Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







ETTER SANDY: - Det blåste også godt i New York City da orkanen passerte på betryggende avstand


New York/Bærum, 31.10.12: Mens store deler av New York fortsatt er strømløs og står under vann, ligger restene av kategori II-orkanen Sandy over Pennsylvania på vei nordøstover. Fredag kveld ligger lavtrykkssenteret i nærheten av Montreal og Quebec.

Et stort antall hus i New York-bydelen Queens brente ned til grunnen mandag kveld da vinden herjet som verst i millionbyen. Brannårsaken var etter alt å dømme deler av strømnettet som ble kuttet av nedblåste trær og som dermed gnistret og antente de første husene. Vær og vind har sett på når det blåste som verst i New York, basert på data fra værstasjonene i Central Park og ute på John F. Kennedy-flyplassen.

- Verst ved 18 - 20-tiden lokal tid
I de to timene mellom 18.00 og 20.00 blåste det hardest i Central Park med rett østavind. Største middelvind var 13,4 m/s liten kuling (nesten på grensen til stiv kuling), med vindkast opp i 25,9 m/s (full storm). Slike stormkast er mer enn nok til å knekke svære trær som fyrstikker eller å rykke dem opp med roten.
På JFK-flyplassen var dette forholdene kl. 20.00 lokal tid mandag kveld (01.00 natt til tirsdag norsk tid) som var det "mest blåsete": Middelvinden (10-minuttersperiode) oppe i 23,7 m/s (53 mph) som er liten storm, med vindkast opp i 35,3 m/s (79 mph) som er første trinn av orkan = 13 Beaufort. Orkan begynner på 32,7 m/s (117,7 km/t).
Hvorfor vi også oppgir vindkast i km/t, er fordi den internasjonale orkanskalaen, Simpson-Saffirskalen, tar utgangspunkt i nettopp km/t, mens vindhastigheten måles på instrumenter som angir knop (eng. = knots) og som må "oversettes" til m/s (meter i sekundet).
Vi kan trygt konkludere med at det til tider mandag kveld lokal tid blåste godt også sentralt i New York.

- Hva nå, Sandy?
Bulletin nr 30 fra NHC (National Hurricane Center) i Miami, Florida har i prognosen sin lokalisert restene av Sandy til et vanlig lavtrykkssenter som lørdag kveld 3. november kl. 18.00Z (19.00 norsk tid; 14.00 lokal tid) ligger på 47,5 grader nord og 65,5 grader vest. Det er tett på byene Chatham og Newcastle i delstaten New Brunswick innenfor St. Lawrencebukten.
- Og derfra kan ex-Sandy kanskje krysse Atlanteren og komme inn i "våre nære" havområder i midten eller slutten av uke 45? lurer vi på.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©