Samarbeids- partnere:
|
- Bioforsk på Ås driver i alt 88 automatiske klimastasjoner, inklusive Landvik ved Grimstad
06.01.08: Ikke mindre enn 88 automatiske klimastasjoner driver Bioforsk på Ås som ledd i sin vær- og varslingstjeneste for norsk landbruk. Hver åttende av disse inngår for tiden i stasjonsnettet til Meteorologisk institutt. Flere vil følge etter hvert.
En av Vær og vinds trofaste nett-lesere, Ola Lesteberg i Kongsberg, spør i en e-post til Vær og vind hvor vi får tak i timesverdier for nedbøren på f.eks. Landvik ved Grimstad, som har stått sentralt både i snøkaoset på Sørlandet nå i begynnelsen av januar og som sto sentralt i vår dekning av snøkaoset i februar i fjor. Lesteberg lurte på hvor på eKlima-tjenesten hos Met.no vi fant timevise nedbørdata for Landvik, som han ikke fant.
"www.bioforsk.no" eKlima-tjenesten hos Meteorologisk institutt, som er en forholdsvis ny gratistjeneste, gir ikke muligheter til å finne nedbøren time-for-time ved f.eks. Landvik ved Grimstad, som det har vært interessant å studere i disse snøkaotiske dager på Sørlandet. Men på nettsidene til Bioforsk på Ås i Akershus finner du slike interessante detaljer. Klikk deg inn på "www.bioforsk.no", på forsiden får du opp vinduet i en høyre-spalte "WIPS, Varsling av skadegjørere". Klikk på dette ikonet, og så får du opp "Klimadata" i et nytt bilde øverst på en ny side. Til dette ikonet må du først velge en av de 88 automatiske klimastasjonene før du får se den omfattende menyen som bl.a. gir deg timevise øyeblikkstemperaturer, ekstremtemperaturer, jordtemperaturer, nedbørsummer, relativ luftfuktighet og mye mer.
Døgnverdier Ønsker du døgnverdier, får du aktuelle værdata for det kalendariske døgnet 01 - 24. Ønsker du for eksempel å få ut ekstremdata innen det samme døgnet som Meteorologisk institutt bruker, går du ut fra klokkeslettet "19.00" en dag til og med klokkeslettet "18.00" den neste dagen. Ønsker du døgnnedbøren, må du starte på gårsdagens dato "07.00" og ta med samtlige time-verdier til og med "06.00" på dagens dato. Dermed kan du sammenligne direkte med Meteorologisk institutts 12- og 24-timers summer nedbørsummer.
De 11 "utvalgte" Stasjonsoversikten til Bioforsk omfatter i alt 88 stasjoner fra Alvdal øverst i listen til Øsaker nederst. Følgende 11 inngår for tiden i Met.no sitt stasjonsnett:
- Apelsvoll (heter Østre Toten-Apelsvoll) - Fureneset - Kise (heter Kise på Hedmark) - Kvithamar (het tidligere Stjørdal-Kvithamar) - Landvik - Løken (heter Løken i Volbu) - Sortland - Særheim - Tingvoll (heter Tingvoll-Hanem) - Tjøtta - Vågønes (heter Bodø-Vågønes). Etter hva Vær og vind har grunn til å tro, vil Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt etter hvert ta inn både de av Bioforsk sine klimastasjoner som tidligere inngikk i Meteorologiskes stasjonsnett, og nye som f.eks. Hokksund i Øvre Eiker. Det var Bioforsk-stasjonen Hokksund som i 2006 kunne loggføre i alt 106 nordiske sommerdager, dvs. døgn med maksimumstemperaturer på 20,0 grader eller mer sommervarme.
Tidligere Met.no-stasjoner Følgende av Bioforsk sine automatiske klimastasjoner var tidligere klimastasjoner i operativ virksomhet for Meteorologisk institutt: - Gjennestad (het Stokke hos Met.no) - Ilseng (het Ilseng-Bjørke) - Linge (het Valldal-Linge) - Ljøsne - Loen - Meldal (het Meldal-Muen) - Pasvik - Ramnes - Tomb (het Råde-Tomb) - Ullensvang - Ulvik (het Hjeltnes eller Ulvik-Hjeltnes) - Valldal - Ås - Åsnes. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|