Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







NEDTELLING: - Nesbyens norgesrekord på 35,6 kan feire 40-årsjubileum på søndag


Mandal-Eigebrekk, 14.06.10: Søndag er det nøyaktig 40 år siden Nesbyen i Hallingdal satte norgesrekord i sommervarme. Daværende værobservatør Borghild Syversen var ikke klar over at hun allerede den 19.6.1970 hadde satt ny norgesrekord med 35,2 ...

Av værstatistiker Bernt Lie

Det var noen meget spennende vær-dager omkring midten av juni for førti år siden for oss virkelig værinteresserte. Et høytrykksområde hadde bygd seg opp over Sør-Norge. Det trakk nordvestover gjennom Europa meget varm og tørr luft fra den sørøstligste delen av kontinentet. Dette, sammen med lokal soloppvarming, fikk temperaturene opp på tropenivå allerede torsdag 17. juni (vi har nøyaktig de samme ukedagene på de samme datoene nå i år!).

Kalde netter - heite dager
På Nesbyen er det på varme sommerdager nesten ikke vind i det hele tatt. Slik var det også i juni 1970. Det betydde meget kjølige netter, men svært så varme dager.
Vær og vind starter en liten nedtelling til Nesbyens norske varmerekord med å rekapitulere temperaturene i stasjonsbyen der Hallingdalen er på sitt bredeste:

Mandag 14. juni: Minimum 3,5 grader, maksimum = 26,0*C
Tirsdag 15. juni: Minimum 8,5 grader, maksimum = 25,3*C
Onsdag 16. juni: Minimum 8,2 grader, maksimum = 29,4*C
Torsdag 17. juni: Minimum 10,0 grader, maksimum = 32,5*C
Fredag 18. juni: Minimum 11,5 grader, maksimum 34,0 grader
Lørdag 19. juni: Minimum 11,4 grader, maksimum = 35,2*C. NB: Ny norgesrekord; landets høyeste temperatur på 69 år!
Søndag 20. juni: Minimum 12,0 grader, maksimum = 35,6*C. NB: Norgesrekorden tøyd med fire tideler, nesten som en idrettsprestasjon!

Den gang da ...
Det var den gang helt uhørt at en journalist skulle ta direkte kontakt med værobservatører. Derfor ville daværende klimasjef ikke oppgi verken navn eller telefonnummer til Nesbyen-observatøren disse juni-dagene for 40 år siden. Jeg tok en sjans på at det var samme observatør som det fremgikk av DNMIs årbok for 1968. Og det var det!

- Ingen søndagsaviser ...
Det var ikke søndagsaviser for 40 år siden. En ny norgesrekord på 35,2 grader var en oppdagelse som bare undertegnede satt på - jeg håpet bare så inderlig at søndagen kunne gi enda noen få tideler høyere temperatur, og dermed en tilsvarende rekordforbedring!
Som NTBs spesielle medarbeider på vær og klima den gang lovet jeg innenriksredaksjonen en "god vær-nyhet" denne søndagskvelden 20. juni 1970; gjerne en times tid tidligere enn den lokale værobservatøren utførte aftenobservasjonen kl. 19.00.

Ut på NTB-nettet ved 18.30-tiden
Da observatør Borghild Syversen ved værstasjon 2487 NESBYEN II var sikker på at temperaturen var begynt å falle på sen ettermiddagstid søndag 20.6.1970, førte hun allerede inn i vær-kladdeboken sin 35,6 grader ved 17.45-tiden, selv om det var en HEL time til hun egentlig skulle gjøre dette. Vi fikk nok en hyggelig værprat og kunne fortelle henne at hun n å TO DAGER PÅ RAD hadde satt ny norske varmerekorder både for juni måned og abslutt! Hun syntes det hørtes "morosamt" ut.
Dermed hadde jeg som skulle skrive ut saken noen ekstra minutter på meg til å kringkaste Nesbyens nye norgesrekord. De nærmeste konkurrentene på Østlandet lå ved ettermiddagsobservasjonen kl. 16.00 vel en grad lavere enn Nesbyen.
Sjansespillet holdt - ingen av de nærmeste konkurrentene truet Nesbyens nye norgesrekord på 35,6.
Noen minutter over 18.30 var nyhetene ute på NTB-nettet. Dagsrevyens programleder hadde fått NTB-telegrammet på sitt bord da vedkommende (husker ikke hvem det var) skulle sette over til Blindern-meteorologen med pekestokk og gammel værtrommel med "fotgjengerfelt" og L'er og H'er som stadig datt i gulvet, kunne fortelle tv-meteorologen om den gledelige nyheten ...

Historie
Resten er historie. For første gang i historien ble det benyttet navn på en norsk værobservatør som hadde gjort en spesiell bragd: Borghild Syversen ble forberedt på et rønn av journalister fra Oslo og fra landsdekkende og regionale radio- og fjernsynsmedier.

- Borghild ble kjendis
Da vi snakket sammen midt i uken etter rekordhelgen, hadde det meste roet seg ned: Nesbyens lokale værobservatør Borghild Syversen ble rikskjendis over natten. Mandag 21. juni 1970 var det karavane av reportasjebiler oppover Hallingdalsveien - alle skulle ha sine egen værprat og lage sitt eget store oppslag på begivenheten.
- - -
På Blindern satt klimasjefen og lurte på om jeg visste hva jeg hadde stelt i stand.
Jeg beroliget ham med at Borghild Syversen på Nesbyen var blitt vel forberedt på et voldsomt mediekjør i en begynnende agurktid, før hun sa ja til at navnet hennes ble kjent.

Etterord
Jeg hadde jevnlig kontakt med Nesbyen-observatøren ut gjennom 70-tallet. Brått fikk jeg den triste beskjeden om at Borghild en dag i oktober 1976 bokstavelig talt hadde falt på sin post, etter nesten 30 års innsats for Meteorologisk institutt som den gang het DNMI = Det norske meteorologiske institutt.


Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©