Samarbeids- partnere:
|
MANDALSJULI: - Beste sommervær på årevis; i hvert fall siden 2011 ...
Mandal-Eigebrekk, 15.07.13: - Beste sommervær på årevis, forkynner mandalsavisen Lindesnes Avis over fem spalter i dagens avis, side 7. - Det er mange år siden sommerværet har vært så godt som det er i år. Og alt tyder på at det gode været fortsetter...
_________________________
Værkommentar: Bernt Lie _________________________
Det siste avsnittet i denne introen her på Vær og vind stammer fra ingressen under det femspalter store titteloppslaget "Beste sommervær på årevis", side 7, i dagens utgave av mandalsavisen Lindesnes Avis. Avisens oppslag er basert på værdata formidlet av statsmeteorolog Per Egil Haga til avisens journalist Christina Quist.
- I Lindesnes-regionen - Vi har ikke hatt så fint vær på Sørlandet som i år de siste sommerne, så det er kjærkomment, sier meteorolog (han er vitterlig statsmeteorolog, journalist Quist) Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt innledningsvis i brødteksten til dagens glade vær-nyhet. Sørlandsværet har de siste årene vært preget av lavtrykk, nedbør og kulde. Og den samme trenden startet i juni, som var rekordvåt og forholdsvis kald. Juli måned kan derimot se ut til å være både varmere og tørrere enn på mange år. Meteorolog Haga mener at årets sommer i lindesnesregionen har vært den beste på årevis. - Dette er jo slik vi ønsker oss. Vi kunne kanskje hatt høytrykket enda mer over oss, men dette er vesentlig bedre enn på mange år. Det er lenge siden vi har hatt et så etablert høytrykk på sommeren, sier Haga. NB: Vær og vind velger å stoppe det ordrette sitatet av statsmeteorologens klargjøring. - Vær og vind stopper der Hvorvidt det har vært et mektig høytrykk, vel plassert over Sørlandet, for menge, mange år siden, skal være usagt. Vær og vinds egen erfaring fra vårt observasjonssted ti kilometer sørøst for Mandal sentrum gjennom 45 år, er et helt annet. Det kan nemlig være svært så fint sommervær uten at et MEKTIG høytrykk ligger RETT OVER OSS her i lindesnesregionen i sin alminnelighet og over Mandal by og kommune i særdeleshet. Poenget for feriefolket - og alle fastboende - er at det er en del penværsdager og færrest mulig overskyede dager, og at det i løpet av ferietid eller en måned SAMTIDIG blir endel dager med temperaturer opp på 20-tallet, gjerne også slik at vi har passert 25-grader - det er kravet til en høysommerdag.
- Feilinfo Årets juni, som statsmeteorolog Per Egil Haga uttaler var rekordvåt og forholdsvis kald, var rekordvåt, men ikke forholdsvis kald. Ute på Lindesnes Fyr - der værdata jevnlig formidles av Lindesnes Avis - traff middeltemperaturen for juni AKKURAT NORMALEN på 12,5 grader. Middeltemperaturen ved den nye automatiske værstasjonen i byen, ved Fiskelaget og Mandalselva, endte på 13,8 grader, som var 0,2 grader UNDER det normale. Med andre ord ikke spesielt kaldt, akkurat!
- Beste sommervær siden i forfjor Vi er midt i fellesferiemåneden juli i dag, og dermed midtveis i sommeren 2013 når den utvides til å gjelde de tre månedene juni, juli og august til sammen. Halvveis i juli har det vært seks penværsdager ute på Neset hos fyrmestrene Rolf Dybvik og Kjell Olsen; her på Eigebrekk har vi gledet oss over to flere! I juli for to år siden var det også seks penværsdager, så foreløpig er det close race med juli for to år siden. Med det langtidsvarselet som statsmeteorolog Haga har for ytterligere ni dager fram i tid, ser det lovende ut for minst like mange penværsdager som vi har hatt allerede.
- Offisielt Våre offisielle statistikker, utgitt av Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt, gir oss offisielt for juli og Lindesnes Fyr elleve penværsdager i 2008. Så er jo spørsmålet om "beste sommervær på årevis" kan være dekkende for et forhold som har vart i fem år! Her kan jo statsmeteorologen har hoppet over viktige og solrike fellesferiemåneder i lindesnesregionen, hvori opptatt Mandal by og kommune.
- Været automatisert i Mandal Etter at mangeårige værobservatør Anette Haaland sa opp jobben på værstasjonen Mandal-Vestre Håland pr oktober 2005, har likevel Meteorologisk institutt utstyrt landets sørligste - og tidligere dokumenterte solskinnsby - med en automatisk værstasjon som i alle fall gir oss temperaturer og nedbør.
- Juli 1955 Langt bak i vår hukommelse ligger den mandalske norgesrekorden i antall klarværsdager for juli måned: Hele 22 slike ekstremt flotte dager fra året 1955. Det året ble JULI for vårt vedkommende tilbrakt i sørnorske fjelltrakter nord for Hallingskarvet.
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|