Samarbeids- partnere:
|
SNØDYBDENE: - Engerdal og Kongsberg har mest; 19 cm i morges og "dårlig" skiføre
30.10.08: Med opptil 20,1 mm nedbør på Østlandet de siste 12 timene fram til sju i morges økte nok snødybden litt fra toppnivået i går formiddag. Men mye av nattenedbøren var sludd og regn. Her er dagens største snødybdene ...
Da landets værobservatører skred til verket i morges, torsdag, kl. 07.00, viste det seg at det var i Engerdal i Hedmark og i Numedal i Buskerud at det lå igjen mest snø på flatmark. En god del av den tørre snøen fra onsdag formiddag var i nattens løp blitt forvandlet til snøsørpe. Mest nedbør i natt fikk Melsomvik-Melsom i Vestfold med 20,1 mm. "Dårlig skiføre" skrev vi i sted i tittelen på denne saken. Skiføre betegnes det å være når det ligger minst 25 cm snø på bakken (flatmark), en definisjon som nå pensjonert seniorforsker Gustav Bjørbæk på Instituttet nedfelte i forbindelse med snøforskningsprosjekt på midten av 1980-tallet og skisesongens lengde.
Snødybdene østafjells Likevel: Såpass mye snø til å være den nest siste oktoberdagen - som i morges - er ikke helt vanlig. Men noe rekordtidlig snøfall til å være i lavlandet østafjells er onsdagens kraftige snøfall slett ikke. Da må vi tilbake til 1976 da snøen lavet ned fra ved middagstider den 13. oktober og skapte totalt sammenbrudd i all slags trafikk på veier og skinner.
Lokalt Her på Dønski i vestre Bærum er største snødybde på dagens dato de 24 centimeterne som lå på bakken i 1970. Hos Meteorologisk institutt på deres hjemmebane på Blindern kom det i alt 13,4 mm nedbør siste døgn. Mildværet utover dagen i går og i natt gjorde sitt til at det kl. 07.00 i morges bare lå to centimeter snø på gressbakken utenfor Institutt-bygningen. - Snørekorden på Blindern den 30.10. er 16 cm fra 1970. Litt interessant kan det kanskje være å sammenligne de 24 centimeterne her på Dønski (59 m.o.h.) med de 16 cm på Blindern (94 m.o.h.) som lokale rekorder på samme dato!
30.10.2008 Dette er de største snødybdene på Østlandet og det indre av Sørlandet, ifølge yr.no:
¤ 19 cm Heggeriset i Engerdal, og Kongsberg Brannstasjon ¤ 16 cm Åbjørsbråten i Nord-Aurdal i Valdres ¤ 15 cm Nesbyen-Todokk, og Fyresdal i Vest-Telemark ¤ 14 cm Ukkestad i Nannestad, Lunner-Kalvsjø på Hadeland, og Begnadalen-Grimsrud i Sør-Aurdal ¤ 13 cm Rena-Haugedalen i Østerdalen, Ørsjøsetra i Trysil, Grimeli i Krødsherad, og Sirdal-Tjørhom i Vest-Agder ¤ 12 cm Dønski i vestre Bærum, Asker-Sem, og Fagernes ¤ 11 cm Hakadal-Bliksrudhagan, Einavatnet i Vestre Toten, og Skåbu-Storslåen i Espedalen ¤ 10 cm Gardermoen. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|