Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







VERDENSVÆRET 1: - Australsk hetebølge og styrtregn det mest dramatiske ved det globale været i årets første måned


Genève/Bærum, 13.02.13: - Australia registrerte sin varmeste måned noensinne etter en omfattende hetebølge rammet største delen av øykontinentet. I det østlige av kontinentet ga restene av orkanen Oswald ekstremt regn, opptil 744 mm på ett døgn!



- Kraftig regn forårsaket problemer også i det sørlige Afrika. Januar var i det sentrale Sibir ikke fullt så kald som desember. Kjølig var det til og med i den vestlige delen av USA. For øvrig dominerte temperaturoverskudd, skriver WWW / WMO i sitt tilbakeblikk på det globale været i årets første måned.
I verdens normalt kaldeste by, Ojmjakon i Sibir, sank temperaturen onsdag den 16.1. til minus 56,2 grader.

- Noe kaldere enn normalt
Nederland, Belgia, Luxembourg, Latvia, Litauen, det nordlige av Hviterussland og deler av Sør-Skandinavia hadde en noe kaldere januar måned enn normalt, mens det i det øvrige av Europa var allment varmere enn normalt.
I Nord-Europa var innledningen på året 2013 mild. Omkring den 10.1. bygde et høytrykk seg opp over Skandinavia, og kaldluft spredte seg fra Russland videre mot Storbritannia og Nederland, Belgia og Luxembourg.
Høytrykket blokkerte for at lavtrykk fra Atlanterhavet passerte rett over Skandinavia og ble i stedet tvunget å gå rundt. Siste uken av januar var høytrykket såpass svekket at mildere atlanterhavsluft strømmet inn.

- Ekstremt på Island og i Alpene
På Island var januar uvanlig varm, og mange værstasjoner målte en av sine ti varmeste januar-måneder. I Reykjavik ble januar 2013 den sjuende varmeste siden målingene begynte i 1870.
I Sveits førte en sterk nordlig fønvind til rekordhøye temperaturer i de sørlige Alpene på italiensk side lørdag den 5. Med 22,3 grader i Lugano og 22,6 grader i Locarno noterte disse to byene sine nest høyeste januar-temperaturer noensinne!
Natten til søndag 6.1. ble den varmeste som har forekommet i noen januar måned. I Locarno sank temperaturen ikke under 14,5 grader, og det er rekord siden målingene begynte der i byen i 1959.

- Opptil fireganger’n
Den østlige delen av Österrike fikk fra to til fire ganger så mye nedbør som normalt, og noen værstasjoner slo sine tidligere januar-rekorder. En av dem var Reichenau an der Rax som totalt fikk 210 mm. Av dette kom 180 mm den 4. - 7. januar. Stasjonen har, med noen kortere avbrudd, hatt målinger siden 1865.

- Europa-lufttrykket
1025 hPa-isobaren for det midlere lufttrykket gjennom måneden omfatter et stort område vest for Nord-Afrika og ligger sørøst for det tradisjonelle Azorene-høytrykket.
Et annet høytrykksområde (mer enn 1015 hPa) dekker det meste av den grønlandske innlandsisen.
Tilsvarende lavtrykk: 990 hPa-isobaren ligger i Danskestredet og i Atlanteren sørøst for sørspissen av Grønland.
Et annet L-område på under 1005 hPa dekker Nordkalotten og Nordishavet mellom Finnmark og Svalbard like øst til Novaja Semlja.

- Betydelig temperaturoverskudd i NA
I det sørvestlige Canada og det sørlige av USA var det i hovedsak to til fem grader varmere enn normalt; i Alaska opptil sju grader varmere enn normalt.
I det sørlige av Florida var årets januar en av de ti varmeste til nå, og i hovedstaden Miami ble det tidenes fjerde varmeste.
Det vestlige USA og nordvestlige Mexico opplevde en kaldere januar enn normalt, faktisk helt ned til ni grader under det normale. En medvirkende årsak til dette var et lavtrykk som dro med seg arktisk kaldluft nordfra i dagene den 10. - 15.1.
I det nordøstlige og sentrale Nevada var det den tiende kaldeste januar-måneden; i byen Ely den tredje kaldeste!

- Snøuvær
Et snøuvær slo til mot Newfoundland den 11.1. og forårsaket et omfattende strømbrudd. Store mengder snø falt på østsiden av halvøyen, og for eksempel St. Johns fikk 48 centimeter nysnø.
I sørøstlige Texas og sørvestlige Louisiana førte en serie kaldfronter den 9. - 17. januar kraftig regn. Eunice fikk i denne perioden totalt 430 mm. Hele 283 mm av dette kom den torsdag 10.1., som ble ny døgnrekord for stasjonen. Den gamle rekorden var 279 mm fra den 6. juli 1946.

- Tornadoserier i sørstatene
Den 29. - 30. januar ble deler av det sørøstlige USA herjet av torden og voldsomme vinder da varm og fuktig luft fra Mexicogulfen strømmet opp og møtte den kalde arktiske luften i vest. Flere tornadoer ble observert både i Mississippi, Tennessee, Georgia og Indiana.

- Fortsatt svært varmt i Arktis
Det var fortsatt atskillig varmere enn normalt i Arktis med temperaturoverskudd på omtrent åtte grader nord for den russiske øygruppen Novaja Semlja. Akkurat som i forrige måned var det store isfrie områder i de vestre delene av russisk Arktis.

- Kjølig i Sør-Asia
I deler av det nordlige India, Pakistan og Bangladesh var temperaturene noe under det normale etter en kald innledning på året. På sine hold bidro tett tåke til å holde på kulden. Det var minus 3,0 grader i Narnadul i India den 7.1. og i Bangladesh. Ifølge lokale medier var dette det kaldeste siden 1968.

- Middelhavslavtrykk ga snøstorm
Et lavtrykk over det indre av Middelhavet førte til kraftig nedbør, oversvømmelser og lokalt snøstorm i Israel, Libanon, Syria, Jordan og Tyrkia i begynnelsen av januar. Landene ble til og med innhyllet i snø og temperaturer fem til ti grader under det normale.
Flere dager med heftig monsunregn forårsaket oversvømmelser i Djakarta i Indonesia rundt midten av måneden.

- På La Réunion
Den tropiske orkanen Dumile ga kraftige vinder og store regnmengder på den franske øyen La Réunion den 2. - 3. januar. På 48 timer (to offisielle nedbørdøgn) fikk den høyt beliggende værstasjonen Commerson 1.187 mm.
Mot slutten av måneden ble La Réunion igjen rammet av en tropisk orkan, Felleng, som var denne sesongens hittil kraftigste orkanen på den sørvestlige delen av Indiahavet. Om morgenen den 1. februar ble det målt en døgnrekord på 512 mm ved La Plaine des Cefres.
Samtidig, på motsatt side av Madagaskar, ble Mocambique, Zimbabwe, Botswana og Sør-Afrika herjet av omfattende oversvømmelser etter kraftig regn.
I det nordlige og østlige av Sør-Afrika ga en intensivt lavtrykk den 18. - 20.1. store regnmengder, og værstasjonen Thohoyandou fikk da totalt 446 mm regn. Av dette kom 282 mm tirsdag den 22.

- Australsk ekstremhete
Australia noterte seg for tidenes aller varmeste måned etter en hetebølge fram til den 18. januar, som påvirket størstedelen av øykontinentet. Varmerekorder ble slått i samtlige delstater. Fremfor alt den sentrale delen av kontinentet ble rammet av den ekstreme varmen. Mange branner (bush fires) raste i flere delstater, bl.a. på Tasmania og i New South Wales, både antent av lynnedslag, men også av pyromaner.
Varmebølgen begynte i det sørvestlige av Australia og spredte seg østover. Fredag den 4. var det mest ekstreme døgnet for øystaten Tasmania. I hovedstaden Hobart nådde temperaturen 41,8 grader - den høyeste siden målingene begynte der i hovedstaden for 120 år siden og er den nest høyeste noen gang målt på Tasmania.

- Døgnmiddel = 40,33*C
Mandag den 7.1. var den overnasjonale døgnmiddeltemperaturen 40,33 grader, og det er høyere en hva som noen gang tidligere forekommet siden 1910 da slike noteringer ble startet.
Den 12. og 13.1. var temperaturene som mest ekstreme da temperaturer over 48 grader Celsius flere plasser. 49,6 grader i Moomba, South Australia, lørdag den 12. var den høyeste som ble målt. Som Vær og vind tidligere har meldt, ble dette den høyeste temperaturen down under siden 1960, og samtidig den sjette høyeste som noen gang har forekommet på øykontinentet. Australias varmerekord - og hele den sørlige halvkules rekord - er 50,7 grader i Oodnadatta den 2.1.1960.
I Sydney ble det målt 45,8 grader på Observatory Hill den 18. Dermed ble det tidligere rekorden på 45,3 grader fra den 14.1.1939 slått - målingene i Sydney ved Observatory Hill begynte for 155 år siden.

- Over og ut den 19.
Hoveddelen av hetebølgen tok slutt den 19. januar, og dette ble den første dagen siden 31. desember 2012 at temperaturen på det varmeste ikke nådde over 45 grader noe sted.
Det mest spesielle for hetebølgen var både det omfattende området som den var spredt over, og i tillegg varigheten. Den nærmest sammenlignbare hetebølgen inntraff i slutten av desember 1972 og januar 1973.
Queensland var den eneste delstaten som i gjennomsnitt fikk mer nedbør enn normalt for måneden, mye på grunn av hva den tropiske kortlivde orkanen Oswald brakte med seg.

- Oswald
Det tropiske orkanen Oswald nådde det nordlige Queensland og York-halvøyen den 21. - 22.1. der den ble svekket til et tropisk uvær. Innen restene av Oswald bega seg ut til havs sør for Sydney den 29., rakk den å gi ekstreme regnmengder, oversvømmelser og voldsomme vinder, inklusive rekker av tornadoer, i deler av Queensland og det nordlige New South Wales.
Fiskerbyen Gladstone fikk 820 mm nedbør på fire døgn, noe som overskred alle tidligere månedsrekorder og var dessuten større enn ÅRSNEDBØREN der i byen både i 2011 og 2012.
Upper Springbrook, en stykke sør for Brisbane, fikk 1.496 mm på åtte døgn. Av dette kom 744 mm mandag den 28.
I Western Australia gikk den tropiske orkanen Peta inn over kysten i nærheten av Roebourne den 23. og ga på sine hold døgnnedbørmengder på omkring 250 mm.

- I Oceania
Tre tropiske orkaner utviklet seg på det sørlige Stillehavet i januar, inklusive nettopp nevnte Oswald. Den tropiske orkanen Freda ga 221 mm regn i Poindimie i Ny Kaledonia den 2.1. Den tropiske orkanen Garry passerte like nord for Samoa omkring den 21.

- Over til Sør-Amerika
- I delstaten Rio de Janeiro i Brasil førte et uvær til oversvømmelser i begynnelsen av måneden og sammenlagt i januar kom det allment omkring 200 - 300 mm mer nedbør enn normalt. I det nordøstlige Brasil - der det lenge har vært tørt, ga januar mindre nedbør enn normalt, avsluttet WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale været i januar 2013, før de bringer ekstremtemperaturer og de største døgnnedbørmengdene fra de ulike verdensdelene.

EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR

NORGE
¤ 11,0*C, Åndalsnes-Kamshaugen, fredag den 4.
¤ -41,3*C, Karasjok-Márkannjárga, mandag den 28.
* 85 mm nedbør, Opstveit i Kvinnherad i Sunnhordland, torsdag den 31.

EUROPA
¤ 25,6*C, Murcia, Spania, torsdag den 31.
¤ -45,0*C, Ust’-Sugor, Russland, onsdag den 16.
* 165 mm, A Lama, Spania, fredag den 18.

ASIA
¤ 39,0*C, Bhira, India, søndag den 13.
¤ -56,2*C, Ojmjakon, Sibir, onsdag den 16.
* 282 mm, Merauke, Indonesia, tirsdag den 8.

ARKTIS
¤ 8,3*C, Nuuk (Godthaab), Grønland, onsdag den 23.
¤ -61,2*C, Geo-Summit (3.250 m.o.h.), Grønland, tirsdag den 1.

NORD-AMERIKA
¤ 37,5*C, Arriaga, Mexico både tirsdag den 8. og mandag den 14., dessuten Soto La Marina, også Mexico tirsdag den 29.
¤ -50,5*C, McQuesten, Canada, mandag den 28.
* 336 mm, Trujillo, Honduras, fredag den 18.

SØR-AMERIKA
¤ 44,0*C, Santiago del Estero, Argentina, torsdag den 24.
¤ -2,0*C, Imata, Peru (4.400 m.o.h.), tirsdag den 8.
* 233 mm, Teresópolis, Brasil, torsdag den 3.

ANTARKTIS
¤ 10,6*C, Possession Island, lørdag den 26.
¤ -47,1*C, Concordia (3.250 m.o.h.), torsdag den 24.

AFRIKA
¤ 48,4*C, Vioolsdrif, Sør-Afrika, onsdag den 16.
¤ -6,7*C, Setif, Algerie, lørdag den 26.
* 659 mm, Cilaos. La Réunion i Indiahavet, torsdag den 3.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 49,6*C, Moomba Airport, South Australia, lørdag den 12.
¤ -2,3*C, Mt Hotham (1.750 m.o.h.), Victoria, mandag den 14.
* 744 mm, Upper Springbrook, Queensland, mandag den 28.
Copyright: Bernt Lie









Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©