Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







EKSTREMSJØ: - Ett døgn etter at stormsenteret hadde krysset Sør-Norge, var det ekstremt høyt havvann i Mandal


Bærum, 08.12.13: Nokså nøyaktig ett døgn etter at det navnløse uværet med et for årstiden meget kraftig stormsenter krysset Sør-Norge fra Bergen via Oslo til grenseområdet Akershus-Hedmark, var det ekstremt høyt vann på Sørlandskysten, bl.a. i Mandal...

Torsdag formiddag gjorde et for årstiden meget kraftig stormsentrum landfall på Vestlandet i bergensområdet. Selve senteret holdt en ganske rett østlig til østsørøstlig kurs og passerte få kilometer sør for Oslo sentrum ved 17-tiden. På det laveste var lufttrykket nede i 963 hPa.
Lørdag ettermiddag befant restene av stormsenteret seg over Vest-Russland.

- Oppstuving av vann
Under selve passasjen av stormsenteret - som i Danmark fikk navnet Bodil og i Sverige ble hetenede Sven - steg vannstanden ved Sjøkartverkets målestasjon i Mandal kommune, på Tregde, til cirka åtti centimeter over middelnull. Ett døgns sørvestvind, med vind opp i liten til full storm, med orkan i kastene - stuvet opp mye vann langs Sørlandskysten, i Oslofjorden, langs den svenske vestkysten og den danske vestkysten, dessuten også i "indre danske farvann".

- Atskillig høyere fredag enn torsdag
Ved høyvann ved 18-tiden fredag kveld logget Sjøkartverkets målestasjon på Tregde øst i Mandal kommune ut 122 centimeter over middelvann - altså ett døgn etter selve stormsenterpassasjen. Torsdag, mens stormsenteret krysset over indre Agder, var det ca 80 cm høyere vannstand på Tregde enn middelvann - dette til tross for generelt høyt vann langs Sørlandskysten og at det lave lufttrykket alene ga 45 - 50 cm høyere vannstand.

- Sensasjonelt
Fra Vær og vinds sommerbase på Eigebrekk, ganske nøyaktig 3.300 meter øst for det offisielle målestedet for sjøvannstanden på Skagerrakkysten, på Tregde, kunne vår nabo ved 17-tiden sende oss foto om at hele bryggen vår på Eigebrekk sto under vann. I hans levetid hadde dette ikke skjedd, verken i oktober 1987 eller desember 2000. Fotoet var tatt på et tidspunkt da virkningen av lavt lufttrykk ikke skulle føre til mer enn fem til ti centimeter høyere sjøvannsstand.

- Ekstremt i Danmark
I nyhetssendinger på dansk fjernsyn, som meldte om tidenes høyeste havvannstand noensinne i Roskildefjorden på Sjælland, på Fyn og på den jyske vestkysten, ble det rapportert om tidenes høyeste sjøvannstand
~ 206 cm på Sjælland omkring Gilleleje
~ 190 cm på Sjælland omkring Frederikssund, og
~ 401 cm i Vadehavet på den jyske vestkysten,
meldte interessen seg hos oss for å undersøke hvorfor det var ekstremt høyt vann i mandalsdistriktet ETT DØGN ETTERAT at stormsenteret hadde passert.

- Forklaringen
Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet (Meteorologisk institutt, Bergen) lørdag ettermiddag, statsmeteorolog Anne-Mette Olsen, unnskylder seg overfor Vær og vind med at hun ikke er ekspert på dette, men har denne forklaringen:
- Sørvestvinden inn fra Nordsjøen, med orkan i vindkastene, stuvet opp ekstremt mye havvann i Skagerrak inn mot svenskekysten både i løpet av torsdag og fram til fredag tidlig på dagen. Etter passasjen av stormsenteret, dreide vinden på nord. Dette bidro til at den høye vannstanden langs Bohuslänskysten så ble blåst både dels ned i de andre danske farvann og samtidig tilbake langs norskekysten av Skagerrak.
Statsmeteorolog Olsen forklarer dette så enkelt som at vannet rett og slett rente tilbake og ut i Nordsjøen!
Tidevannet fredag kveld med høyvannstid i Mandal kl. 17.58 og en månefase (nymåne) på en kvart måne, betydde bare få centimeter.

- Helt ekstremt i Danmark
Fredag ettermiddag og kveld var det helt ekstremt høyt vann både på nordkysten av Sjælland og Fyn og spesielt langs Vadehavet på den jyske vestkysten. På det verste sto havet 4,01 centimeter over "normalnull" sør for Esbjerg, og langs Roskilde Fjord opptil 2,06 m over - noe som oversvømte mange hundretalls hus.
Dansk TV (TV-avisen) viste både fredag kveld og lørdag reportasjer fra bl.a. Frederikssund på Sjælland der vannet sto langt opp på husveggene, og en rekke småbåter og fiskekuttere lå knust eller var kastet langt opp på land.

- Her blåste det mest
SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institutt) i Norrköping har på sine nettsider gjort en oppsummering over de sterkeste vindkastene på begge sider av Nordsjøen torsdag:

~ 63,0 m/s (226,8 km/t) på Aonach Mor (1130 m.o.h. i det skotske høylandet
~ 47,0 m/s (169,2 km/t) på Eigerøya, Egersund
~ 44,2 m/s (159,1 km/t) i Thorsminde, den danske vestkyst
~ 44,0 m/s (158,4 km/t) på Glücksburg-Meierwik i Slesvig-Holstein, Nord-Tyskland
~ 40,0 m/s (144,0 km/t) på Väderöarna utenfor Göteborg.
Copyright: Bernt Lie






Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©