Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







VERDT Å VITE: - Vanlige fly holder seg under cirka ti kilometer ...


Bærum, 23.10.11: Det er Aftenpostens værside, sistesiden i Kulturseksjonen, som kan berette dette i dagens utgave av avisen. Nå skal ikke Vær og vind skryte av at vi har fløyet usedvanlig mye gjennom et langt i presse- og informasjonsvirksomhet. Men...

Titteloppslaget på denne saken er innledningen på dagens - søndagens - "Verdt vite"-notis på Aftenpostens værside. Værsiden er - som alltid - levert av StormGeo på Nøstekaien i Bergen.
"Cirka ti kilometer" betyr på vanlig godt norsk ti tusen meter. Omregnet til flyspråket betyr det et crusing level (en marsjhøyde) på 33.000 feet (fot).
På grunn av den økende tettheten i flytrafikken over f.eks. det europeiske kontinentet blir flytrafikken dirigert i ulike marsjhøyder for hvert 1.000 fot. Nevnte 33.000 fot (eksakt 10.032 meter) er ikke høyere enn hva en kort interskandinavisk eller internordisk flight ligger på i marsjhøyde.

For øvrig ...
Kortere intereuropeiske flighter ligger på 36.000 - 39.000 fot, avhengig av flyretningen nord-sør eller øst-vest slik at fly på kryssende ruter ALLTID skal ha en høydedifferanse (sikkerhetsmargin) på 1.000 fot (304 meter).
For å unngå turbulens fra oppstigende skymasser (bygeskyer, eventuelt med torden) eller for å unngå jetstrømmer kan flight'en bli klarert for atskillig høyere marsjhøyder.
På Vær og vinds seneste hjemreise i fjor fra Australia (Sydney Airport) krysset Qantas-jumbo'en det australske øylandet i 37.000 fots høyde inntil skipperen i to sprang økte til 43.000 fot i indonesisk luftrom underveis til Singapore. 43.000 fot svarer til 13.072 meter, dvs. 30 prosent høyere enn hva StormGeo mener "vanlige fly" holder seg på.

Hele flight-info'en ...
- Vanlige fly holder seg under cirka ti kilometer; de flyr i troposfæren. Supersoniske fly og jagerfly flyr gjerne høyere; i stratosfæren. I stratosfæren blir forurensningen liggende i årevis og brytes sakte ned. Det er nettopp i stratosfæren vi finner det sårbare ozonlaget, og forurensningen fra flyene truer ozonlaget." lyder hele teksten til dagens ord under "Verdt å vite". (Korrekt avskrift garanteres!)
Etter dette postulatet regner Vær og vind med at alle StormGeos medarbeidere holder seg på landjorden når de er ute på sine tjenestereiser, for ikke å si privatreiser.

Vær og vinds spørsmål
Og samtidig er vi så fri å spørre dem om hvor stor del av luftforurensningene oppe i atmosfæren som skyldes flytrafikken, i forhold til den aktivitet vi her nede på landjorden sender opp i de høyere luftlag - for ikke å snakke om hva Jorda selv gjør med alle sine utslipp fra vulkanutbrudd. Det er utslipp i så store konsentrasjoner at større luftrom blir totalt stengt for alle slags flytrafikk, som da Eyjafjallajökull på Sør-Island "eksploderte" i mai i år.
Søndagskveldstanker
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©