Samarbeids- partnere:
|
VARMEREKORDER II: - Mai avsluttet med tropevarme i Midt-Norge og den nest høyeste mai-temperaturen til nå
01.06.08: Den varme og tørre luftstrømmen fra Sahara slo til for fullt på den siste mai-dagen i østlige deler av Trøndelag og det østafjellske. Aldri før har noe sted i Midt-Norge opplevd tropevarme i mai. Kotsøy Jernbanestasjon nådde 30,1 grader.
- I tillegg til tørken på den sørlige delen av Vestlandet er det unektelig tidenes første tropevarme-notering fra Kotsøy Jernbanestasjon i Midtre Gauldal kommune i Sør-Trøndelag fylke som står for det mest sensasjonelle ved årets mai-vær her i landet, mener vi her på Vær og vind. Når et så markert varmluftsfremstøt fra sør og sørøst kommer inn over grensen, sammen med lokal soloppvarming, er det ikke uvanlig at Trøndelagsfylkene først får merke varmen, samtidig med at tradisjonelt varme steder i Østerdalen, i Østfold, omkring hovedstaden og i Buskerud også kan glede seg over mye varme som kan gi nye rekorder - slik som i går.
Tøyde fylkesrekord med to grader Den nye, automatiske klimastasjonen på Kotsøy Jernbanestasjon logget ut 30,1 grader som dagens maksimumstemperatur på lørdag, på den siste dagen i mai. Det er nøyaktig to grader høyere enn hva alle andre av Meteorologisk institutts værstasjoner i samme fylke gjennom de siste ca 150 årene har klart å fremskaffe! Den tidligere fylkesrekorden for Sør-Trøndelag var 28,1 grader fra Orkdal-Øyum den 29. mai 1988, dvs. for ganske nøyaktig tjue år siden. - Kotsøys 30,1 grader er tidenes nest høyeste mai-temperatur registrert ved de offisielle værstasjonene til Meteorologisk institutt. Det er bare den absolklutte norgesrekorden - som i forgårs kunne feire sitt 100-års-jubileum - på 31,3 grader fra Flekkefjord og den 30.5.1908 som overgår lørdagens rekordnotering! Tangering i Rogaland Fister-Sigmundstad i Ryfylke tangerte fylkesrekorden i mai-varme i Rogaland fra 1954: 29,0 grader. Den samme varmen ble registrert i Sauda i Ryfylke den 30. mai for 54 år siden.
Rekord i Bærum På Dønski i Bærum ble det også satt ny mai-varmerekord med 28,6 grader lørdag 31.5. Det er seks tidels grad høyere enn den lokale mai-varmerekorden fra 1992 da det på den siste mai-dagen for nøyaktig 16 år siden ble målt 28,0 grader. Den nye varmerekorden på Dønski i vestre Bærum markerer samtidig ny mai-rekord for værstasjonene som har vært i drift i Bærum kommune siden 1941.
På Blindern Selv om Blindern havnet på en niendeplass over landets varmeste steder lørdag 31. mai, ble det med 28,0 grader den nest høyeste mai-temperaturen på Blindern i de vel 70 årene som Oslo-målingene har skjedd på Blindern. Hovedstaden kunne notere seg for den heteste mai-dagen på 62 år! Bare 28,4 grader fra 29.5.1946 overgår gårsdagens nivå.
Alpinstedet Trysil Ikke mindre enn 27,9 grader kunne Trysil Vegstasjon logge ut som maksimum den 31.5. Det høyeste som har vært ved de tidligere værstasjonene i Trysil, var 26,0 grader fra Trysil-Innbygda 29.5.1978.
På Røros Værstasjonen på Røros Lufthavn logghet ut 25,7 grader i maksimum den 31.5. Det er hele 1,6 grader over den tidligere rekorden fra 28.5.1946. Det skal imidlertid legges til at Røros allerede på fredag satte ny lokal mai-rekord, som altså ble tøyd med vel en grad.
De høyeste maks.temp'ene Dette er de høyeste maksimumstemperaturene fra lørdag 31. mai, som vi her på Vær og vind fikk oppgitt av Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt:
~ 30,1 grader Kotsøy Jernbanestasjon ~ 29,0 grader Fister-Sigmundstad ~ 28,6 grader Dønski i vestre Bærum og Gulsvik Jernbanestasjon ~ 28,5 grader Kongsberg Brannstasjon ~ 28,4 grader Meråker-Egga, og Sauda i Ryfylke ~ 28,3 grader Soknedal Jernbanestasjon ~ 28,2 grader Alna i Oslo ~ 28,1 grader Rena-Haugedalen (28,6 på fredag) ~ 28,0 grader Hønefoss-Høyby, Oslo-Blindern og Drammen-Berskog ~ 27,9 grader Trysil Vegstasjon ~ 27,8 grader Hakadal Jernbanestasjon.
Når tabellene i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt foreligger mandag, skal vi sjekke ut ytterligere steder som kunne notere seg for nye mai-varmerekorder.
Varmt i fjellet Også i sør-norske lavfjellsområder var det rekordvarmt både lørdag og søndag. Helt uoffisielt ved Karistua på Vikerfjell lengst nord i Ringerike kommune (690 m.o.h.) ble det målt 26,5 grader ved 15-tiden både i går og i dag. Fra dette fjellområdet kan vi derfor i dag, søndag, melde om de første molteblomstene ... Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|