Samarbeids- partnere:
|
TORDENVÆR: - Et enslig lyn flerret kveldshimmelen over vestre Bærum tirsdag ved 18.40-tiden
12.03.08: (NB: Utvidet versjon!) Tordenvær over det sentrale Østlandet hører til de absolutte sjeldenhetene. Tirsdag kveld skjedde det over Dønski i vestre Bærum. Verken Asker-Sem eller Oslo-Blindern registrerte det langt mer typiske sommerfenomenet.
Mens lyn og tordenvær forekommer oftere i vinterhalvåret på Sørlandet, Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge, hører det til de absolutte sjeldenhetene at "Tor med ildvogna si" er ute og romsterer under himmelhvelvingen på Østlandet. I denne delen av landet er tordenvær et typisk sommerfenomen. Selv i mai forekommer tordenvær svært sjeldent, mens aktiviteten pleier å ta seg opp i juni.
... men i mars Tirsdag kveld gikk det en meget kraftig regnbyge over Asker og Bærum omkring kl. 18.30 - 18.35, med nærmest skybruddlignende intensitet. Da den usedvanlig kraftige regnbygen var i ferd med å avta i intensitet, flerret et lyn den mørke kveldshimmelen over Dønski i vestre Bærum nokså nøyaktig kl. 18.39.40. Antakelig var dette en utladning mellom to sky-celler, og det gikk vel ikke mer enn 5-6 sekunder før det riktig braket løs. Dermed skulle det være klart at lynet slo over fra en sky til en annen i 1.500 til 1.800 meters høyde rett over Dønski.
Første gang på nesten 40 år Værobservasjonene på Dønski startet i februar 1970. - I løpet av de seneste 39 årene har det aldri forekommet tordenvær i denne delen av hovedstadsområdet, etter hva vi kan konstatere etter å ha bladd gjennom månedsdagsbøkene f.o.m. 1970. Observatør Arne Hagen ved nærmeste nabo-værstasjon i vest, på Asker-Sem, registrerte verken lyn eller noe tordenskrall på det aktuelle tidspunktet umiddelbart før kl. 18.40 i går kveld. Vakthavende meteorolog på Blindern kunne onsdag morgen heller ikke se at det er notert noe eller registrert noe lyn tirsdag kveld.
- Ikke lynnedslag Vi her på Vær og vind, som observerte både lyn og det etterfølgende tordenskrallet 5-6 sekunder etter at lynet hadde lyst opp kveldshimmelen, har heller ikke funnet noe lynnedslag på den norske eller internasjonale lynregistreringen, f.eks. den som finnes her på Vær og vind, eller på "www.wetterzentrale.de".
Bare en utladning Det ble med dette ene lynet - imidlertid tilstrekkelig til å bli loggført som tordenvær over vestre Bærum. I mars måned! Enda et eksempel på at det "moderne" været blir varmere, våtere og VILLERE.
Også fra Holmenkollåsen Steinar Midtskogen, som opererer det private vær-nettstedet "www.voksenlia.net", skriver i en e-post til Vær og vind i formiddag at han så lynet som nevnes ovenfor. - Jeg så lynet gjennom stuevinduet ca kl. 18.40 i går kveld. Jeg fikk inntrykk av at det slo ned på Bogstad golfbane, men er ikke sikker, for jeg så det "bare i øyekroken". - Gjennom dette vinduet ser jeg ned mot golfbanen, og derfor fikk jeg det inntrykket av at det slo ned. Men det kan tenkes at jeg så en refleksjon i isen der nede, fortsetter Midtskogen.
Ca 500 meter unna Det gikk cirka to sekunder fra lynglimtet til det kraftige smellet. Altså gikk nærmest grein av lynet ca 500 - 600 meter unna. - Lynet var midt i synsfeltet for kameraet jeg har montert på veggen (kameraet som jevnlig formidler bilder på www.voksenlia.net). Det tar ett bilde omtrent hvert minutt og eksponerer i åtte sekunder i mørket, så dermed var det over ti prosent sjanse for at jeg hadde fått et bilde av lynet. Men dessverre var jeg ikke så heldig, fortsetter Midtskogen.
Utslag på lyn-detektor Lynet slo også godt ut på lyndetektoren til Steinar Midtskogen på Voksenlia "oppe i åsen". Den registrerer imidlertid ikke hvorvidt lynet slo ned eller ikke. - Jeg har også undersøkt bilder fra andre web-kameraer i området uten å finne noe. For øvrig er det litt pussig at Akeforeningens kamera på Frognerseteren har vært ute av drift fra like før 18.40 tirsdag kveld, avslutter Midtskogen sin meget informative e-post til oss her på Vær og vind. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|