, mellom ca 30 og 60 grader nord eller sør. Forskning viser at det i snitt har oppstått 37 ekstratropiske sykloner på den sørlige halvkule hvert år mellom 30 og 70 grader sør, heter det i "VERDT Å VITE" på Aftenpostens værside søndag 18. desember.

- Hvor mange her oppe i nord?
Vær og vind må bare beklage at vi ikke besitter noen embetseksamen i realfag eller meteorologi. Vi er imidlertid nokså sikre på at de lavtrykkene som påvirker været i Norge, er de som er dannet innenfor de ekstratropiske områdene mellom 30 og 60 grader NORDLIG bredde. Derfor hadde det vært mye mer interessant å bli fortalt hvor mange ekstratropiske lavtrykk som i gjennomsnitt blir dannet på den NORDLIGE halvkule, gjerne mellom 30 og 60 grader nord, som skrevet står.

- Men, ...
I de senere årene har Vær og vind forsøkt å følge med på de tropiske syklonene både i Stillehavets østlige og vestlige del og i det sentrale Atlanterhavet - fra de blir oppdaget (detektert) første gang av det amerikanske orkanvarslingssenteret i Miami, Florida et stykke utenfor kysten av Vest-Afrika. De dukker opp som TD (tropical depressions = tropiske lavtrykk), utvikler seg videre mens de driver vestover mot Karibia til TS (tropical storms = tropiske uvær) som etter hvert får sine navn. Når de navngitte TS'ene utvikler seg videre til TH'er (tropical hurricanes = tropiske orkaner), har vindhastighetene omkring sentrene (orkanens øye) økt til mer enn 117,7 km/t i de sterkeste vindkastene. Det er grensen for kategori I-orkan iht Saffir-Simpsonskalaen.

- Følges fra Miami
Ikke sjelden går disse midtatlantiske orkanene inn i Mexicogulfen og treffer sørstatene med styrker som den historiske Katrina i 2005 med enorme ødeleggelser.
Inne over nord-amerikansk fastland får ikke orkanene ny næring i form av svært varmt havvann, og dabber av - og setter kurs ut i Atlanterhavet fra en lang kyststrekning fra South Carolina til New Hampshire og Maine. Da er de tidligere orkanene blitt så svekket at de blir benevnt som extratropical storms eller extratropical depressions, stadig ifølge orkanvarslingssenteret i Miami, Florida.
Andre navngitte orkaner herjer ulike deler av øyene i Karibia og Bahamas før de legger om kursen mot nordøst.
- - -
- Det skulle vel ikke være tidligere meget aktive orkaner som har satt en nordøstlig kurs ut i Nord-Atlanteren mellom 30 og 45 grader nordlig bredde, som StormGeo-meteorologer kaller ekstratropiske sykloner?
Vi bare spør, og får kanskje svar fra en eller annen av StormGeo-meteorologene som tilfeldigvis skulle snuble over vår fundering i ettermiddag.
Onsdagskortdagshilsen
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©