Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







ST. HANSAFTEN: - Har vært svært så varm noen ganger; norgesrekorden er 34,3 grader


Bærum, 23.06.10: - Tror du at den varmeste St. Hansaftenen har vært sørpå i landet? Åneida, norgesrekorden på datoen den 23. juni er de 34,3 gradene som ble målt på Sihcajávri på Finnmarksvidda. I Oslo har det nesten vært tropevarmt på det varmeste!

Vær og vind er kjent at klimaforskere på Blindern nylig var inne på tanken at 34,3 grader målt på Sihcajávri, i Kautokeino kommune inne på Finnmarksvidda, den 23. juni 1920 måtte være resultatet av en såkalt "femgradersfeil". De hadde sett på høye temperaturer i Nord-Sverige og Nord-Finnland fra dagens dato for nøyaktig nitti år siden.

- Ikke to dager på rad
Også den 22. juni, på gårsdagens dato, i 1920 var det nemlig ekstremt varmt på Sihcajávri: 33,8 grader ved middagsobservasjonen kl. 14.00. På den tiden var det ytterst få av de norske værstasjonene som var utstyrt med maksimumstermometer; derfor ble dagens maksimum ført inn i protokollene som den høyeste av temperaturene ved de tre hovedobservasjonstidene, som oftest den ved middagsobservasjonen kl. 14.00.
Overfor de samme klimaforskere som ønsket å underkjenne Sihcajávris 34,3 grader - og dermed den høyeste temperaturen i Nord-Norge gjennom alle tider! - har Vær og vind pekt på at det dagen før, den 22.6.1920, var 33,8 grader midt på dagen. Vi mener det helt usannsynlig at hovedtemperaturen to dager på rad midt på dagen er avlest med den klassiske "femgradersfeilen". Nevnte feil er imidlertid en avlesningsfeil som refererer seg til maksimums- eller minimumstemperaturen og ditto termometre.

I hovedstaden
Gjennom mer enn 150 års målinger i hovedstaden er den høyeste maksimumstemperaturen på en 23. juni de 29,4 gradene som ble avlest som maksimum i 1941, på Blindern. Før 1937 skjedde Oslo-målingene ved det gamle observatoriet ved Solli; det var nemlig utstyrt med maksimumstermometer allerede fra slutten av 1800-tallet.
På grunn av at vitale oppslagsbøker for Vær og vind i øyeblikket befinner seg på nettstedets sommerbase, beklager vi at vi i øyeblikket ikke kan fremskaffe varmerekordene på St. Hansaften i en del større byer Norge rundt.
Men i 1941 var aftentemperaturen på Blindern kl. 19.00 sunket til 24,5 grader, og den kommende natten falt temp'en til 13,5 grader som ble minimumstemperaturen den 24.6.1941.

... men natten, da
Den varmeste natten mellom St. Hansaften og St. Hansdagen var i 1933 da den tidligere værstasjonen på Oppstryn-Skåre ikke kom lavere enn 22,6 grader i minimumstemperatur. (Vi har ikke skjekket fødselsstatistikken i Stryn eller andre steder i Nordfjord i slutten av mars 1934.)
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©