Samarbeids- partnere:
|
EKSTREMT ÅRSSKIFTE: - De siste 15 døgn mellom sju og åtte grader varmere enn normalt i hovedstadsregionen. Vi finner ikke maken!
Bærum, 08.01.14: Vårtegn som første blåveis og buskvekster i blomst tre måneder før tiden, er blant naturens luner i denne helt ekstremt varme periode to uker rundt årsskiftet. Ved Vær og vinds hjemmebase har det vært akkurat 8,0 grader over normalen.
En av tidenes aller mildeste julaftener og nyttårsaftener står sentralt i det helt ekstremt varme vært som har vært i de siste 15 døgnene fram til tirsdag kveld. Denne lille snarstatistikken omfatter døgnmiddeltemperaturene fra og med julaften (tirsdag 24. desember) til og med i går i Oslo, Bærum og Asker.
- Åtte over normalen Vær og vind har beregnet middeltemperaturen i denne 15 døgnsperioden (halve måneden) til å bli nøyaktig 3,2 grader ved vår hjemmebase på Dønski i Bærum. Det normale for samme periode er minus 4,8 grader. Det betyr at siste uke av den rekordvarme desember - den tredje varmeste de siste nesten to hundre årene i hovedstadsområdet - og første uke av det nye året har vært nøyaktig åtte grader varmere enn normalt. Maken til dette finner Vær og vind ikke for de vel 40 årene fra og med februar 1970 som vi har hatt offisielle målinger her på Dønski.
- I Asker og Bærum Vi nevnte i sted at middeltemperaturen her på Dønski i perioden 24. desember - 7. januar ble 3,2 grader. Mot normalt minus 4,8 grader. I nabokommunen i vest, Asker, har vi på bakgrunn av temperaturdata fra eKlima beregnet middeltemperaturen på Asker-Sem til de samme 3,2 gradene. Der har denne ekstreme perioden "bare" vært 7,3 grader varmere enn normalt. Asker har passert hundreårsdagen for de offisielle værmålingene på Sem. Heller ikke omkring årsskiftet 1924/25 finner vi slike middeltemperaturer som dem vi har hatt akkurat nå.
- ... over i Oslo Heller ikke temperaturdata fra Oslo-Blindern bakover til oppstart i 1937 finner vi slike middeltemperaturer omkring årsskiftet som nå rundt 2013/14. På Blindern ligger 15-døgnsmidlet på 4,1 grader. Det er akkurat sju grader høyere enn normalen! Vi har jobbet oss bakover i tiden mot 1816 for målingene nede i sentrum. For årsskiftet 1929/30 ble middeltemperaturen for "vår 15-døgnsperiode" 1,6 grader. Fire år tidligere, dvs. for det som vi kunne tenke oss var i nærhetene av hva vi har hatt akkurat nå, viste et gjennomsnitt på 2,7 grader for 1924/25.
- En sommerdag i desember 1881 En interessant test for årsskiftet 1881/82 viste 0,7 grader i middeltemperatur, m.a.o. nesten tre og en halv grader lavere enn nå. Den 27.12. var det så varmt at døgnmiddeltemperaturen ble 11,0 grader - og dermed sommer i klimatologisk forstand! Vær og vind konkluderer øyeblikkelig med at dette er den eneste sommerdagen i løpet av julemåneden desember. Maksimumstemperaturen denne dagen ble 12,8 grader, som fortsatt er det varmeste noen gang i hovedstaden i desember! Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|