Samarbeids- partnere:
|
REGNBUE: - Ved solnedgang var solen ved horisonten; regnbuen viste hele halvsirkelen
Mandal-Eigebrekk, 16.07.11: Torsdag kveld, like før solnedgangstid iht almanakken, sprakk skydekket opp i nordvest. På de ytterste øyene skinte solen, og en regnbue kom til syne. Lett duskregn bidro til at regnbuen ble sterkt synlig, også med dobbeltbue.
Vi har aldri tidligere gjennom et langt liv sett en regnbue som har dekket 180 grader, dvs. tilnærmet halve sirkelen rundt. I sørøst gikk regnbuen "til bunns" over land og i sørvest ned over de ytterste øyene utenfor Eigebrekk. Dette var torsdag kveld etter den første rene gråværsdagen hittil i hovedsommerferien vår.
- Ved solnedgangstid I og med at klokken nærmet seg sterkt solnedgangstid i henhold til almanakken, kl. 22.39 i Mandal, og vi selv sto cirka ti meter høyere enn havet, dekket regnbuen tilnærmet halvdelen av hele sirkelen. Da duskregnet tiltok litt, ble regnbuen enda sterkere i fargene, og en mindre lyssterk dobbeltbue kom til syne på utsiden av hovedbuen. Om vi hadde rukket å ta komme oss ut i båt litt ut i Skagerrak, ville vi ha sett regnbuen fra horisont til horisont og dermed HELE halvsirkelen! Det ble en opplevelse av de helt sjeldne, dvs. vi har aldri sett en så stor del av regnbuen noen gang tidligere! Etter hvert ble også mange hyttenaboer og fastboende her på Eigebrekk delaktige i den samme opplevelsen, som ble fanget opp av kamera og video.
- Må ha solen i ryggen Betingelsen for å kunne se en regnbue er at solen ikke må stå særlig høyt på himmelen, enten det er noe etter soloppgangstid om morgenen eller noe før solnedgangstid om kvelden. Det behøver ikke å regne ned til oss som står på bakken; det er nok at det felles ut litt fuktighet (lett yr eller regn) som ikke når bakken (såkalt "engletiss") eller det meteorologiske begrepet fallstriper. Med solen i ryggen har du regnbuen foran deg. Desto høyere på himmelen solen står, desto mindre sannsynlig er det at du kan se den aller øverste delen av en regnbue. Det er årsaken til at du aldri ser regnbue midt på dagen!
- Fire buer i ett Også fredag kveld var det regnbue her ute hos oss ved kysten fordi de laveste skyene under oppklarningen etter fredagens nedbør ga fra seg bitte-litt fuktighet i form av fallstriper. Da så vi den øverste (høyeste) delen av en regnbue, som fortonet seg som fire separate regnbuer som var "klasket sammen" utenpå hverandre. Disse to kveldsstundene ga oss noe helt nytt å filosofere over... Hilsen Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|