Samarbeids- partnere:
|
YR.NO: - Konstaterer ny kulderekord i Telemark på bakgrunn av privat temperaturmåling
Bærum, 31.01.12: En høyst uoffisiell temperaturmåling ved Møsvatnet i Telemark i dag tidlig blir gjort til kjempeoppslag på "yr.no"-værportalen i formiddag. Statsmeteorolog Øyvind Johnsen konstaterer umiddelart at dette er ny kulderekord for Telemark!
Av værstatistiker Bernt Lie
Hytteeier Tore Larsen fikk seg en kald overraskelse tirsdag morgen ved hytta si ved Møsvatn. På sitt digitaltermometer - forhåpentligvis med føleren på utsiden av hytteveggen - leste han av minus 37 grader. Han rakk imidlertid bare å fåtgrafere termometeret da det viste minus 35, samtidig som innetemperatur i hytta var 11,5 pluss.
- Sensasjonelt...? Dette forekom NRK-Østafjells så sensasjonelt at tre mann ble satt på saken, og statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt på Blindern ble interpellert som sannhetsvitne. Statsmeteorologens konklusjon var det så kaldt hadde det ikke vært i Telemark siden 1980! Unnskyld oss: I 1980 var det ikke spesielt kaldt i Telemark; minus 29,4 på Skafså i Tokke den 1. februar.
Uoffisielt -37, offisielt -22,6 Vær og vind regner med at nevnte statsmeteorolog Øyvind Johnsen sjekket hva temperaturene hadde vært i noen kalde morgentimer omkring Møsvatn i Telemark nettopp i morges. Da Vær og vind gjorde det - etter å ha blitt gjort oppmerksom på dette spesielle kuldeoppslaget på "yr.no" -, fant vi som laveste temperatur minus 22,6 grader i timen mellom 05.00 og 06.00 og igjen mellom 08.00 og 09.00 i morges. Likevel utroper statsmeteorologen denne uoffisielle temperaturavlesningen til ny kulderekord for hele Telemark fylke! Vi har ikke ord, spesielt ikke med tanke på at det i rekordsammenheng er en viss vesens forskjell på minus 22,6 grader offisielt ved værstasjon 31620 MØSSTRAND II og digitaltermometeret til Tore Larsen på hytteveggen sin med minus 37.
Offisielle kulderekorder Ved den første værstasjonen ved det lange Møsvatnet i Telemark, 31610 MØSSTRAND, som var operativ i perioden desember 1963 - april 1976, var den absolutte kulderekorden minus 37,0 grader den 9. februar 1966. Dagens offisielle værstasjon 31620 MØSSTRAND II har vært i operativ virksomhet for Meteorologisk institutt siden oktober 1980. Derfra stammer den lokale kulderekorden på minus 31,8 grader fra den 8. januar 1982 - en annen usedvanlig kald dag over store deler av Østlandet og Sørlandet. Kulderekoden for alle de offisielle værstasjonene i Telemark fylke lyder på minus 37,8 grader, fra Gvarv og den 9. februar 1966 - den gang fru Marie Magnussen holdt styr på Gvarv værstasjson som var nærmeste nabo til jernbanestasjonen av samme navn.
Statsmeteorolog "på bærtur" Nettopp fordi statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved VA på Blindern utroper helt uoffisielle målinger til nye kulderekorder - og heller ikke har hatt orden på verken offisielle Møsvatn-rekorder eller fylkesrekorder, er Vær og vind så fri ved denne anledningen å utrope Johnsen til statsmeteorolog helt på bærtur. Ikke minst på bakgrunn av at de offisielle målingene ved 31620 MØSSTRAND II viste 14,4 grader mindre januar-kulde i dag, på den siste januar-dagen.
- Ikke grunn til å rette En av de tre NRK-Østafjells-journalistene som er ansvarlig for dette væroppslaget på yr.no" i dag, programsekretær Kristin Rivrud Møller, svarte Vær og vind at de ikke kunne rette noe på denne saken da den hadde ligget ute allerede noen timer. - - - Kanskje de legget ut an korrigert versjon etter å ha lest ovenstående?
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|