Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







NESBYEN: - Temperaturene viser igjen for lavt; men hvor mye for lavt?


Bærum, 09.11.09: Onsdag 12. august viste Vær og vinds kontrollmåling av automatstasjonen på Nesbyen-Todokk at øyeblikkstemperaturen lå flere grader lavere enn den skulle. Et førstesideoppslag i avisen Hallingdølen viste hvordan vår kontroll var utført.

Av værstatistiker Bernt Lie

De ansvarlige ved Stasjonsnettavdelingen, Observasjonsdivisjonen på Meteorologisk institutt har hårdnakket hevdet at det verken i august i år, eller senere, har vært større feil ved den automatiske værstasjonen på Nesbyen-Todokk i Hallingdal enn hva man må tolerere ved Instituttets automatiske værstasjoner. Det er svaret som Vær og vind har fått av en av toppene på avdelingen, avdelingsleder Cecilie Stenersen.

Også i oktober
Vær og vind reiste denne saken også her på dette nettstedet i et nyhetsoppslag fredag 14. august, etter at vi i den mellomliggende dagen hadde kontrollmålt Geilo-Oldebråten.
Den trykte utgaven av Klimatologisk månedsoversikt for oktober 2009 ankom i posten til helgen. På det nåværende tidspunkt er dette den mest komplette statistikken over oktober-været her hjemme som foreligger på basis av tilgjengelige data - før den såkalte kvalitetskontrollen er utført først om noen måneder.
Vær og vinds påstand - her og nå - er at også i oktober har automatikken begynt å gå gæærnt igjen. Verken månedsmiddeltemperaturen eller ekstremtemperaturene kan være korrekte, eller innenfor de feilmarginer som er akseptable!

Flere eksempler
Pkt 1: Månedsmiddeltemperaturen på Nesbyen-Todokk, basert på de 744 timevise temperaturutloggingene, er beregnet å være minus 0,2 grader. Det innebærer at Nesbyen nettopp har vært gjennom stedets kaldeste oktober-måned siden 1926, dvs. på hele 83 år! Alle andre steder østafjells skal man bare tilbake til 2003 eller 1992 for å finne en kaldere oktober enn årets.

Pkt 2: Avviket fra nevnte månedsmiddeltemperatur er hele 3,8 grader i negativ retning. Ingen annen værstasjon på Østlandet har et så stort avvik som 3,8 grader! Åbjørsbråten i Nord-Aurdal kommune, i nabodalføret Valdres, leder i så måte med 3,3 grader - på Geilo er avviket "bare" 3,0 grader. Til avviket på Åbjørsbråten skal det sies at der beregnes månedsmiddeltemperaturen ved hjelp av Köppens formel, mens for eksempel Nesbyen og Geilo sine månedsmidler blir beregnet som gjennomsnittet av 744 timevise temperaturer.

Pkt 3: Høyeste oktober-temperatur på Nesbyen-Todokk ble 12,5 grader onsdag den 7., samme dag som svært mange andre steder østafjells også hadde månedens høyeste. Med sine 10 penværsdager - og dermed mange solskinnsdager da oktobersola ennå har hatt en viss varmende effekt - skulle det gi "litt ekstra" til automatikken som står midt ute på et jorde, riktig nok med altfor høyt gress!
Nevnte månedsmaksimum på 12,5 grader kvalifiserer seg til en delt 61.-plass hva gjelder månedsmaksimum'ene ved de norske værstasjonene i oktober 2009. Det er 60 værstasjoner som i siste måned hadde en høyere månedsmaksimumstemperatur enn Nesbyen!

Pkt 4: Månedsminimumstemperaturen forekommer også å være altfor lav, for eksempel fire grader lavere enn Gulsvik lenger sør i Hallingdalen.

- Funnet feil tidligere
Dessverre har vi ikke notert nøyaktig hvor mange perioder som automatikken på Nesbyen-Todokk har sviktet siden den ble rigget opp i senhøstes 2003. Allerede i februar 2004 viste månedsdata at temperaturene som ble logget ut, var for lave i forhold til temperaturforhold andre steder i Hallingdalen eller i nabodalførene Valdres og Numedal.
I de seneste årene er det blitt en snakkis i hele Hallingdalen, men spesielt på Nesbyen, at temperaturene fra den nye automatstasjonen har vært altfor lave. Aldri det motsatte.
Innimellom er feil blitt oppdaget, og rettet. Hvor mange ganger det har skjedd, er imidlertid en godt bevart hemmelighet for andre enn de impliserte på Observasjonsdivisjonen på Meteorologisk institutt.
Vær og vind kjenner til at det både ved Værvarslingsavdelingen og Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt er medarbeidere som med jevne mellomrom har delt oppfatningen til Vær og vind: Det har tidvis vært noe galt med temperaturene fra det stedet der norgesrekorden ble satt den 20. juni 1970: 35,6 grader.

Flyttet i 2003
Fra november 2003 ble automatikken tatt i bruk ved "24890 NESBYEN-TODOKK". I de 25 årene som Nesbyens værstasjon lå på Skoglund (24880 NESBYEN-SKOGLUND), toppet Nesbyen statistikken med landets høyeste temperatur i ti (10) år. Etter at automatikken overtok i november 2003, har Nesbyen ikke ett eneste år vært på landstoppen!

Nedre Eggedal og Nesbyen
Vær og vind har fått anledning til å sammenligne Nesbyen-Todokk-målingene med tilsvarende automatiske målinger fra en nyopprettet automatstasjon i Nedre Eggedal, på tilnærmet samme kote som Nesbyen.
I mai i år har også Vær og vinds ansvarlige redaktør - og dermed også avisen Hallingdølens værkommentator - godtatt Nesbyen-målingene. Men fra og med juni mener vi at Nesbyen igjen er ute av kurs.
Mai-målingene viste dette (med data fra Nedre Eggedal i parentes): Ekstremmaks = 28,5 (27,0), ekstremmin = -2,9 (-2,7). Middelmaks = 17,4 (17,2), middelmin = 2,8 (2.7).
Juni-data er disse: Ekstremmaks = 30,5 (30,1), ekstremmin = -1,6 (0,6). Middelmaks = 20,8 (20,9), middelmin = 6,5 (6,4). NB: Det er ikke lenger varmere på Nesbyen-Todokk enn i Nedre Eggedal.
Juli-data er følgende (Nesbyen-dataene først, med Nedre Eggedal i parentes): Ekstremmaks = 33,4 (33,3), ekstremmin = 5,8 (6,0). Middelmaks = 21,6 (21,8), middelmin = 11,7 (11,7).
August-data er disse: Ekstremmaks = 25,7 (26,1), ekstremmin = 3,6 (2,9). Middelmaks = 20,0 (20,2) og middelmin = 9,1 (9,1). Kurven for august-data fra Nesbyen trekker vekk fra tilsvarende kurve fra temperaturdata i Nedre Eggedal.
Septemberdata: Ekstremmaks = 21,0 (22,4) og ekstremmin = -2,8 (-2,8). Middelmaks = 17,2 (18,5) og middelmin = 4,2 (4,1). NB: Forskjellen eskalerer.
Oktoberdata: Ekstremmaks = 12,5 (12,5) og ekstremmin = -9,7 (-8,2). Middelmaks = 5,0 (6,9) og middelmin = -3,5 (-2,8).

- Skjedd noe i juni?
Denne lille sammenligningen viser at noe åpenbart har skjedd i slutten av mai eller tidlig i juni.
Månedsmiddeltemperaturen på Nesbyen-Todokk i juni ble 13,9 grader, som er 0,2 grader lavere enn normalen. Nærliggende værstasjoner lenger opp i dalen eller i Valdres har månedsmidler 0,2 - 0,3 grader HØYERE enn normalen.
I juli var middeltemperaturen på Nesbyen-Todokk 0,8 grader høyere enn normalen, mens den i Valdres var 1,0 - 1,2 over normalen.
I august var middeltemperaturen på Nesbyen 0,4 grader over det normale, mens den var 0,5 til 0,7 over normalen i Valdres. NB: Stasjonsnettavdelingens teknikere var på Nesbyen noen dager etter Hallingdølens store oppslag om 3,5 grader temperaturfeil på ett bestemt klokkeslett (kl. 13.00 sommertid onsdag 12. august 2009), konstatert av oss på Vær og vind. De fant feil, men ifølge avdelingsleder Stenersen ikke større enn hva man normalt må leve med.
I september ser det ut til at Nesbyen-Todokk går ganske riktig, men i oktober er det igjen noe hakkende galt.
NB: Ut fra månedsmiddeltemperaturen har Nesbyen hatt den kaldeste oktober siden 1926 med en middeltemperatur på -0,2 grader. Dett er for eksempel mer enn to grader kaldere enn det i gjenmomsnitt har vært på Gulsvik, som ligger ca 40 kilometer sørover i dalen.
Alle de andre stedene på Østlandet har oktober vært den kaldeste bare siden 2003 eller 1992! Månedsmiddeltemperaturen er blitt minst 0,7 - 0,8 grader for lav.
- - -
Det er sikkert en eller annen av statsmeteorologene på Blindern, med interesse for Nesbyen, som griper fatt i problemet der. Og som kan fortelle hvor mye galt dette kan ha vært og som - en gang for alle - kan få automatikken på Nesbyen-Todokk til å gå riktig i fremtiden!







Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©