Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







VERDENSVÆRET 7: - Ekstrem nedsmelting av Grønlandsisen i juli, ekstrem nedbør på Taiwan, og ekstrem varme i Kuwait


Genève/Mandal-Eigebrekk, 07.08.12: - Juli bød ikke på noe særlig varme i Skandinavia. Derimot strømmet varmluft tidvis inn over Grønland. På toppen av innlandsisen ble det plussgrader. Ved en anledning hadde hele 97% av isens ytterskikt begynt å smelte!

Slik oppsummeres ett av hovedpunktene i det globale været av WWW / WMO i tilbakeblikket deres på siste måneds værhendelser.
Temperaturene har svingt fra 53,6 grader i Kuwait på månedens aller siste dag til minus 81,1 grader i Antarktis (Vostok I-stasjonen).
Varmt har det også vært i Øst-Europa, omkring Persiabukten og i østlige og sentrale deler av De forente stater (USA).
Øst-Asia ble truffet av flere skybrudd og tropiske sykloner som utviklet seg taifuner.

- Fra Azorenehøytrykk
Lufttrykksfordelingen over Europa med et høytrykk over Azorene, hvorfra en høytrykksrygg strekte seg inn over Sør- og Mellom-Europa, bidro til at lavtrykk etter lavtrykk kunne sveipe inn over Nord-Europa samtidig som varmluften dominerte i sørøst.
På De britiske øyer og i deler av det nordlige Skandinavia var temperaturene noe under det normale også i juli.
Lavtrykksdominert vær førte til at England og Wales i midten av måneden i gjennomsnitt hadde fått like mye nedbør som det normalt faller i løpet av hele juli.
Til alt hell kom det ikke noe regn over London da de olympiske sommerlekene ble åpnet der fredag 27.7.

- Torden og hagl som golfballer
Torden og kraftig regn råket flere land i Europa. I Sveits falt det haglkorn store som golfballer søndag den 1.
Flere stasjoner i Sverige slo den 7./8. juli sine gamle døgnnedbørrekorder da mer enn 100 mm ble målt både i Småland og i Dalarna.
Ved samme anledning kom det også rekordmengder i Finland, der for eksempel Karvia fikk 96 mm nedbør søndag den 8.7.
Den 14.7. dannet det seg flere virvelstormer i det nordlige og vestlige Polen.

- Krasnodar ved Svartehavet
Et nesten stasjonært lavtrykk bidro til usedvanlig store regnmengder i det sørlige Russland ned mot kysten av Svartehavet den 6. og 7.7. Flere steder svarte dette til tre måneders nedbør! Uværet førte til de verste oversvømmelsene på minst 70 år i Krasnodar-området da mer enn 170 mennesker omkom i vannmassene.
I Øst-Europa gikk månedsmiddeltemperaturene opp til seks grader over det normale. Deler av det sørlige Russland hadde en uvanlig lang varmebølge som kulminerte omkring tirsdag den 17.7. da flere steder målte temperaturer på 34 til 42 grader.

- Dypt lavtrykk ved Island
Onsdag til torsdag 19. til 20. juli utviklet et dypt lavtrykk seg sørvest for Island. Ifølge en analyse som den islandske værvarslingstjenesten gjorde, sank trykket til 966 hPa, og det er ett av de aller laveste trykkene som noensinne har forekommet på Nord-Atlanteren i en juli-måned! Øystaten Island slo sin mer enn hundre år gamle rekord på lavt lufttrykk i juli om kvelden søndag 22.7. da det ved værstasjonen på Vestmannaeyjar ble målt 972,8 hPa ved en manuelt betjent værstasjon og en automatstasjon registrerte 972,4 hPa. Det tidligere laveste trykket var 974,1 hPa i Stykkishólmur den 18. juli 1901. Siden 1820-årene har lufttrykk på 975 hPa eller lavere i juli måned bare blitt notert tre ganger på Island.

- Opptil 53,3 grader
Det østlige og sentrale USA opplevde i perioder ekstrem hete også i juli måned. Månedens temperaturoverskudd var som høyest like over fire grader i en sone sørvest for Michigansjøen. Washington D.C. noterte lørdag den 7.7. sin nest høyeste temperatur noensinne: 40,6 grader. Byens varmerekord på 41,1 grader ble målt den 20. juli 1930 og den 6. august 1918.
Onsdag den 11.7. hadde Death Valley, California 53,3 grader. Dette nivået har siden målingene der startet opp i 1911, bare vært nådd 20 ganger på disse vel hundre årene; senest den 18. juli 2009.

- Omfattende tørke
Det fortsatt varme været har ført til omfattende tørke i store deler av USA. Når det så kom nedbør, har det som oftest vært i form av byger som bare lindret tørken lokalt.
Den 24. juli befant omkring 64 prosent av USAs areal seg i tørke eller omfattende tørke.
Flere omfattende tordenvær oppsto og berørte bl.a. det sørøstlige Texas den 9. - 14.7., dessuten et område fra Ohio til sørlige New England den 25. - 26.7.
I Canada førte et lavtrykk den 15. - 16.7. til døgnrekorder på opp mot 100 mm i deler av Alberta.

- Tropiske orkaner
Tre tropiske orkaner utviklet seg over det østlige Stillehavet: Daniel, Emilia og Fabio (som vi her på Vær og vind har omtalt. Red.’s merknad.). Ingen av dem nådde land (Hamaii).
Derimot var det ingen tropiske sykloner på Atlanteren.

- Ekstremt på Isen
Forholdsvis meget varm luft tok seg tidvis opp over innlandsisen på Grønland. På GeoSummit, som ligger på toppen av innlandsisen i 3.200 meters høyde, nådde temperaturene over null grader fire dager på rad den 11. - 14. juli, noe som er helt uvanlig. Om ettermiddagen onsdag 11.7. ble det målt 2,2 grader i maksimum ved værstasjonen GeoSummit, og i det lille bysamfunnet Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord), som ligger ca 25 kilometer fra foten av innlandsisen, førte smeltevann til at en bro ble tatt av flomvann og byen ble delt.
Den 16. - 17. juli slet et isfjell seg løs fra Petermannbreen på Nord-Grønland. Størrelsen på isfjellet var dobbelt så stort som Manhattan i New York!

- Innlandsisen smelter …
I en normal sommer smelter snø og is på omkring halvparten av Grønlandsisens overflate. Den 8. juli lå denne på 40 prosent, og fire døgn senere hadde det vokst til så mye som 97 prosent. En så omfattende avsmelting har aldri tidligere i moderne tid blitt observert!
Isborrkjerner tyder imidlertid på at en lignende issmelting skjedde på toppen av innlandsisen også i 1889. (Da var det rekordvarmt bl.a. her i landet både i mai og juni. Red.'s merknad.)

- Polhavet smelter også
Isutbredelsen i Nordpolsbassenget var fortsatt lav i juli, og i noen få dager i begynnelsen på juli var isutbredelsen den minste som noensinne har vært observert på denne tiden av sommersesongen.
I annen halvdel av måneden fantes det i Barentshavet og Karahavet åpent vann så langt nordover som i en normal september-måned når sommersesongen slutter.

- Asiatisk varme
I størstedelen av Asia var det varmere enn normalt, men i Iran var temperaturene i flere områder noe under det normale.
I Kuwait steg temperaturene over 50 grader ved flere anledninger. Det siste døgnet i juli var det varmeste, og atskillige værstasjoner i Kuwait og tilgrensende områder i Iran hadde 51 - 54 grader i maksimum.
Varmest var det i Sulaibiya utenfor Kuwait City som hadde 53,6 grader. Dette er en av de høyeste offisielle temperaturene i verden i de senere årene.
En annen stasjon i Kuwait, Failaka, slo med sine 51,8 grader den 31.7. verdensrekorden for en temperatur som er målt på en øy!

- Indisk regn
Nordøstlige India ble i starten på juli rammet av omfattende oversvømmelser etter kraftig monsunregn. I delstaten Assam var det de verste oversvømmelsene siden 1998. Mer enn 120 personer omkom, og Kaziranga National Park ble ødelagt.
Monsunen har fram til utgangen av juli i gjennomsnitt gitt mindre regn enn normalt.

- Japan også rammet
Den 11. - 14. juli ble sørvestlige Japan, og fremfor alt den nordlige delen av øyen Kyushu, rammet av skybrudd og oversvømmelser som førte til at mer enn 25 personer omkom. I Aso Otohime ble det registrert 508 mm nedbør den 12., og sammenlagt den 11. - 14. juli fikk samme stasjonen 817 mm nedbør. Det er 43 prosent mer enn det normale for hele juli!
Oversvømmelser forekom også i den gamle hovedstaden Kyoto.

- Kinesisk regn
China fikk i gjennomsnitt mer nedbør enn normalt, og flere uvær førte til oversvømmelser i bl.a. det nordøstlige og det sørvestlige China. Den 21. - 22.7. ble deler av det nordøstlige China rammet av kraftig regn da elleve stasjoner i Beijing slo sine gamle regnrekorder. I distriktet Fangshan i Beijing ble det målt 460 mm lørdag den 21. Regnet var det verste i byen siden målingene begynte i 1951.

- 442 mm i Nord-Korea
Også Nord-Korea ble rammet av kraftig regn og oversvømmelser i annen halvdel av juli. Den 29. - 30. kom det store regnmengder bl.a. i provinsen Pyongan vest i landet, der det ett sted ble målt 442 mm på 24 timer.

- Fire tropiske sykloner
I alt fire tropiske sykloner utviklet seg over det vestlige Stillehavet i siste måned. TS Khanun gikk inn over Sør-Korea den 18. og førte til oversvømmelser.
Vicente nådde orkan styrke (taifun, som det heter i denne delen av verden) og ga kraftig regn på Filippinene innen den nådde det sørøstlige China mandag den 23.
Saola nådde også å bli en taifun og førte til oversvømmelser og voldsomme vinder på Filippinene den 29. - 31. og ga samtidig rekordnedbør på den nordlige delen av Taiwan den aller siste juli-dagen.
Både Saola og det tropiske uværet Damrey, som hadde en nordligere bane, var ved månedsskiftet på vei mot østkysten av China.

- Sør-amerikansk vær
Uruguay, Paraguay, det nordøstlige Argentina og et mindre område i det sørlige Chile hadde lavere temperaturer enn normalt. Det var derimot varmere enn normalt, to til tre grader over, i det nordvestlige Chile og nordvestlige Venezuela, og opptil to til fem grader over det normale i det østlige Brasil.
Et kaldluftsutbrudd i starten på juli førte til lave temperaturer i Chile da det natterstider den 6.- 7. ga temperaturfall ned til fem grader under det normale og at det bl.a. i hovedstaden Santiago ble målt minus 2,1 grader.

- 50 i Marokko
Høytrykksryggen over Sør-Europa førte til en mer østlig luftstrøm over det nord-afrikanske kontinentet slik at varm ørkenluft strømmet ut over Afrikas vestkyst og helt ut til Kanariøyene. I Marrakech i Marokko nådde temperaturen nesten 50 grader, og på Kanariøyene hadde to stasjoner opp mot 44 grader.
Ørkensand fra Sahara ble transportert med vinden helt til det sørlige Florida omkring den 19.7.
Kaldfronter førte med seg kaldt og regnfullt vær i Sør-Afrika omkring den 6. - 7. samt den 13. - 15.7., og i en del fjelltrakter falt det snø. Ved sistnevnte tilfelle ble flere større motorveier blokkert av snø.

- Down under
I den indre delen av Australia var juli omkring to grader kaldere enn normalt, mens det langs østkysten og i den sørøstlige delen av kontinentet var det noe varmere enn normalt.
For Alice Springs del var årets juli den nest kaldeste som noensinne har forekommet, sett ut fra den midlere minimumstemperaturen. Alice Springs Airport målte den 7.7. den kaldeste natt på ti år da temperaturen sank til minus 5,2 grader.
- Størsteparten av Queensland og den nordlige og vestlige delen av New South Wales fikk mer nedbør enn vanlig, mens det på Tasmania og i South Australia i hovedsak var tørrere enn normalt, heter det til slutt i tilbakeblikket på det globale juliværet fra WWW / WMO.

EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR

Før Vær og vind bringer ekstremene fra de ulike verdensdeler, presenterer vi de tilsvarende ekstremverdier fra vårt eget land, slik de fremkom i Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 29,5*C, Nelaug-Jernbanestasjonen, søndag den 8.
¤ -3,8*C, Juvvasshøe (1894 m.o.h.) i Midt-Jotunheimen, lørdag den 21.
* 84 mm nedbør, Grunnfarnes i Torsken på Senja, søndag den 15.

EUROPA
¤ 45,4*C, Libertinia, Italia, torsdag den 12.
¤ -15,3*C Capanna Margherita (4.600 m.o.h.), Italia, søndag den 22.
* 311 mm, Gelendzhik, Russland, fredag den 6.

ASIA
¤ 53,6*C, Sulaibiya, Kuwait, tirsdag den 31.
¤ -4,7*C, Ojmjakon, Sibir, tirsdag den 24.
* 570 mm, Taipingshan, Taiwan, tirsdag den 31.

ARKTIS
¤ 28,1*C, Herschel Island, Canada, mandag den 30.
¤ -30,2*C, GeoSummit (3.200 m.o.h.), Grønland, onsdag den 4.

NORD-AMERIKA
¤ 53,3*C, Death Valley, California onsdag den 11.
¤ -4,4*C, Stanley, Idaho, onsdag den 4.
* 293 mm, Midfield, Texas, tirsdag den 10.

SØR-AMERIKA
¤ 39,8*C, Puerto Salgar, Colombia både onsdag den 18., mandag den 23. og onsdag den 25.
¤ -12,7*C, Maquinchao, Argentina, fredag den 6.
* 170 mm, Istmína, Colombia, onsdag den 4.

ANTARKTIS
¤ 3,5*C, Vernadsky, mandag den 23.
¤ -81,1*C, Vostok (3.500 m.o.h.), søndag den 22.

AFRIKA
¤ 49,6*C, Ouargla, Algerie søndag den 15., og Marrakesh, Marokko tirsdag den 17.
¤ -12,6*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika, mandag den 30.
* 186 mm, Arua, Uganda, mandag den 2.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 36,4*C, Ngukurr, Northern Territory, fredag den 13.
¤ -14,0*C, Charlotte Pass (Kosciusko Chalet, 1.755 m.o.h.), New South Wales, fredag den 6., der juli-kulderekorden er minus 19,6*C fra den 20.7.2010
* 180 mm, Daradgee, Queensland, tirsdag den 10.
NB: Sistnevnte nedbørverdi står i WWW/WMO-tabllene oppgitt på datoen den 9.7.
Copyright: Bernt Lie




Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©