Samarbeids- partnere:
|
VERDENSVÆRET: - Fra ekstrem Australia-varme via skybrudd over Melanesia til streng Sibir-kulde
Geneve/Bærum, 04.02.10: - Over store deler av den nordlige halvkule har januar som helhet vært langt varmere enn normalt. Fokus i nyhetsovervåkingen lå imidlertid på det tidvis bistre vinterværet i Europa og østlige USA, viser januar-oversikten fra WMO.
- Ikke mindre enn 108 grader skiller det varmeste og kaldeste nå i januar på Moder Jord. I Europa var det nord for Alpene i alminnelighet mellom to og seks grader kaldere enn normalt i januar. Det innebar mange steder den kaldeste januar siden 1987, eller for eksempel i Dublin den kaldeste siden 1963 eller i Bergen siden 1942, konstaterer Vær og vind, på bakgrunn av WMO-data supplert av den franske, irske, mexicanske og amerikanske værtjenesten (NOAA).
- Kulde langt nedover i Europa I forbindelse med et omfattende kaldluftsutbrudd over Sentral-Europa sank temperaturen til minus 35 grader så pass langt sør som Intorsura Buzaului i Romania mandag den 25.1., fortsetter WMO / World Weather Watch sitt tilbakeblikk på januar-været. I det østre Middelhavsområdet var januar derimot litt varmere enn normalt. På nyttårsdagen (fredag den 1.1.) hadde man opptil 30 graders varme på den greske øya Kreta.
- Tre til ni grader under normalen Store deler av Sibir hadde tre til ni grader kaldere vær enn normalt. Ikke uventet ble den laveste temperaturen rapportert fra Ojmjakon med minus 59 grader torsdag den 21.1. I en sektor fra Midt-Østen til det sentrale av China var det i hovedsak fra tre til åtte grader varmere enn normalt. Tidlig i måneden ble imidlertid China og Korea hjemsøkt av kraftige snøuvær.
- Mildere enn normalt Praktisk talt hele Canada hadde mildere vær enn normalt med temperaturoverskudd på cirka fem grader i den østre delen. I De forente stater var det i mange distrikter en virkelig kald start på måneden før både milde og kalde perioder skiftet om hverandre ut måneden. Derimot i Florida ble måneden som helhet stort sett to grader kaldere enn normalt, noe bl.a. som forårsaket store skader på frukthøsten.
Ekstremt i Arktis Januar ble usedvanlig mild i store deler av Arktis. For eksempel på Svalbard var måneden opptil åtte grader varmere enn normalt. Siden 1975 er det i Longyearbyen bare januar 2006 som har vært enda varmere enn i år!
Afrika I store deler av Vest- og Nord-Afrika var månedsmiddeltemperaturen cirka to grader over det normale. Lokalt i Egypt var det nesten fem grader varmere enn normalt. Der, sammen med deler av Midt-Østen, ble man rammet av kraftig regn og store oversvømmelser mellom den 17. og 21.1.
Over 500 mm nedbør Den tropiske syklonen Olga lå nesten stille utenfor Australia nordkyst (Northern Territory) i slutten av måneden med døgnnedbørmengder på godt over 200 mm, opptil 251 mm ved Favenc Range den 29. Litt tidligere i måneden var det Queensland som ble rammet av voldsomt monsunregn med opptil 339 mm ved Lockhart River Airport den 11.1., mens et nytt ekstremvær herjet på månedens siste dag ga 337 mm regn på Mount Charlton. Ifølge Australianweathernews kom det 450 mm denne dagen på flyplassen på Hamilton-øya i øygruppen Whitsunday Islands (Pinseøyene). Det var en overføringsfeil for 45,0 mm! Ifølge BOM (Bureau of Meteorology) sin regionoversikt fra Brisbane kom det opptil 1469 mm totalt i løpet av hele måneden ved Bellenden Ker Top Station på York-halvøya i nordøst. - Den største enkeltstående døgnsummen, 505 mm, ble imidlertid rapportert fra Salomonøyene i Melanesia der skybrudd forårsaket voldsomme oversvømmelser den 19.1., konkluderer WWW sitt tilbakeblikk på januar-været.
Tallenenes tale Vær og vind supplerer som vanlig med norske ekstremdata hentet ut fra Klimatologisk månedsoversikt for januar, dessuten fra den fritt tilgjengelige eKlima-tjenesten hos Meteorologisk institutt og ved direkte henvendelser til nedbørobservatører som er uten molbil- eller internettdekning.
EKSTREMTEMPERATURER OG DØGNNEDBØR
Norge 11,4*C, Sunndalsøra III, onsdag den 27. -42,4*C, Tynset-Hansmoen fredag den 8. 126 mm nedbør, Lurøy på Helgelandskysten onsdag den 27.
Europa 29,8*C, Heraklion på Kreta, fredag den 1. -43,3*C, Hoseda-Hard, Russland fredag den 15. 129 mm nedbør, Niksic, Montenegro fredag den 1.
Asia 36,6*C, Kanchana Buri, Thailand lørdag den 30. -58,9*C, Ojmjakon, Sibir torsdag den 21. 236 mm, Bintulu, Malaysia torsdag den 14.
Arktis 13,7*C, Narssarssuaq, Grønland lørdag den 30. -47,6*C, Summit (3200 m.o.h.), Grønland onsdag den 27.
Nord-Amerika 41,5*C, Tres Picos, Mexico onsdag den 13. -53,3*C, Chicken, Alaska tirsdag den 12. 246 mm, Puerto Barrios, Guatemala lørdag den 2.
Sør-Amerika 43,1*C, Villamontes, Bolivia fredag den 29. -1,6*C, Bariloche, Argentina torsdag den 7. 173 mm, Cobija, Bolivia fredag den 15.
Antarktis 10,6*C, Casey Skiway South lørdag den 30. -45,6*C, Dome A (4100 m.o.h.) også lørdag den 30.
Afrika 44,9*C, Vioolsdrif, Sør-Afrika onsdag den 13. -4,8*C, Ain-Sefra, Algerie søndag den 10. 450 mm, Plaine des Palmistes, Réunion i Indiahavet torsdag den 14.
Australia / Oceania 49,0*C, Mardie i Western Australia fredag den 1. -3,5*C, Mount Hotham, Victoria mandag den 18. 505 mm nedbør, Munda, Salomonøyene i Melanesia tirsdag den 19. NB: De 49,0 gradene i Mardie i WA markerer én av de mange nye varmerekordene som ble satt i flere australske delstater nå i januar. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|