Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







NESBYEN: - Automattemp’en onsdag middag 3,5 grader for lav


Vossestrand, 14.08.09: Ikke minst nesningene i Hallingdal har i det siste tvilt på temperaturene som har vært logget ut ved den automatiske værstasjonen Nesbyen-Todokk. En manuell måling onsdag viste at automatikken hele 3,5 grader ...



Av værstatistiker Bernt Lie

Allerede i forbindelse med at Klimatologisk månedsoversikt for mai ble offentliggjort i begynnelsen av juni, begynte jeg igjen å tvile på temperaturene som ble logget ut fra den automatiske værstasjonen på Nesbyen-Todokk i Hallingdal, den som i november/desember 2003 overtok for de manuelle målingene på Nesbyen-Skoglund. Den nye automatstasjonen Nesbyen-Todokk ble rigget opp 80 - 90 meter østnordnøst for stedet der daværende observatør Borghild Syversen leste av norgesrekorden på 35,6 grader den 20. juni 1970. Dette stedet ligger på et jorde noe nærmere skogen under åssidene i øst opp mot Vassfaret.

I 30 år samme sted
I 1946 ble værstasjonen på Nesbyen flyttet til et område sørøst for jernbanestasjonen og fikk navnet Nesbyen II (romertall to). Her hadde Borghild Syversen ansvaret for de manuelle værmålingene fram til sin død i november 1976.
Og hun ble ”verdenskjent” for sin avlesning av 35,6 grader søndag 20. juni 1970, som ble den nye norgesrekorden etter at hun dagen før hadde tøyd norgesrekorden fra 1901 med to tideler. - Fra januar 1977 ble Nesbyen-målingene flyttet til motsatt side av jernbanelinjen (Bergensbanen) til Skoglund, noe nærmere Hallingdalselva.

Nye 28 år
Fra 1.1.1977 overtok familien Rukke ansvaret for værmålingene med Anna-Marie og Olav P. Rukke som observatører. I 2003 døde fru Rukke, og Olav P. måtte overlate til et barnebarn å fortsette målingene.
Da valgte Meteorologisk institutt å automatisere værstasjonen på Nesbyen slik at en ny automatstasjon - Nesbyen-Todokk - ble rigget opp 80 - 90 meter østnordøst for daværende stedet Nesbyen II der Borghild Syversen hadde satt norgesrekorden 33 år tidligere.

Automatikken svikter
Flere ganger etter at den nye automatiske værstasjonen Nesbyen-Todokk kom i drift fra november 2003, har den sviktet. Bl.a. har det vist seg at temperaturene er blitt for lave, noe som har ført til at Nesbyen har forsvunnet totalt som ”varmest i landet” i sommerhalvåret på det norske værkartet.
Tilsvarende mange ganger har fagpersonell fra Observasjonsdivisjonen på Meteorologisk funnet feil og rettet dem. Så har temperaturene syntes som riktige en stund, før de igjen er blitt merkbart for lave. Ikke minst i de månedlige tilbakeblikkene på været i dalen, gjengitt tidlig i hver måned i avisen Hallingdølen, har dette vært tilbakevendende spørsmål:

- Er temperaturene fortsatt til å stole på?
- Hvor mye for lavt viser automatikken?

”Nesningene protesterer”
Ikke minst nesningene, altså de fastboende på Nesbyen, har begynt å fortvile, fordi de ikke lenger ser Nesbyen som ”varmest i landet”. Det var vært på tale å rigge opp en kommunal værstasjon, initiert av Turistkontoret, der også allmennheten kunne følge med på målingene hver time fra sine hjemlige PC-er. Dette er et prosjekt som turistsjef Birgit Rustberggard holder på med. Importøren av meteorologisk utstyr, Dipl. Ing-firmaet Houm på Grefsen i Oslo, holder på å finne passende utstyr til en ”konkurrerende”, men fremfor alt korrekt værstasjon.
Vi er også kjent med at den automatiske nedbørmåleren logger ut 0,1 mm nedbør hver gang et godstog raser forbi Nesbyen-Todokk uten å stoppe ved jernbanestasjonen for kryssing med møtende tog. For tiden trafikkerer åtte godstog i hver retning forbi automat-stedet.

”Værstatistikeren på plass”
På en reise opp gjennom Hallingdalen utførte undertegnede en kontrollmåling ved automatstasjonen Nesbyen-Todokk onsdag (i forgårs) kl. 13.00 sommertid. Vi hadde med et kontrollert hovedtermometer, med god avskjerming, for at den manuelle temperaturavlesningen ikke skulle bli solpåvirket.
Dagen etter ble dette brukt på å teste temperaturmålingene ved den nye automatstasjonen på Geilo, Geilo-Oldebråten.
Kl. 13.00 onsdag ble lufttemperaturen på Nesbyen-Todokk målt til 22,2 grader. Senere på dagen ble det den tilsvarende øyeblikkstemperaturen logget ut via ”yr.no”. Den viste 18,7 grader. Konklusjon: Automatikken akkurat ved dette klokkeslettet snøt altså omverdenen for ikke mindre enn 3,5 grader!
Onsdagens maksimumstemperatur ifølge fritt tilgjengelige temperaturdata på ”yr.no” viste 21,3 grader.

- Mulige lokale forskjeller
Akkurat onsdag 12. august 2009 kl. 13.00.00 var det solskinn og delvis skyet, pent vær på Nesbyen. Da sola noen få minutter senere ble dekket av en sky, foretok vi en ny måling akkurat på stedet der Borghild Syversen i den offisielle instrumenthytta hadde avlest 35,6 grader, altså på eiendommen til familien Smestad. Den målingen viste 21,3 grader. Umiddelbart etterpå var vi tilbake under temperaturføleren til Nesbyen-Todokk. Den viste 20,4 grader, altså 0,9 grader lavere.
Masten til automatstasjonen står ute på et jorde, som ikke er kortklipt.
Akkurat på ”rekordstedet” fra 1970 står i dag familien Smestads tørkestativ, og to mindre bygninger (lekestuer) både på østsiden og vestsiden av rekordstedet gjør at en ny automatisk værstasjon senhøstes 2003 ikke kunne plasseres nøyaktig på ”1970-rekordstedet”.

Konklusjon
Onsdag middag (i forgårs) kl. 13.00 sommertid er det uomtvistelig at automatikken på Nesbyen-Todokk viste 3,5 grader for lav temperatur - under forutsetning av at automatikken på Geilo-Oldebråten kl. 11.00 sommertid torsdag (i går) formiddag viste riktig.
Forskjellen på automatstedet Nesbyen-Todokk og det tidligere målestedet Nesbyen II var onsdag middag, i delvis skyet, men ikke solskinnsvær, 0,9 grader.
- Når vil Observasjonsdivisjonen på Meteorologisk institutt rykke ut og rette feilen på Nesbyen-Todokk?
- Og vil dere fortelle omverdenen hvor stor feilen har vært, og har denne vært konstant eller varierende med værtypen: I solskinn og i overskyet vær.

På Gvarv
Automatstasjonen på Gvarv i Telemark - Gvarv-Nes - må åpenbart også vise mye feil siden begynnelsen av juli. Månedsmiddeltemperaturen der for juli var nemlig en halv grad UNDER det normale, mens avviket ved de andre værstasjonene i Telemark var 1,0 til 1,5 grader OVER det normale.
Automatikken står åpenbart ikke Meteorologisk institutt bi verken på Nesbyen eller Gvarv.
- Hva sier du nå, direktør Knut Bjørheim ved Observasjonsdivisjonen?
- Er automatikken så uovertruffen og pålitelig som du tidligere har hevdet?


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©