Samarbeids- partnere:
|
AUTOMATMÅLINGER: - 26 centimeter snødybde var geiterams ...
04.06.08: Den automatiske værstasjonen til Meteorologisk institutt på Gartland Jernbanestasjon i Grong i Nord-Trøndelag har siden den 5. mai i år logget ut stadig mer og mer snø, tross rekordtemperaturer som overalt ellers fikk fart på snøsmeltingen.
Av værstatistiker Bernt Lie
Adresseavisen kan onsdag - både i papirutgaven og på nett - avsløre at det slett ikke er snø som er blitt målt nå i mai og hittil i juni måned, men geiterams! Det er avisens spesielle vær- og klimamedarbeider, journalist Torsten Hanssen, som har avslørt fadesen. Hvis da fadese er det riktige ordet. I korridorene i Meteorologisk institutts to bygninger på Blindern hviskes det lavt om "skandale"!
Nord-trøndsk varmerekord ... I likhet med automatstasjonen på Kotsøy Jernbanestasjon i Midtre Gauldal i Sør-Trøndelag fylke, der temperaturmålingene ble midlertidig stanset mandag 2. juni, har heller ikke automatstasjonen på Gartland Jernbanestasjon det reglementerte underlaget av gressmark. - I stedet for gress står instrumentmasten på leirgrunn, forklarer journalist Torsten Hanssen. Opp av leirjorda har frodige geiterams vokst i rekordfart i takt med rekordvarmen spesielt omkring månedsskiftet mai/juni. Den 31. mai var maksimumstemperaturen på Gartland 28,8 grader - som ville ha kvalifisert til nord-trøndsk varmerekord i mai måned! Den og resten av de "soloppvarmede" temperaturene på Gartlan Jernbanestasjon er blitt forkastet! Gjeldende fylkesrekord for Nord-Trøndelag er derfor stadig 28,6 grader målt på Høylandet i Namdalen den 31.5.1971.
- Automatiske snødybdemålinger De automatiske værstasjonene som også er utstyrt med snødybdemåler, har svært avanserte instrumenter som er basert på ultralyd. Overfor Adresseavisen forklarer seksjonsansvarlig for klimainformasjon ved Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt, Knut Iden, at det tydeligvis ikke er tatt med i beregningen at det kan finnes noe annet på dette observasjonspunktet som kan vokse i høyden enn snø. Ulralydmålingene har derfor tolket stedets geiterams som snømengde!
- Botanikk eller meteorologi? Geiterams (latin: Chamaene'rion augustifo'lium) hører til nattlysfamilien. Den er vanlig over hele landet, vokser i skrint jordmonn - ofte langs veier og jernbaneskråninger. (Media, Cappelens forlag). Under gunstige vekstforhold kan geiterams bli nær to meter høy. Nettopp fordi botanikerne her og nå kan studere veksten av geiterams under spesielt gode vekstforhold (kombinasjon av varme og tilstrekkelig fuktighet) bringer vi fra eKlima hvordan snøydbden på Gartland økte, dvs. hvordan geiteramsen strakk seg i været de siste 30 døgn:
Mandag 5. mai = 2 cm Tirsdag 6. mai = 4 cm Onsdag 7. mai = Fortsatt 4 cm Torsdag 8. mai = Krympet til 3 cm Fredag 9. mai = Vokst til 7 cm Lørdag 10. mai = Krympet til 6 cm Søndag 11. mai = Vokst til 7 cm Mandag 12. mai = Vokst til 10 cm Tirsdag 13. mai = Krympet til 8 cm Onsdag 14. mai = Krympet til 7 cm Torsdag 15. mai = Vokst til 10 cm Fredag 16. mai = Krympet til 8 cm Lørdag 17. mai = Uforandret 8 cm Søndag 18. mai = Ingen forandring Mandag 19. mai = Vokst til 9 cm Tirsdag 20. mai = Vokst til 10 cm Onsdag 21. mai = Krympet til 9 cm Torsdag 22. mai = Vokst til 11 cm Fredag 23. mai = Krympet til 10 cm Lørdag 24. mai = Vokst til 14 cm Søndag 25. mai = Vokst til 15 cm Mandag 26. mai = Vokst til 16 cm Tirsdag 27. mai = Uforandret 16 cm Onsdag 28. mai = Krympet til 15 cm Torsdag 29. mai = Vokst til 18 cm Fredag 30. mai = Uforandret 18 cm Lørdag 31. mai = Vokst til 22 cm Søndag 1. juni = Vokst til 23 cm Mandag 2. juni = Vokst til 26 cm. Tirsdag 3. juni: Stasjonen satt ut av drift!
Vi her på Vær og vind skal ikke uttale oss om hvorvidt fire centimeter på ett døgn er normalt, mye eller svært mye til å være nord-trøndsk geiterams.
Midlertidig ute av drift Temperaturmålingene på Gartland Jernbanestasjon vil bli midlertidig satt ut av drift så lenge den automatiske værstasjonen ikke står på gress. Temperaturmålingene på Gartland blir satt i drift igjen når Jernbaneverket har sådd til plen på stedet! - Mye tyder på at de lokale geiteramsmålingene - unnskyld: snømålingene - lider samme skjebne.
- Hvorfor ventet du ikke litt? Vær og vind interpellerer journalist Torsten Hanssen om hvorfor han ikke ventet en 14 dagers til tre ukers tid og så hvor mye snødybden da kunne ha økt fram mot St. Hans-tider. Hanssen ser vått poeng, men sier at når han først var i gang med å undersøke forholdene omkring og på de automatiske værstasjonene ved de tre jernbanestasjonene Kotsøy, Soknedal og Gartland, var det greitt å avsløre også snømålingene på Gartland.
- Ny snørekord i juni? Vi våger oss på et lite tankespinn: - Tenk om det hadde blitt satt ny fylkerekord i juni for snødybde på flatmark nettopp på Gartland Jernbanestasjon? Ifølge våre rekordbøker er største snødybde i de siste halvannet hundre årene ved Meteorologisk institutts vær- og nedbørstasjoner i Nord-Trøndelag de 92 cm som ble observert på Fjergen i Meråker den 1. juni 1927.
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|