Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







LYN OG TORDEN: - Voldsom aktivitet sør og øst for oss i går, 9.545 lyn registrert på ett døgn


København/Trondheim, 21.05.09: - Siste døgn inntil kl. 02.00 norsk sommertid torsdag registrerte SINTEF Energiforskning nesten 10.000 lyn over sitt dekningsområde, kan vi lese på www.lynidag.no. Sør-Norge lå helt i utkanten av det hektiske uværet ...

- Nattens uvær ga lokalt 20 mm nedbør og fyrte av i alt ca 2.000 lyn på sin ferd over Sønderjylland, København og det sørlige Sverige, skriver DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) på sine nettsider onsdag.

Lavtrykk i ro
Lavtrykket over De britiske øyer har ligget nesten stille og styrt været vårt i flere dager. De tilhørende frontene ligger et stykke øst for oss, men på undersiden av lavtrykket ble det tirsdag dannet et tråg - en slags kaldfront - som passerte Danmark i løpet av aftenen tirsdag og ut gjennom natten til onsdag, skriver statsmeteorologene Lone Seir Carstensen og Niels Hansen på DMIs nettsider.

- Utviklet seg
På sin vei henover det lune landskapet utviklet fronten seg. Da den kom over den midtsjællandske høyderyggen, fikk den varme bunnluften det ekstra løftet oppover som skulle til for at båndet av bygeskyer ble så store at lynene begynte å springe, forklarer meteorologene.

21 mm nedbør på 30 minutter
Lokalt kom det en hel del nedbør på ganske kort tid. Sentralt i København falt det 20,9 mm på en halv time, mens den høyeste samlede nedbørmengden - dette også i København - ble målt til 21,6 mm.

2.000 lynnedslag
- I alt er det registrert omkring 2.000 lynnedslag fra uværet over dansk og sørsvensk område - hovedsakelig over det vestlige Sjælland og Skåne. Antallet av sky-til-sky-lyn ligger likeledes på omkring 2.000. Denne utviklingen er ikke uvanlig for årstiden, påpeker de danske meteorologene.
Statistikken fra DMI forteller at omkring fem prosent av lynnedslagene i Danmark blir registrert i mai måned, omkring 85% i de tre sommermånedene juni, juli og august, omkring 5% i september og de resterende cirka fem prosentene i de kalde månedene fra oktober til og med april.

9.545 lyn
Kartutsnittet til SINTEF-Energiforskning i Trondheim viser Europa nord for det aller nordligste av Nederland, Tyskland og Polen. Mellom kl. 02.00 sommertid natt til onsdag og samme tid natt til i dag (fra 00.00 UTC til 24.00 UTC den 20.5.) ble det registrert i alt 9.545 lyn. Over norsk område var det spesielt områdene over ytre Oslofjorden og Østfold som ble rammet av det aktive tordenværet, med én enkelt utlanding nord for Kristiansand S. ved 13-tiden sommertid og en tilsvarende ved Bergen ved 23-tiden.

Skytårn over Østfold
- På vår ferd fra Bærum til Mandal via E 18 gjennom Vestfold ved 10-tiden onsdag kjørte vi gjennom kraftige regnbyger samtidig som gigantiske skytårn av tordenskyceller steg opp over Østfold på den andre siden av Oslofjorden.

To hektiske timer
Fram til kl. 15.00 sommertid onsdag var det registrert 1.544 lyn i løpet av den siste timen, mens det i den etterfølgende timen flammet opp 1.578 lyn.

Våtest
- Mest nedbør i løpet av 12-timersperioden kl. 08.00 - 20.00 sommertid på norsk jord fikk Byglandsfjord-Solbakken der det ble målt 20,9 mm nedbør, ifølge "yr.no".
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©