Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







Nyhet fra Met.no i går: - "Alt for kaldt i fjellet på yr.no"


18.12.07: - De siste dagene har minusgradene i fjellstrøkene som varsles på yr.no, vært rent for mange. På det verste har modellene presentert prognoser som kan være mellom 10 og 15 *C feil, skriver Met.no i ingressen på et nyhetsoppslag i går.

Av værstatistiker Bernt Lie

- Varsles det f.eks. -15*C, er det ikke sikkert det blir kaldere enn -2*C, heter det til slutt i ingressen.
Nyhetsoppslaget skriver videre, under henvisning til forsker og leder for den meteorologiske forskningen i Met.no sin FOU-divisjon, Knut Helge Midtbø, at det arbeides med å løse problemene. Problemet består, enkelt sagt, i at modellene regner feil ved visse værtyper.
- Å gjøre noe med saken er ikke fullt så enkelt.

Høytrykk
-Værvarslingsmodellene har noen ganger problemer med en spesiell type værforandring i høytrykkssituasjoner, når det har vært kaldt i høyfjellet og det samtidig er enda kaldere i lavlandet (nede i dalene og i lavlandet), forklarer forsker Midtbø.
- I denne typen situasjoner skjer det ofte at det kommer inn ganske svake sørvestlige vinder i høyfjellet, som bringer med seg mildere (ikke fullt så kald) luft. I slike situasjoner blir den virkelig kalde luften liggende igjen i lavlandet, mens den erstattes av forholdsvis mild luft i høyden.
Værarslingsmodellene som brukes på "yr.no", er for sene til å varsle slike endringer. Resultatet blir at det på "yr.no" varsles for lav temperatur i fjellet mens det samtidig varsles for høy temperatur i nærliggende daler og lavlandsstrøk.

En feil - to resultater
- En og samme feil i modellene gir dermed resultater i stikk motsatt retning for to steder som kan ligge ganske nær hverandre. Det blir altfor kaldt på toppene og for varmt i dalbunnen, uttaler forsker Knut Helge Midtbø.

I Hemsedal
Etter at den forholdsvis nye automatstasjonen i Hemsedal, Hemsedal II - som ligger like ved den tidligere nedbørstasjonen Hemsedal-Bygdheim sentralt i bygda på vel seks hundre meters høyde over havet (kote 604), kom i offisiell virksomhet for Meteorologisk institutt fra februar i fjor, er den viktige alpinbygda virkelig satt på det norske værkartet. Ved midnatt natt til i dag tok vi ut print av meteorgrammet for Hemsedal på "yr.no". Der skulle nattetemperaturen synke til seks minusgrader ved 02-tiden, før temperaturen skulle stige igjen ved 04-tiden. Med sol - stadig ifølge meteorgrammet - fra ca kl. 07.00 ville temperaturen utover formiddagen stige til -3,4 grader kl. 13.00, før den igjen ville synke litt til -4,5 grader kl. 19.00. Sola skulle fortsatt skinne til kl. 23.00!!!
Ifølge eKlima var lufttemperaturen ved middagsobservasjonen kl. 13.00 ikke minus 3,4 grader, men -21,5 grader. Altså en bom på over 18 grader!
Inntil kl. 19.00 tirsdag ville temperaturene ha vært nede i -4,5 grader. Ifølge met.no sine nettsider og "Kaldest" på Meteorologisk institutts oppslagsside på nettet var det -25,1 grader på det kaldeste inntil sju i kveld. Altså over 20 grader feil.
Å ta ut print av meteogrammene for ulike steder man har en tilknytning til, eller akkurat der man selv bor, kan være et fornøyelig studium.
I en sen kveldstime tirsdag lurer i alle fall jeg på hva temperaturen i 604 meters høyde i Hemsedal onsdag middag kl. 13.00 blir. Prognosen antyder pluss 0,6 grader ...


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©