Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VÅRTEMPENE: - Sesongprognosen sa opptil en grad varmere enn normalt; det ble ble opptil tre grader over


Bærum, 15.06.12: Da Meteorologisk institutt la ut sin sesongprognose for temperaturen denne våren, skulle en større del av landet få en vår som var fra en halv til en grad varmere enn normalt. Det ble opptil tre grader over og tredje varmeste på 70 år!


Sammen med Klimatologisk månedsoversikt for mai følger også en opplisting av hvordan våren 2012 - med andre ord de tre månedene mars, april og mail til sammen - kom til å bli. Vær og vind er ikke spesielt henrykt over treffsikkerheten på sesongprognosen for den vårsesongen vi la bak oss for to uker siden.
Men hvem i all verdens navn kunne for eksempel forutse at vi mot slutten av mars ville sette ny norgesrekord for marsvarme (på Landvik ved Grimstad med 23,1 grader den 27.3.) eller oppleve tidenes nest høyeste mai-temperatur (på 31,1 grader på Gvarv i Telemark den 25.5.)?

- Våren varmest her
- Middeltemperaturen for Norge som helhet våren 2012 var 1,4*C over normalen som er ca det 15. varmeste i serien som går tilbake til 1900. Varmest i serien er 2002 med 2,3*C over og kaldest i 1917 med 2,9*C under, skriver Klimadivisjonen i sin tekstomtale av lufttemperaturen i mars - mai 2012.
Vær og vind går inn i de omfattende tabellene som dokumenterer bl.a. dette som vi nettopp har sitert.
Med referanse til dette legger vi ut denne oversikten der våren har vært mest unormalt varm (og det normale i enhver sammenheng fram til ca år 2022 er verdiene for 30-årrekken 1961 - 1990).

- Tredje varmest på vel 70 år
Enkelte steder på det sentrale østlands- og sørlandsområdet ble nemlig våren omkring tre grader varmere enn normalt. Vær og vind tok eksemplet med Gardermoen der middeltemperaturen for våren 2012 ble 2,8 grader høyere enn normalt (6,1 grader, mot normalt 3,3). Værmålingene på Gardermoen startet i 1941. Gjennom de siste 72 årene er det bare i 1990 (middel = 6,6*C) og 2007 (middel = 6,3 grader) at våren har vært enda varmere enn i år.
Vi gjengir oversikten over de stedene der våren ble mest unormalt varm:

* 3,1 grader over: Kjeller Flyplass
* 3,0 grader over: Kise på Hedmark
* 2,9 grader Valle i Setesdal
* 2,8 grader over: Gulsvik Jernbanestasjon, Østre Toten-Apelsvoll, og Gardermoen
* 2,7 grader over: Nelaug-Jernbanestasjonen, Melsomvik-Melsom, Sande-Galleberg, Asker-Sem, og Fagernes
* 2,6 grader over: Dagali Lufthavn, Geilo-Oldebråten, Nesbyen-Todokk, Tveitsund i Vest-Telemark, Skien-Geiteryggen, Færder Fyr, og Oslo-Blindern
* 2,5 grader over: Høydalsmo II i Tokke i Telemark, Fåvang Jernbanestasjon i Gudbrandsdalen, Lillehammer-Sætherengen, Hønefoss-Høyby, Kongsberg Brannstasjon, Kragerø-Jomfruland, Arendal-Torungen Fyr, og Kristiansand-Kjevik
* 2,4 grader over: Kirkenes Lufthavn, Veggli II i Numedal, Åbjørsbråten i Valdres, Løken i Volbu i Øystre Slidre, Flisa II i Solør, Sarpsborg-Brannstasjonen, Strømtangen Fyr ved Fredrikstad, Moss-Rygge, Drammen-Berskog, Lyngør Fyr, Grimstad-Landvik, og Konsmo-Høyland i Vest-Agder
* 2,3 grader over: Vadsø Lufthavn, Hovden-Lundane i Setesdal, Møsstrand II, Gvarv-Nes i Telemark, Rakkestad, og Kristiansand-Oksøy Fyr
* 2,2 grader over: Vågsli i Vinje i Telemark, Vest-Torpa II i Vest-Oppland, Tryvannshøgda I, og Ås-Universitetet
* 2,1 grader over: Vardø Radio, Finse-Finsevatn, Roverud ved Kongsvinger, Evenstad-DIH i Østerdalen, Mandal-Møllebakken, og Sirdal-Sinnes i Vest-Agder
* 2,0 grader over: Trysil Vegstasjon, og Tynset-Hansmoen.

- Mest normal
Dette er stedene som hadde en vårsesong som var bare bitte-litt varmere enn normalt, eller som tromsbyen Harstad eller på Evenes Lufthavn: Den lokale middeltemperaturen der for tremånedersperioden mars - mai 2012 var akkurat som normalt = henholdsvis 2,3 grader og 1,4 grader:

* 0,1 grader over: Svolvær Lufthavn
* 0,2 grader over: Tromsø-Langnes (Tromsø Lufthavn), Sortland i Vesterålen, Leknes Lufthavn i Lofoten, og Varntresk i Hattfjelldal
* 0,3 grader over: Svolvær-Skrova Fyr, Narvik Lufthavn, Bodø-Vågønes, Åfjord II på Fosen i Sør-Trøndelag, og Førde Lufthavn-Bringelandsåsen
* 0,4 grader over: Værøy Heliport, Myken på Helgeland, Solvær II i Lurøy på Helgelandskysten, Brønnøysund Lufthavn, Tafjord på indre Sunnmøre, og Mjølfjell UH i Raundalen
* 0,5 grader over: Tromsø-Vervarslinga, Torsvåg Fyr, Bodø-Lufthavnen, Tjøtta i Alstahaug, Vega-Vallsjø, Veiholmen i Smøla, Sula i Frøya, og Fiskåbygd på Søre Sunnmøre.

- Sesongprognose uten nedbør
De såkalte sesongprognosene, som Meteorologisk institutt legger ut på sine nettsider www.met.no ca den 15. i hver måned, omfatter bare middeltemperaturene for de kommende tre månedene. De typiske sesongprognosene (for våren, sommeren, høsten og vinteren) omfatter vi her på Vær og vind med langt større interesse enn "løpende tremånedersperioder", fordi de rett og slett gir en pekepinn om de tradisjonelle årstidene våre.
Vårt store spørsmål etter denne oppsummeringen er hvorvidt sesongprognosene er gode nok til at de i det hele tatt bør bli offentliggjort. Vi lar spørsmålet fly i eteren til klimaforsker Rasmus Benestad ved Klima på Meteorologisk institutt finner en ekstra grunn til å besvare vårt spørsmål:
- Viser et avvik på over to grader i middeltemperatur for en årstid at sesongprognosenes treffsikkerhet ikke har nådd et høyt nok nivå til at vi kan planlegge noe som helst etter dem?
I den mest folkerike delen av landet vårt ble våren 2012 den tredje varmeste over en tidsepoke som svarer til norsk levealder, og ikke bare fra 0,5 til 1,0 grader over normalen!
Copyright: Bernt Lie

Tilbake

Nyheter

VARAORDFØRER I BODØ SLÅR TILBAKE MOT NRK: - Vi har ikke en dårligere sommer

Mandal-Eigebrekk, 08.07.20: Vær og Vind forstår meget
vel at Bodøs varaordfører Ola Smeplass (Sp) er misfornøyd
med NRKs BESTE SOMMERVÆROVERSIKT og at Bodø av
svært forståelige årsaker havner på bunnplass av de ÅTTE
stedene som NRK-Rogaland VALGTE

Les mer


NRK-ROGALAND HAR IKKE SVART VÆR OG VIND: - Vil eller kan de ikke besvare våre fem spørsmål?

Mandal-Eigebrekk, 08.07.20: Kl. 11.44 i formiddag fikk
ledelsen av NRK-Rogaland i alt fem spørsmål fra Vær og
Vind om hvordan en landsdekkende statistikk, representert
ved ÅTTE STEDER, kunne være representativ for sommer-
Norge. Vi venter på svar!

Les mer


EN VÆRVARSLINGSMETEOROLOG LAGER SOMMERVÆRSTATISTIKK FOR NRK-NYHETER

Mandal-Eigebrekk, 08.07.20: Mens bygeværet
høljet ned lørdag kveld 27. juni, lyn
flerret himmelen, og tordenskrallene
dundret i husveggene, satt Vær og Vind og
feide over NRK-nyhetene. Vi falt over
oppslaget SÅ MANGE SOMMERDAGER HAR DU
IGJEN.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©