Samarbeids- partnere:





|
PÅSKEVÆRET II: - Flest penværsdager hittil i fjellet på Fokstugu; minst skyer på Geilo
Mandal-Eigebrekk, 28.03.13: Vær og vind hadde en intensjon om at vi etter seks dager med påskeferie i fjellet skulle rapportere om minst skyer, mest penvær og minst overskyet vær. Vi hadde valgt ut seks typiske fjellpåskesteder. Ett av dem falt ut.
Vær og vind ble stående igjen med bare fem typiske påskefjellsteder i Sør- og Midt-Norge der vi ønsket å rangere været fra finest til dårligst: ¤ Venabu i Ringebu ¤ Fokstugu på Dovrefjell ¤ Geilo-Tuftelie ¤ Veggli II i Numedal ¤ Oppdal-Sæter. På bergensernes nære utfartssted, Kvamskogen, ble det observert bare palmelørdag og palmesøndag. De øvrige fem stedene ble de visuelle observasjonene utført kl. 07.00, 13.00 og 19.00 norsk normaltid. Andre mer typiske påskeutfartssteder i Nord-Trøndelag og de tre nordligste fylkene våre fant vi ikke.
- Minst skyer Det minste midlere skydekke forekom på Geilo, hvor for øvrig NRK-TV1 hittil har sendt det tre kvarter lange magasinet "Påskekveld". Bare mandag den 25.3. var det såpass mye skyer at det ikke kvalifiserte til noen penværsdag, men ved samtlige 15 andre observasjoner var det absolutt skyfritt! Det ga et midlere skydekke på 0,3 åttedeler, som gir 3% i snitt. Venabu i Ringebu og Veggli II i Numedal delte annenplassen med 1,2 åttedeler (15%) i midlere skydekke, mens Oppdal-Sæter i Sør-Trøndelag havnet sist med 3,2 åttedeler (40% midlere skydekke).
- Penværsdagene "Fullt hus" med seks av seks mulige penværsdager forekom på Fokstugu på Dovrefjell, mens Geilo fikk fem, Venabu i Ringebu og Veggli i Numedal fire hver, og Oppdal to. Ingen av våre fem typiske påskefjellsteder opplevde noen gråværsdag. - - - Her på Mandal-Eigebrekk fikk vi også fullt score med seks penværsdager på seks påskeferiedager og et midlere skydekke på 1,1 åttedeler (14%).
- Bypåske Vær og vind tenker samtidig på en skjærtorsdags kveld også på dem som er hjemme i påsken i våre største byer. Her er resultatet av bypåskeværet vårt:
¤ Oslo-Blindern: Fire penværsdager, ingen overskyet dag, og midlere skydekke på 1,6 åttedeler (20%) ¤ Bergen-Florida: Seks penværsdager, og midlere skydekke på 0,6 åttedeler, som gir et midlere skydekke på 7%. ¤ Trondheim-Voll: En penværsdag og to helt overskyede dager. Midlere skydekke: 5,1 åttedeler (64%). ¤ Bodø: Ingen penværsdager, men fire helt overskyede dager. Midlere skydekke = 6,7 åttedeler eller 83%. ¤ Tromsø-Vervarslinga: Heller ingen penværsdager, men også her fire helt overskyede dager. Midlere skydekke = 6,9 åttedeler (86%).
- Delt land Disse enkle påskeværdataene viser tydelig at det hittil har vært Sør-Norge som har hatt peneste været hittil, mens Midt-Norge har hatt litt mer skyer over seg, og Nord-Norge har hittil hatt det dårligste været med både snøvær og vind da polare lavtrykk har kommet på uønsket besøk. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|