Samarbeids- partnere:
|
"YR.NO"-REDAKSJONEN: - Skjønner ikke forskjell på temperaturen kl. 13.00 NMT og dagens maksimumstemperatur
Mandal-Eigebrekk, 18.05.10: Det er mulig at det er dagen derpå hos "yr.no"-redaksjonen i Bergen i sin alminnelighet og hos programmedarbeider Astrid Rommetveit i særdeleshet. Det er ikke bare Vær og vinds ansvarlige som har reagert på dagens oppslag!
Også "yr.no"-redaksjonen hyller Karasjoks ekstreme nasjonaldagsvarme. Det skjer i dagens oppslag. Maksimumstemperaturen der den 17. mai anno 2010 ble 25,4 grader.
"yr.no" skriver bl.a.: - Den varmeste temperaturmålingen gjort på 17. mai (etter 1957) tilhører Rogaland: I 1980 hadde Suldal-Mo 26 grader, ifølge Meteorologisk institutt, skriver Astrid Rommetveit under mellomtittelen "Nesten ny norgesrekord". (Dere må ha oss unnskyldt at vi også reagerer på betegnelsen "Den varmeste temperaturmålingen gjort på 17 mai ...").
Vi sender e-post ... - Det er dessverre feil at det er Suldal-Mo med sine 26 grader som er den norske varmerekorden på nasjonaldagen vår. Norgesrekorden på 17. mai er 28,6 grader fra Melsom (Melsomvik-Melsom) i Vestfold. Året var 1960, skriver vi, og legger til: - Jeg skjønner ikke hvor du får "alle de ukorrekte" værdataene fra!
Svaret fra Bergen - Inntil videre forholder jeg meg til disse dataene fra Meteorologisk institutt: http://met.no/?module=Articles; action=Article,publicShow;ID=2891. Den saken som Rommetveit refererer til, ble lagt ut på Meteorologisk institutts egne hjemmesider, www.met.no, allerede den 10. mai og viser de enkelte fylkenes høyeste temperaturer målt kl. 13.00 normaltid den 17. mai, vel å merke bare for årene etter 1957! På vårt spørsmål om Astrid Rommetveit ikke vet at maksimumstemperaturen kan være opptil flere gradere høyere enn temperaturen akkurat kl. 13.00 normaltid (14.00 sommertid), har vi ikke fått noe svar på.
Et innspill - Bare et lite apropos angående mediers lettvinthet med klima-info, som du ofte skriver om. Ser at flere nettaviser, og i dag også "yr.no", sier at varmerekorden for 17. mai var 26,0 grader i Suldal. Så vidt jeg vet, er det fortsatt Melsom med sine 28,6 grader i 1960 som er rekorden her til lands. Nå står det riktig nok i kilden, som er "met.no", at det er målinger klokken 13.00. Noen ganger lurer jeg på hva Met.no driver med! Det blir ikke bra når selv kilden kommer med halve sannheter, skriver John E. Fevang i en e-post til Vær og vind tidlig i kveld, tirsdag 18. mai.
- Hva sier den faglige ansvarlige? Direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt står i "yr.no"-kolofonen oppført som "meteorologisk ansvarleg". Hva sier han til slik lemfeldig omgang med værdata?
Apropos de 28,6 Det er nå mer enn 40 år siden undertegnede begynte å systematisere alle slags norske værrrekorder, som også omfatter ekstremtemperaturene og ekstremnedbøren for hver av årets 365 (366 i et skuddår). Det er derfor mitt ansvar at de 28,6 gradene er blitt kjent som norgesrekorden på den 17. mai! Hilsen Bernt Lie, ansv.red. www.verogvind.net
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|