Samarbeids- partnere:
|
1. SEPTEMBER: - Kvernknarren ga bud om at været i dag skulle vare i fire uker fremover
Mandal-Eigebrekk, 01.09.10: Blant årets mange merkedager har den første september-dagen navnet Egidius eller Kvernknarren. Det knytter seg mange gamle værtegn til dagens dato. Den 1.9.1958 ble den norske varmerekorden fra 2.9.1906 på 28,5*C tangert.
- Som været er den dagen, altså den 1. september, blir det til Mikkelsmess den 29. september. - Regn på kverknarren spår regn i sju uker, het det i Fåberg i Gudbrandsdalen. - Er den tørr, blir det tørr høst. - Var det tørt den dagen, ble det vondt om kvernvann. - Blir ikke kverna satt i gang den dagen, vil den ikke gå siden heller, ble det sagt i Hardanger. - Var kvernknurren tørr, ble det kvernknurr og smalhans en hel måned, sa gamle folk i Ryfylke. - Hvis det var en så stor sky den dagen at en rakk å sele en ridehest før den forsvant igjen, skulle man ikke mangle kvernvann den kommende vinter, lyder et munnhell fra Hedmark. Alle disse værtegn og værmerkene står å lese i Ørnulf Hodnes GAMLE FOLKELIGE VÆRVARSLER. 1700 værtegn fra hele landet.
- Tørt den 1. september ... Folkemeteorologiens tradisjoner går åpenbart på at det ble en tørr periode noen uker fremover i september og endog over i oktober hvis det var tørt den første september-dagen. - "Hvis det var tørt dæn dagen, vart det en tørr høst. Det vart sagt at møllereiera her i Elvedalen at dom tok inn "pott" (brennevin) da, så dom skulle ha å spændere, for da fækk dom mye maling frå bygden' omkring når det vart lite vatn. Dom hadde støtt nok vatn i Hunnselva", het det på Vestre Toten.
- Spennende værvarslingsdag - "Første september, kvenneknurn, var en meget spennende værvarslingsdag, ikke minst for mølleeierne ved Hvittingfossen, hvor møllehjul har knirket i uminnelige tider. Var det regn den dagen, varslet det mye nedbør utover høsten, da ble det saktens vann nok til alle små bekkekverner og derved mindre å gjøre for Hvittingfoss-møllene. Da gikk også møllemestrene der temmelig sure og gretne. Var det derimot fint vær. da var det utsikt til en tørr og regnfattig høst, småkvernene ville bare stå der og knurre etter vann, og da kom det møllelass langveis fra, heilt ute fra Nøtterøy og Tjøme. I gleden over utsikten til stor trafikk og fortjeneste syntes nok møllemestrene de hadde råd til å ta seg en liten festrus. Da drakk døm, så døm sto på hue, heter det i et gammel frasagn." fra Ytre Sandsvær i Lågendalen.
- Vi får se Da gjenstår det bare å se hva værgudene har å by på i dag og se om det slår til i de nærmeste ukene. Uansett: I dag er det 52 år siden den norske varmerekorden for september - hele 28,5 grader - fra Austad i Bygland i Setesdalen fra den 2.9.1906 ble tangert første gang. I overmorgen er det andre gangen at varmerekorden ble tangert, da i Drammen da observatør Else Eriksen ved værstasjonen Drammen-Marienlyst den 3.9.1991 kunne føre 28,5 grader til protokolls. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|