Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







VERDENSVÆRET 8: - Kraftig varmebølge i Europa med nye rekorder; rekordlite is i Arktis


Genève/Bærum, 10.09.12: - August bød på en kraftig varmebølge med nye varmerekorder i Europa, et større antall tropiske sykloner i Øst-Asia og Karabia, og en rekordstor nedsmelting av isen i Arktis, går det fram av august-væroversikten fra WMO/WWW.

- Store deler av Europa ble dominert av en mektig varmebølge. Fra mange distrikter ble det rapportert om de høyeste temperaturer som har vært målt så sent på sommeren, i tillegg til at det også ble notert atskillige absolutte varmerekorder, fortsetter tilbakeblikket på det globale været i august.

- I Europa
Det trekkes fram noen eksempler på nye rekorder:
* Falesti noterte tirsdag 7. august ny varmerekord for Moldavia med 42,4 grader. Det er 0,9 grader høyere enn nasjonens rekord fra 2007.
* Dobrichovice i Tsjekkia noterte seg for 40,4 grader mandag 20. august. Det er 0,2 grader høyere enn den tsjekkiske varmerekorden fra 1983.
* I Tyskland ble det ny rekord for varmeste tropenatt idet temperaturen i Bad Harzburg i det sentrale Tyskland ikke gikk under 26,6 grader natt til mandag 20.8.

- Høyt til fjells i Alpene
Varmluften nådde høyt til fjells i Alpene. For eksempel på Sonnblick i Österrike (3.100 m.o.h.) var den siste vinterens snødekke helt smeltet vekk den 19. august. Under den spesielle varmesommeren 2003 i Sentral-Europa var vinterens snødekke på Sonnblick borte allerede den 13. august.
Høytrykksryggen som strakte seg inn over Europa fra sørvest, slapp bare tilfeldig heten inn over Skandinavia. Mandag 20. august hadde Landbohøjskolen i København 32,9 grader, som ble sommerens høyeste temperatur i de nordiske landene.

- USA
I august var det ikke fullt så sterk hete i Nord-Amerika som i den rekordartede juli-måneden, selv om det var varmluft som dominerte.
På det østlige Stillehavet, men fremfor alt på Midt-Atlanteren, utviklet tropiske sykloner seg på løpende bånd. Totalt sett ble det tolv navngitte tropiske sykloner (som også ble orkaner) som hadde utviklet seg innen utgangen av august, inklusive Leslie. Dette var like mange som i tilsvarende periode i orkansesongene i 1995 og 2005.

- Isaac
Månedens mest omtalte tropiske syklon var Isaac. Etter å ha passert Haiti og Floridastredet mellom Cuba og USA, nådde Isaac inn mot New Orleans onsdag den 29.8. Dette skjedde på dagen sju år etter tidenes verste orkan Katrina!

- Isaac ga mye nedbør
Isaac forårsaket heldigvis ikke på langt nær de samme ødeleggelsene som Katrina i 2005. På sitt sterkeste nådde Isaac til en kategori I-orkan på Saffir-Simpsonskalaen som har V som høyeste trinn.
Nedbøren i forbindelse med Isaac ble det på det meste målt til 334 mm i Livingstone i Louisiana onsdag den 29.
Da Isaac kom inn over land i Mississippideltaet og ble langt svakere, fortsatte den nordover og ga - som en fattig trøst i de sentrale delene av USA - en skikkelig rotbløyte.
Månedens største kjente døgnnedbørsum i Nord-Amerika ble rapportert inn fra Jacatepec sør i Mexico i forbindelse med at den tropiske syklonen Ernesto kom inn fra Karibia i begynnelsen av august. Da kom det der 344 mm nedbør på ett døgn (torsdag den 9.8.).

- Issmeltingen i Arktis
Nedsmeltingen av isen i Arktis (Nordpolsbassenget) var rekordstor i august. Dette skjedde på tross av at lufttemperaturen i alminnelighet ikke var eksepsjonelt høy i Arktis. For eksempel på Svalbard innskrenket temperaturoverskuddet seg til omkring en grad.
Et meget intensivt lavtrykk med kraftige vinder i begynnelsen av august bidro i høy grad til at store ismasser ble brukket opp. Isen mellom Beauforthavet og Det østsibirske havet gikk mer eller mindre "av på midten". I slutten av august var det faktisk noen isfrie områder helt opp til 86 grader nord.

- Taifuner i Asia
Akkurat som på Atlanteren utviklet tropiske sykloner seg over det vestlige Stillehavet. De trakk inn over Øst-Asia, hovedsakelig China, med skybrudd og oversvømmelser som resultat.
Allerede på månedens første dag ble Taiwan "besøkt" av den tropiske syklonen Saola. Værstasjonen Taipingshan rapporte om 691 mm regn onsdag den 1.8. Dette ble også den største døgnnedbøren i Asia i august.
Værklikkere med mer enn "14 dagers manns minne" vil kanskje erindre at den samme værstasjonen hadde den største døgnrekorden i juli (570 mm tirsdag 31.7.). På to døgn ble det dermed nesten 1.300 mm nedbør der!

- Sommermonsunregn
- I denne delen av verden var det ikke bare tropiske sykloner som forårsaket oversvømmelser, forklarer WMO/WWW-tilbakeblikket på det globale august-været.
De meget kraftige og vedvarende regnværene som herjet bl.a. Manilla på Filippinene i begynnelsen av måneden, hørte nærmest sammen med sommermonsunen. En værstasjon i Manilla, Science Garden, fikk åå to døgn den 6. - 7.8. så mye som 688 mm og på tre døgn den 6. - 8.8. hele 980 mm.

- Taifunen Bolaven
Den voldsomste av de tropiske syklonene (taifunene) som utviklet seg på det vestlige Stillehavet i august, var Bolaven som på sitt voldsomste nådde kategori IV på Saffir-Simpsonskalaen, som går til V. Senteret av Bolaven passerte vest for Japan og Sør-Korea og nådde til slutt inn over Nord-Korea.
I Japan forekom det døgnnedbørmengder på drøyt 450 mm i forbindelse med Bolaven.

- Sør-Amerika
Vinteren 2012 på den sørlige halvkule i Sør-Amerika ble avsluttet av en i hovedsak varm august-måned. I grensetraktene mellom Argentina, Uruguay, Paraguay og Brasil var august to til frem grader varmere enn normalt.
Utenfor vestkysten av Sør-Amerika forekom det stadig flere tegn på en begynnende El Niño-periode. Dette får vi sikkert anledning til å komme tilbake til i de kommende månedene.

- Sør for Middelhavet
I likhet med Sør-Europa hadde Nord-Afrika en varm eller meget varm august.
Sør-Afrika ble i begynnelsen av august rammet av et uvanlig og omfattende snøfall, og trafikken på noen høyfjellsveier ble blokkert.
Den ellers så ofte svært regnfulle øyen Réunion i Indiahavet opplevde den tørreste august-måneden som er registrert på den franske øyen.

- Kaldt i Antarktis
På det indre av Antarktis var august i alminnelighet litt kaldere enn normalt. - Isen omkring viser heller ikke samme tydelige tendens til nedsmelting som isen i Arktis, selv om isutbredelsen under høsten og vinteren på den sørlige halvkule har ligget noe under langtidsmiddelverdiene, avslutter WMO/WWW sitt tilbakeblikk på det globale været i august.

EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR
Før Vær og vind gjengir ekstremdata fra de ulike verdensdelene, starter vi med norske ekstremdata hentet fra Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt.

NORGE
¤ 28,3*C, Sande-Galleberg i nordre Vestfold, søndag den 19.
¤ -6,5*C, Juvvasshøe (1894 m.o.h.) i Midt-Jotunheimen, mandag den 27.
* 99,3 mm nedbør, Hakavik i Øvre Eiker, tirsdag den 7. Uoffisielt i samme kommune ble det i det samme nedbørdøgnet målt 146,3 mm (Mjøndalen-Åsen).

EUROPA
¤ 46,1*C, Montoro, Spania, fredag den 10.
¤ -14,4*C, Capanna Margherita (4.600 m.o.h.), Italia, fredag den 31.
¤ -5,3*C, Cuovddatmohkki, Norge, torsdag den 23., som laveste temperatur for stasjoner under 1.000 m.o.h.
* 107 mm, Källsjö, Sverige, søndag den 26.
NB: Uoffisielt 146 mm, Mjøndalen-Åsen i Norge, tirsdag den 7.

ASIA
¤ 52,2*C, Omidyeh-Aghajari, Iran, onsdag den 1.
¤ -6,8*C, Shelagontsy, Sibir, søndag den 26.
* 691 mm, Taipingshan, Taiwan, onsdag den 1.

ARKTIS
¤ 24,1*C, Aulavik, Canada, fredag den 3.
¤ -36,3*C, GeoSummit (3.300 m.o.h.), Grønland, torsdag den 30.
¤ -5,9*C, Alert, Canada, fredag den 31. som laveste temperatur for værstasjoner under 1.000 m.o.h.

NORD-AMERIKA
¤ 52,2*C, Death Valley, California både onsdag den 8. og torsdag den 9.
¤ -5,6*C, Stanley, Idaho, lørdag den 25.
* 344 mm, Jacatepec, Mexico, torsdag den 9.

SØR-AMERIKA
¤ 40,0*C, San Matias, Bolivia, fredag den 31.
¤ -17,5*C, Imata (4.400 m.o.h.), Peru, mandag den 20.
* 180 mm, Toledo, Colombia, torsdag den 9.

ANTARKTIS
¤ 6,5*C, Base Marambio, søndag den 26.
¤ -79,8*C, Vostok (3.500 m.o.h.) både fredag den 3. og tirsdag den 7., dessuten på Dome A (4.100 m.o.h.), søndag den 19.

AFRIKA
¤ 48,6*C, Marrakesh, Marokko, torsdag den 2.
¤ -13,3*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika også torsdag den 2.
* 165 mm, Dakar, Senegal, søndag den 26.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 38,5*C, Fitzroy Crossing Aero, Western Australia, mandag den 27.
¤ -12,0*C, Carlotte Pass (Kosciusko Chalet), New South Wales, både fredag den 10. og søndag den 26.
* 198 mm nedbør, Akaroa, New Zealand, søndag den 12.
Copyright: Bernt Lie



Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©