Samarbeids- partnere:
|
SKYPUMPE: - Lokalt fenomen da skybruddet ga seg i går kveld ved Mandal
Mandal-Eigebrekk, 16.07.09: Da det verste regnskyllet hadde gitt seg i Mandalsdistriktet i går kveld ved 20-tiden, dannet det seg en skypumpe ved Skjernøya sørøst for byen. Lufttrykket falt samtidig som det var voldsom aktivitet i noen tordensky-celler.
(NB: På grunn av brudd i internettsambandet med omverdenen fordi tordenværet siste døgn har satt senderen på Huseheia ut av drift, er denne saken blitt flere timer forsinket.)
Etter at det hadde buldret litt fra ca kl. 19.10 i går kveld i og omkring byen, var det en liten skycelle som tømte innholdet sitt over Tregde en snau mils vei sørøst for Mandal sentrum. Så kom et mer omfattende system av høye bygeskyceller inn over Mandalsskjærgården fra sørvest ved 19.30-tiden. På mindre enn ti minutter kom det 7,2 mm nedbør her på Mandal-Eigebrekk samtidig med at det var flere lynnedslag i umiddelbar nærhet. Det som var spesielt fra vårt ståsted, var at undersiden av de mest aktive bygesky-cellene ikke var høyere enn ca 100 - 125 meter over havet.
- Markert fall i lufttrykket I halvannen times tid fra 18.30-tiden falt lufttrykket med vel 1,5 hectoPascal her på Eigebrekk, og like før og like etter 20.00-observasjonen her falt lufttrykket ytterligere 0,6 hPa, mens lufttrykket presis kl. 20.00 var 1011,0 hPa (= 758,4 mm Hg).
- Skypumpe Ved 20.15-tiden ble en skypumpe (minitornado) iakttatt fra flere steder inne i Mandal by og fra Skjernøya. Av bildet som Lindesnes Avis i dagens utgave presenterer på side 6, ser det ut til å være en trombe (minitornado) med diameter på ca 10 til 15 meter og som steg opp til nærmere hundre meter over havet og "fikk kontakt" med undersiden av nærmeste sky-celle. Etter noen minutter mistet den energi og "slapp taket" før den bøyde av og rett og slett døde hen. Tornadoen som ble sett av mange, som en spennende opplevelse, hadde en levetid på ca ti minutter.
- Torden, men ikke nedbør Etter hva Vær og vind har fått forklart av øyenvitnet som har fotografert skypumpen i går kveld, journalist Dag Lauvland, var det oppholdsvær med solgløtt da han tok bildet, men det var fortsatt nokså hektisk tordenværsaktivitet i området.
- Kunne ha blitt løftet med ... Slik Vær og vinds ansvarlige redaktør har sett Lindesnes Avis sitt bilde av skypumpen ved Skjernøya utenfor Mandal, har den dannet seg som et mini-lavtrykk, et trykkfall som også barografen her ved sommerværstasjonen på Mandal-Eigebrekk har registrert.
- Betingelsene til stede Bl.a. det forholdet at sjøtemperaturen (overflatevannet i Skagerrak) i går ettermiddag var så vidt høy som 19,3 grader målt kl. 14.00, og kanskje har steget et par tideler utover ettermiddagen og kvelden, har det bidratt til at skypumpen (virvelen, minilavtrykket) har dannet seg over havet, utviklet seg videre ved bokstavelig talt å suge opp fuktighet (vann) fra det varme havvannet, sette fart i selve virvelen og bevege seg bortover havoverflaten. Hadde den feid over en småbåt eller f.eks. en seilbåt, kunne det ha blitt ganske dramatisk. En seilbåt for fulle feil hadde kantret, og folk ute på dekk kunne i verste fall ha blitt "trukket opp i lufta" og sendt på sjøen.
Skybrudd senere på natten Etter hvert som de største og mest aktive bygesky-cellene fjernet seg i nordøstlig retning fra Mandals-distriktet i går kveld, dabbet også lyn- og tordenværsaktiviteten av. Ved 21.10-tiden var lynaktiviteten over i vårt område.
- Nytt skybrudd Et par minutter før halv-tre i natt startet et kortvarig skybrudd over Eigebrekk. I løpet av 7 - 8 minutter kom det 16,0 mm nedbør, for øvrig den største nedbørmengden som ble målt i distriktet i den ordinære natteterminen mellom kl. 20.00 onsdag kveld og 08.00 torsdag morgen.
Nattens nedbør Dette er hva noen av Meteorologisk institutts værstasjoner på Agder registrerte av nedbør i natt:
* 16,0 mm Mandal-Eigebrekk * 12,9 mm Byglandsfjord-Solbakken * 11,0 mm Konsmo-Høyland ** 9,9 mm Sirdal-Sinnes ** 8,6 mm Sirdal-Tjørhom ** 8,4 mm Arendal-Torungen Fyr ** 7,5 mm Nelaug-Jernbanestasjonen ** 7,4 mm Grimstad-Landvik ** 5,0 mm Kristiansand-Kjevik ** 4,5 mm Hovden-Lundane.
De største døgnnedbørsummene Det siste døgnet fram til kl. 08.00 torsdag på Agder ga følgende døgnsummer som vi har hentet ut fra eKlima-tjenesten hos Meteorologisk institutt:
¤ 38,5 mm Farsund-Lista Fyr ¤ 23,2 mm Mandal-Eigebrekk ¤ 17,2 mm Mestad i Oddernes i Kristiansand S. ¤ 16,2 mm Sirdal-Sinnes ¤ 15,5 mm Konsmo-Høyland ¤ 15,2 mm Sirdal-Tjørhom ¤ 10,5 mm Hovden-Lundane. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|