Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







BERNTS BYGE: -- Ikke nedbørrekord i Bergen likevel ...


27.12.06: Basert på en nyhetsmelding fra Meteorologisk institutt onsdag om at det var satt nedbørrekord i Bergen, kom også dette på som stor og viktig nyhetssak i Dagsrevyen kl. 19.00 på NRK1. Men dette er feil!
- I Bergen er det satt ny rekord i antall nedbørdøgn på rad. 60 dager er man oppe i etter målingen i morges (red´s anmerkning: onsdag morgen), og det er altså målt nedbør hver dag siden 28/10. Det "tørreste" døgnet målte man riktig nok bare 0,1 mm nedbør, men også dette teller med som en nedbørdag, skriver Instituttet, som legger til at den forrige rekorden i Bergen var 59 dager, fra perioden 2.12.1974 -- 29.1.1975.

Et nedbørdøgn er et døgn med nedbør?
Alle værobservatører vet at et nedbørdøgn er et døgn når det faller nedbør og det blir litt vått eller hvitt på bakken, men at selve nedbørmåleren kan være tom ved observasjonstidspunktet morgen og/eller kveld. Da føres det inn "0,0 mm" sammen med tegn og kodetall for nedbørtype.
Mange av Instituttets klima- og nedbørstasjoner er utstyrt med de såkalte "svenskepottene", mens stasjoner med lang observasjonsrekke fortsatt har de originale regnkannene og snømålerne av Norsk standard. Ved klimastasjonen hos Vervarslinga på Vestlandet, Bergen , på Florida, har man "svenskepotte" etter hva vi kunne se på Dagsrevy-innslaget onsdag kveld.

- Nedbør fordamper
De som har hatt "svenskepottene" i bruk i noen tid, har opplevd at de kan fordampe helt opp til 0,5 mm nedbør på en dagtermin, og da blir det helt feilaktig å utelate de døgnene som det vitterlig har falt nedbør, men at måleren er helt tom og observatøren dermed fører inn 0,0 mm (ubetydelig nedbør) i bøkene/protokollene sine.
Bergensere flest er opptatt av hvor mange døgn det har falt nedbør, selv om den av ulike årsaker har fordampet i den offisielle nedbørmåleren! Av denne årsak står jeg fast på at bergenserne har langt igjen til å sette ny lokal rekord og for så vidt også ny norgesrkord!

83 døgn på rad
Fra og med 3. januar til og med 26. mars 1990 var det 83 døgn på rad med nedbør i Bergen. Denne norgesrekorden måtte bergenserne imidlertid overlate til Bærum da observatør Henning Bergseth på Horni i vestre Bærum høsten 2000 hadde hele 87 døgn på rad med nedbør, fra og med 24. september til og med 19. desember, slik det ble berettet om på det nedlagte vær-nettstedet www.sologregn.no. Vi telte opp for hver dag som nedbørdøgn nummer 83 var passert. Dette nettstedet var et samarbeidsprosjekt mellom Nettavisen og Markedsavdelingen ved Meteorologisk institutt.
Undertegnedes "egen stasjon" på Dønski i vestre Bærum ligger bare 3,1 kilometer i luftlinje sørøst for Horni, og den 15. november 2000 kom det ikke noe nedbør i måleren hos meg. Bergseth på Horni fikk derimot 0,1 mm nedbør dette døgnet; dermed ble det ny norgesrekord på ham -- og Bærum!

Norgesrekorden gikk til Bærum
Dette var såpass sensasjonelt at NRK-Østlandssendingen, radio lagde et eget innslag denne tirsdagsettermiddagen, der en noe brydd bærumsordfører Odd Reinsfelt fikk gleden og æren fra bergensordfører Asbjørn Ljones å overta norgesrekorden i sammenhengende nedbør.
At Meteorologisk institutt bare tar utgangspunkt i at et nedbørdøgn er et døgn morgen-til-morgen da det har har falt målbar nedbør (RR>=0,1 mm), tyder på at datamaskinene ikke kan skille mellom 0,0 mm (ubetydelig nedbør), dvs. nedbør er falt, og "." eller "-" for ingen nedbør, får i alle fall meg til å tro at da er man svært i utakt med folkemeningen.
Eller hva ...?


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©