Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







STORM-INFO III: - Enda mer "verdt å vite"; i dag om sørlendinger som bare bor langs kysten ...


03.12.08: I folkeopplysningens tjeneste iler vi dag, her og nå, til med dagens bidrag fra Storm Weather Center AS i Bergen, formidlet på Aftenpostens værside, sistesiden i kulturdelen. Fordi vi vet om mange sørlendinger som ikke bor langs kysten!

For den ikke-bornerte, men tvertimot høyst oppegående nordmann, sørlendinger inklusive, hitsetter vi en rykende fersk "Verdt å vite"-tekst, formidlet på Aftenpostens værside (sistesiden i kulturdelen) i dag, onsdag 3. desember anno 2008.

Dagens tekst
> "En sørlending vil bli spart for de mest dramatiske temperaturvariasjonene. En av grunnene er at kyststrøk aldri får de tøffeste temperaturutslagene fordi havet ligger utenfor som en gigantisk stabilisator. Men i innlandet, som i Kautokeino, er det andre krefter i sving. I mørketiden kan temperaturen her bli svært lav." (Sitat slutt.) Rett avskrift bekreftes!

- Hva med sørlendinger i innlandet?
Våre tanker går umiddelbart til de sørlendingene som bor - og ferierer - i innlandet, f.eks. på Hovden i Setesdalen. Og spesielt året 1982. Det året svingte nemlig temperaturene på dette kjente alpin- og turiststedet fra minus 38,0 grader den 8. januar til pluss 27,0 den 31. juli - som gir en temperaturforskjell innen samme år på 65 grader!

- Mørketid eller ikke?
> - Men i innlandet, som i Kautokeino, er det andre krefter i sving. I mørketiden kan temperaturen bli ganske lav, siterte vi ovenfor fra hva kloker hoder på Nøstet i Bergen har klekket ut spesielt for Aftenpostens lesere.
Personlig ville vi kanskje ha valgt Karasjok i stedet for Kautokeino. I året 1999 svingte nemlig temperaturen fra -51,2 grader den 28. januar til +29,2 grader den 15. juli. Det gir en forskjell på interessante 80,4 grader innenfor et tidsrom på et halvt år.
Vi er samtidig litt usikre på hvor lenge det er mørketid i Karasjok, eller i Kautokeino for den saks skyld. Vi velger å tro at så sent ut i januar som den 28. har sola vendt tilbake til Finnmarksvidda.

- Verdt å vite!
Avslutningsvis skal vi, stadig i folkeopplysningens tjeneste, bare minne allmennheten om at temperaturene ganske riktig inne på Finnmarksvidda kan skifte rett og slett voldsomt. Største temperaturstigning som vi noen gang har opplevd her i landet på fem timer, er de 24,9 gradene i Karasjok den 16. januar 1881. Ved morgenobservasjonen kl. 09.00 denne dagen var det -39,1 grader. Ved middagsobservasjonen kl. 14.00 (litt andre observasjonstider enn i dag!) var det blitt -14,2 grader.
Eller 32,8 grader samme sted på seks timer, men i langt nyere tid, den 11. januar 1965: Fra -43,8 grader kl. 07.00 til -11,0 grader kl. 13.00.
- Ha en god onsdag, både på Sørlandet og på Nøstet i Bergen!
Morgenhilsen fra
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©