Samarbeids- partnere:
|
KALD JUL: - Karasjok hadde julen 1947 vel 24 grader kaldere enn normalt
Bærum, 25.12.11: I påvente av at ekstremværene Cato og Dagmar skal prege været vestpå og i nord i det det lange landet vårt, kan vi kanskje minnes den kaldeste julen som har forekommet: Julen 1947 i Karasjok som var hele 24,2 grader kaldere enn normalt.
På en første juledag som denne - da nattens rim renner ned lags veggene her ute i vestre Bærum og lufttemperaturene tidligere i dag har vært opp i fire plussgrader - blar Vær og vind seg gjennom våre statistikker og henter fram de laveste temperaturene som er notert på en julaften, en førstedag og en annendag jul. Ikke uventet er det kirkestedet Karasjok, i kommunen av samme navn, inne på Finnmarksvidda i 129 meters høyde over havet, som kommer med tidenes norgesrekorder på alle de tre dagene. Men heldigvis ikke i samme år!
I 1947 I Vær og vinds statistikker figurerer minus 43,9 grader som norgeserkorden i kulde på en julaften. Det var i året 1919. Nesten "en normalperiode" senere, dvs. nøyaktig 28 år, var det minus 43,5 grader i minimumstemperatur den 24.12.1947. De to neste dagene - første og annen juledag - var det minus 47,2 og minus 47,4 grader i minimumstemperatur, samvittighetsfullt ført inn på månedsdagbokskjemaet av observatøren, fru poståpner Anna Næss. Døgnmiddeltemperaturen for de tre juledagene i 1947 har datamaskinene på Meteorologisk institutt beregnet til minus 38,5 grader, slik Vær og vind finner det på Instituttets allment tilgjengelige eKlima-tjeneste. - Det normale for de samme tre døgnene er minus 16,4 grader. Altså en julehøytid som Karasjok hadde opplevd som nøyaktig 22,1 grader kaldere enn normalt; da sammenligner vi riktig nok med normalene for gjeldende normalperiode 1961 - 1990. Den gangen i 1947 ville vi ha sammenlignet med normalene 1901 - 1930. Da hadde julen vært 24,2 grader kaldere enn normalt. - Huttetu!!! Annen juledag 1947 steg temperaturene i Karasjok ganske mye; fra nattens minimum på minus 47,4 grader (og dermed den laveste desember-temperaturen det året) til langt mer behagelige 22,6 minusgrader ved aftenobservasjonen kl. 19.00.
... og i hovedstaden Julen 1947 i hovedstaden, uttrykt ved temperaturene på Blindern, var ikke så ekstreme som inne på Finnmarksvidda: Minus 1,9 grader i middeltemperatur. Det var kaldest natt til julaften med minus 9,6 grader og mildest midt på dagen førstedag med 3,2 plussgrader i maksimum.
Bergen, Trondheim og Tromsø 1947-julen i Bergen (på Fredriksberg ute på Nordnespynten) var helt frostfri og bød dermed på temperaturer fra 7,9 i maksimum førstedag til 0,6 i minimum på julaften. I Trondheim var det minus 10,8 grader i minimum på julaften og 2,6 pluss i maksimum på førstedag, mens det i Tromsø var kaldest på annendag med minus 13,8 grader i minimum (for øvrig laveste desember-temperatur der) og minus 9,5 i maksimum på julaften. - Mao: En meget kald julehøytid også i Tromsø, som inne på Finmarksvidda ... Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|