Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







"MET.NO": - VGs sommervær-test kan neppe kalles representativ


Bærum, 27.07.10: - VG testet treffsikkerhet i lørdagens avis. "yr.no" varsler for 7 mill. steder - time for time, døgnet rundt. Et utvalg på 6 steder, to ganger daglig over tre dager kan neppe kalles representativt, påpeker "met.no" i en ingress i går.

Av værstatistiker Bernt Lie

Meteorologisk institutts eget nettsted, "met.no", har åpenbart finlest VGs sommervær-test og ikke sett seg særlig fornøyd med resultatet. Det gjorde nok heller ikke flesteparten av VG-leserne på lørdag.

- Usikkerhet
- Det er knyttet usikkerhet til nesten alle prognoser. Man kan med stor sikkerhet forutsi at det kommer til å regne i kongeriket Norge i løpet av den neste måneden. Informasjon om hvor og når nedbøren vil falle, hvor lenge regnet vil vare og hvor mye som kommer, kompliserer det hele. Høyt presisjonsnivå kan være en risikosport, fortsetter oppslaget på Meteorologisk institutts egne nettsider, som er skrevet helt anonymt.
- Det er imidlertid flere faktorer som har betydning. Usikkerheten øker med tidshorisonten. Det betyr at det er enklere å varsle riktig på kort sikt enn på lang. Dessuten er værtypen avgjørende. I enkelte værsituasjoner kan utviklingen varsles med stor sikkerhet, andre ganger må man ta større forbehold, understrekes det videre.
NB: Vær og vind vil der skyte inn i sitatet av nyhetsoppslaget hos "met.no" i går at varslene fra både Meteorologisk institutt og StormGeo gjaldt henholdsvis TO og SJU timer fram i tid i forhold til tidspunktet på morgenen de var lagt ut på "yr.no" og "pent.no". Ingen av nettstedene advarer om at dette er rene modellkjøringer! Det anbefales at man imidlertid sammenholder de helt presise varslene med det tekstvarselet som meteorologene har for angjeldende område eller region.
VGs sommervær-test må etter vår oppfatning defineres som ubestridelig KORTTIDSværvarsling!

- Oppklarende?
- At "yr.no" varslet betydelig bedre enn kokurrenten i VGs test, skyldes nok flere ting. Én forskjell kan være at "pent.no" er et rent maskinprodukt, mens modellresultatene på "yr.no" er korrigert av en meteorolog. Det er imidlertid ingen som kan forutsi om en sommerbyge kommer til å tømme seg over Hurumlandet eller Lier, forklarer statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt.
Walløe var, som påpekt i foregående nyhetssoppslag her på Vær og vind, gjest i "Sommeråpent" hos programleder Hilde Hummelvoll i går kveld. Der kom han svært lite inn på dette temaet.

Vær og vind mener:
Nettopp fordi statsmeteorologene på Blindern korrigerer modellkjøringene, burde treffprosenten være langt høyere enn 61,1 prosent - når man vet at varslene er to og sju timer fram i tid.
Dagens (tirsdagens) prognose for stedet DØNSKI i Bærum (koordinatene for dette ene blant 700.000 norske steder er identisk med værstasjonen 19480 DØNSKI, som fortsatt drives i privat regi) viser at det i skrivende stund, kl. 12.00, skulle ha vært KLARVÆR akkurat nå og til langt ut på kvelden. Det er fortsatt ikke gløtt av sol gjennom bukleskylaget som ligger med skybasis i ca 2700 fots høyde.

- 93 eller 63% treff?
- Nedbørprognosene på "yr.no" er basert på en ny metode som beregner nedbørvarsler på en bedre måte enn tidligere. Værvarslene vi beregner, overvåkes av meteorologer, som kan gripe inn og gjøre endringer i nedbørvarselet hvis de ser at det er feil, forklarer seksjonsleder ved Instituttets forskningsdivisjon, Knut Helge Midtbø.
Når det gjelder kvaliteten på varsler av nedbør om sommeren, så viser testene vi har gjort, at beregningene alene gir en treffprosent på 93 når det varsles oppholdsvær, mens de gir en treffprosent på 63 når det varsles nedbør. I samsvar med dette er det et lavt tall "falske alarmer" når det varsles oppholdsvær, mens det er over 40 prosent når det varsles nedbør (testene er gjort på data), fortsetter Midtbø.
- Det må ventes variasjoner fra sommer til sommer i treffprosent, mens samtidig er sommeren en såpass lang periode at vi venter tall som innenfor noen få prosents avvik samsvarer med de nevnte. På "yr.no" følges varslene opp ved at vi gjør undersøkelser av kvaliteten fortløpende. Resultatene for inneværende sommer vil, når sommeren er over, sammenlignes med tallene som allerede foreligger, avslutter seksjonsleder Knut Helge Midtbø ved Forskningsdivisjoner på Meteorologisk institutt dagens oppslag på "met.no".

- Vi følger med
Så snart Vær og vinds ansvarlige er plassert på sommerbasen vår på Eigebrekk i Mandal - ett annet av de sju hundre tusen norske stedene som "yr.no" (også "pent.no") varsler været for hver time, to døgn framover - skal vi sammenligne våre tre ganger daglige værobservasjoner med samme morgenens varsler for kl. 08.00, 14.00 og 20.00.
- Dette kommer til å bli spennende!


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©