Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







NADINE: - En av de mest seiglivede tropiske syklonene på Atlanteren har dødd hen


Miami/New York, 06.10.12: Den tropiske syklonen Nadine, som den siste uken har sirklet rundt i Midt-Atlanteren omkring Azorene, ble fredag erklært død av National Hurricane Center i Miami. Den utviklet seg den 11. september og har dermed levd i 24 døgn.

Tirsdag 11. september oppdaget orkanmeteorologene ved det amerikanske orkanvarslingssenteret i Miami, Florida, at den 14. tropiske syklonen i inneværende orkansesong på Atlanteren hadde utviklet seg utenfor vestkysten av Afrika. Siden da har Nadine ført en ganske anonym tilværende over åpent hav i Midt-Atlanteren langt fra både vestafrikansk og østamerikansk kyst. Hun har imidlertid berørt øygruppen Azorene og var på sitt sterkeste en kategori II-orkan.
Ifølge National Hurricane Center i Miami har Nadine igjen startet på en ny runde rundt Azorene på en mer nordlig kurs, og da vil piffen gå ut av henne etter hvert som hun kommer nordover i kjøligere havvann til bare å være et vanlig lavtrykk.

- Uvanlig seiglivet
At tropiske sykloner på det sentrale Atlanterhavet lever så lenge som mer enn tre uker, er helt uvanlig. Normalt lever en tropisk syklon på Atlanteren sjelden mer enn omkring seks døgn. Nadine har nå vært aktiv i 24 døgn og på sitt kraftigste vært en kategori II-orkan.

- Statistikker fra 1851
Etter at offisielle statistikker over tropiske sykloner på Atlanteren begynte å bli loggført allerede omkring 1851, har det bare forekommet en håndfull ganger at en tropisk syklon har vært aktiv i mer enn tre uker. Den gjeldende rekorden for Atlanterhavet stammer fra året 1899 da den såkalte "San Ciriaco-orkanen" var aktiv i 28 dager. - I begrepet "tropisk syklon" inngår, i tilleg til dem som utvikler seg til orkaner, også tropiske uvær (tropical storms) som blir gitt navn.

- Verdensrekord fra 1994
Ifølge National Hurricane Center innehas den gjeldende verdensrekorden for den mest seiglivete tropiske syklonen av den tropiske syklonen John som ble "født" den 11. august 1994 og levde i en hel måned fram til den 10. september.
- I denne sammenhengen bør det understrekes at før værsatellittene ble skutt opp på tidlig 1960-tall, kan levetiden på mange tropiske sykloner ha blitt undervurdert. Særlig gjelder det for den østlige delen av Stillehavet der pålitelige data bare finns tilbake til ca 1970, skriver Hurricane Research Division hos NHC.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©