Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







LYSENDE NATTSKYER: - Sommeren var knapt begynt da sesongens første lysende nattskyer dukket opp


Bærum, 01.06.10: Fra like over midnatt natt til tirsdag og i snautt tre timer kunne folk over store deler av Sør-Norge - der det var tilnærmet skyfri himmel - nyte synet av sommerens første forekomst av lysende nattskyer. - Uvanlig tidlig, spør du oss!

Joda, det er helt korrekt hvis du oppdaget lysende nattskyer på nordhimmelen allerede rundt midnatt natt til i dag, den 1. juni. Vær og vinds ansvarlige redaktør oppdaget det flotte synet helt tilfeldig da juni-måneden bare var noen minutter gammel.

- Bånd og tråder av sølv
Høyt, høyt over de lave cumulus-restene skinte smale sølvbånd på nordhimmelen, i en sektor på cirka 30 grader omkring retning 020 (nordnordøst). Fra Vær og vinds hjemmebase, Dønski i vestre Bærum, vil det si høyt over Kolsåstopp-massivet.
Lysende nattskyer er de høyestflygende av de kjente skytypene over oss, som ikke er dannet av fuktighet, men av gass. Vanligvis opptrer de i ca 80 kilometers høyde der temperaturene kan være så lave som minus 120 grader.

- Brer seg utover
Da de lysende nattskyene først ble oppdaget, var det et bredt, markert sølvbånd med tynnere trådformer lenger nord. Anslått høyde i forhold til horisontalplanet var ca 40 grader, og de dekket i førstningen like etter midnatt en sektor av nordhimmelen på ca 40 grader.
Etter hvert bredte de seg utover nordhimmelen i vestlig retning, og ved 02.30-tiden hadde de sin største utbredelse i en sektor på nærmere 90 grader av himmelsirkelen, men virket da vesentlig uttynnet og hadde gått mer over i trådform.
Noen minutter før tre på natten var de ikke synlig lenger, muligens fordi de var blitt så uttynnet og rett og slett hadde gått i oppløsning eller fordi himmelen var blitt for lys til at de kunne sees.

- Mooot norrrmalt
Ifølge meteorologileksikonet som ligger tilgjengelig på eKlima hos Meteorologisk institutt, kan de lysende nattskyene observeres om sommeren etter hvert som nettene blir mørkere, fra siste halvdel av juli i Sør-Norge. De lyses opp nedenfra, og sola må være mellom seks og 16 grader under horisonten.
I meteorologileksikonet blir det videre opplyst at den første kjente observasjon av lysende nattskyer ble gjort i Indonesia i 1885, et par år etter verdens kraftigste vulkanutbrudd i nyere tid da Krakatau-vulkanen bokstavelig talt eksploderte i Sundastredet mellom øyene Sumatra og Java i 1883.
- - -
I natt var det altså blitt den 1. juni, dvs. tre uker før nettene igjen blir mørkere.
Vær og vinds ubesvarte spørsmål er hvorvidt nattens lysende nattskyer faktisk var uttynnet vulkanaske som nær en måned siden det første utbruddet i Eyjarfjallajökull på Island hadde nådd en høyde av 70 - 80.000 meter.
Nattehilsen
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©