Samarbeids- partnere:
|
TORDENMULIGHETER: - Ønsker vi eller ønsker vi ikke tordenvær? Eller mer regn når det har bøttet ned i det siste?
Bærum, 16.06.12: Av og til skjærer det seg helt i vår normale språkbruk og statsmeteorologenes værvarslingsspråk. Begrepet er "mulighet for" f.eks. regn, når vi har blitt nokså gjennombløte etter dagers regn. Eller "mulighet for torden": Vil vi ha mer?
Med nokså skiftende vær i slutten av mai og hittil i juni på våre kanter av et langstrakt land har våre statsmeteorologer ved Meteorologer institutt på Blindern mang en gang varslet "mulighet for ettermiddagsbyger", "mulighet for mer regn utover dagen", eller enda verre: "Mulighet for torden"! Som om noen av oss ønsker enda mer regn når vi er blitt godt gjennombløte allerede! - Kan ikke noen språkrøktere hviske et ord i øret til veltalende statsmeteorologer som John Smits, Haakon Melhuus og Gislefoss senior og junior om dette? Fordi i vårt daglige, og enkle, språk bruker vi "mulighet for" i en POSITIV betydning om noe som vi håper vil eller skal skje. Eller ...?
- Lørdag morgen Ved lørdagsfrokosten i dag ved Vær og vinds hjemmebase på Dønski i Bærum har det bøttet ned i noen sene natte- og tidlige morgentimer. Det er fram til kl. 10.00 blitt 13,0 mm nedbør - det begynte antakelig å regne en gang ved fire-fem-tiden i morges. Men da sov vi! Det gjorde vi derimot ikke da det begynte å tordne samtidig som rekkehusets takrenner flommet over av regnvann som plasket i terrassen to etasjer lavere.
- En reiseradio-meteorolog Mens det fortsatt dundrer ganske bra her ute i vestre Bærum, kommer statsmeteorolog Per Egil Haga cirka halvti på NRK P1's "Reiseradioen" og forkynner at det utover lørdagen i hovedstadsområdet er utrygt for torden. Ja, nettopp, det er UTRYGT for, eller FARE for, torden. Haga sa - heldigvis ikke - mulighet for torden, som flere av kollegene har meldt om noen ganger i de siste ukene.
- ... likevel Akkurat Hagas varsel om utrygt for torden var kanskje ikke det helt rette å si til oss i hovedstadsregionen når det vitterlig hadde tordnet i noen timer allerede da han satt i "Reiseradiostudio" ved 09.30-tiden i morges, lørdag.
- Hvor vil vi hen? Hva vil så Vær og vind med denne lille lørdagsmorgenepistel? Jo, vi har et ønske om at våre uunnværlige venner, statsmeteorologene på Blindern som varsler i alle NRKs kanaler, radio og fjernsyn, bruker et språk som harmonerer med vanlig norsk språkbruk. Vi er imidlertid enig i at begrepet "mulighet for mer regn i ettermiddag" kan være både korrekt og svært dekkende vel å merke etter en langvarig tørkeperiode når vi virkelig ØNSKER regn! Som en av våre australske venner, med meget nær tilknytning til landbruket, sa til oss under det forrige besøket down under: "I don't listen to the weather forecasts. The forecasters don't bother to look out through their windows to see what kind of weather it really is!"
- Kikk på radaren eller lyntelleren Det har også slått oss gjennom de siste månedene at den varslede nedbøren har kommet til våre varslingsområder opptil mange timer FØR det har vært varslet på direkten i radio og/eller tv. Eller at det, som i morges, ble varslet utrygt for torden når det hadde lynt og tordnet i flere timer allerede. Lørdagsformiddagshilsen fra Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|