Samarbeids- partnere:
|
VERDENSVÆRET 1: - Ekstrem hete, tørke og nedbør i januar; største døgnnedbør 830 mm på den franske øyen La Réunion i Indiahavet
Genève/Patong Beach, 06.02.14: - I store deler av Europa ble årets januar en av de aller varmeste til nå. I Sør-England ble måneden i tillegg rekordregnfull. Østlige deler av USA ble rammet et flere kraftige vinteruvær, skriver WWW / WMO i sitt resymé.
- Kartet over middellufttrykket i januar viser ett uvanlig omfattende lavtrykksområde mellom De britiske øyer og Island. Dette medførte en i hovedsak vestlig til sørvestlig luftstrøm over Vest-Europa med middeltemperaturer to til fem grader over det normale, fortsetter tilbakeblikket over det globale været i siste måned fra WWW / WMO. For eksempel i Frankrike var årets januar, sammen med 1988 og 1936, den varmeste som har forekommet til nå. På Øst-Island registrerte en del værstasjoner den varmeste januar siden 1947.
- Oversvømmelser De milde Atlanterhavsvindene førte også med seg mye regn med oversvømmelser i flere distrikter. Det gjelder spesielt i det sørlige England der en overflod av regn i hele vinter har skapt ytterst store problemer. Nettopp i disse delene av Sør-England var januar 2014 den mest regnfulle kalendermåned som overhodet er registrert der!
- Varmt på fastlandet Også i den østlige delen av Middelhavsområdet og i Sentral-Europa ble det en meget varm januar måned, for eksempel rekordvarm i de sørlige delene av Österrike. Over det vestligste av Skandinavia der fremherskende vinder kom fra sørøstlig retning, ble måneden tørr eller meget tørr. Noen målestasjoner i Norge fikk ingen målbar nedbør overhodet! Det gjelder bl.a. Sulitjelma for en måleserie som går tilbake til 1895.
- Russlandshøytrykk Et mer høytrykksdominert område over Russland blokkerte for lavtrykkstrafikken fra Atlanteren og sørvest, og i de nordøstlige områdene av Europa varierte månedsmiddeltemperaturene omkring det normale. I nærheten av Uralfjellene var det tidvis virkelig kaldt med temperatur i Hoseda-Hard ned i minus 52 grader.
- I Nord-Amerika I Nord-Amerika var det meget markant oppdeling i en kald østlige halvdel av kontinentet og en varm eller meget varm vestlig halvdel. I grenseområdet mellom Alaska og Canada var januar 10 - 13 grader varmere enn normalt! I starten på måneden skjedde et kraftig kaldluftsutbrudd over det østlige USA med store mengder snø og omfattende trafikkforstyrrelser som resultat. Mange hadde foreventet seg at kulderekorder skulle falle i fleng. Men fasit ble bare en håndfull nye rekorder. Varmerekordene for januar ble desto flere i de vestlige delene av USA, i visse tilfeller for værstasjoner med mer enn hundre år gamle observasjonsrekker.
- … også tørke Det var ikke bare temperaturene i vest som var ekstreme, men i like stor grad tørken som spesielt i California ble meget besværlig. Etter et delvis rekordtørt kalenderår 2013 fulgte en meget tørr januar-måned, med det til resultat at snøtilgangen i de californiske fjellene ble svært dårlig.
- To til seks grader i Asia Fra Korea, over China og Mongolia til Kaspihavet strekte det seg en sone med temperaturoverskudd allment på to til seks grader. I de midterste og vestre delene av Sibir var det derimot en virkelig kald januar med temperaturunderskudd på lokalt åtte til ti grader. Over det sørlige av Filippinene - som i november var katastroferammet av supertaifunen Haiyan, falt det store regnmengder midt i måneden. Målestasjonen Surigao fikk da 503 mm nedbør på tre døgn i dagene den 10. - 12.1.
- Arktis med rekord på Jan Mayen Størsteparten av Arktis opplevde månedsmiddeltemperatur betydelig over det normale i januar. På den norske øyen Jan Mayen ble det den mildeste januar som overhodet har forekommet der, og på Svalbard havnet måneden på tredjeplass blant de mildeste januar-månedene. Is-utbredelsen i Arktis var en av de aller minste som er blitt observert på denne tiden av året.
- Hete i Argentina I Argentina fortsatte den kraftige heten, selv om det ikke ble målt fullt så høye temperaturer som i desember. Omkring lørdag den 25.1. forekom det kraftig regn og deretter oversvømmelser i grensetraktene mellom Peru og Bolivia da døgnnedbørmengder på over to hundre millimeter ble målt.
- Orkanen Bejisa En kraftig tropisk orkan, Bejisa, passerte nær den franske øyen Réunion i begynnelsen på måneden og ga ekstremt store regnmengder. På 48 timer mellom den 1.1. og 3.1. falt det 1.025 mm regn i Cilaos og 989 mm i Cratère Commerson. På det meste ble det målt vindkast på 49,0 m/s (176,4 km/t) i Gîte de Bellecombe. Det er det kraftigste siden passasjen av den tropiske orkanen Dina i 2002.
- Down under To mektige hetebølger dominerte i Australia i månedens løp; den første omkring årsskiftet og den andre i dagene den 13. - 18.1. Ved begge tilfellene var det lokalt nær femti grader varmt. Noe svalere vær innimellom bidro til at janaur-måneden som helhet ikke ble rekordvarm i Australia, men i flere delstater en av de ti varmeste.
- Ellers i Oceania I New Zealand førte dominerende sørvestlige vinder til en temmelig sval måned. Flere stasjoner med middellange observasjonsserier hadde en av sine fem kaldeste januar-måneder. Stillehavsøystaten Tonga ble rammet av den tropiske orkanen Ian, som viste seg å bli en av de kraftigste som har rammet øystaten på svært lang tid. - Is-utbredelsen omkring Antarktis fortsatte å oppvise diamentralt motsatt mønster av hva som skjer i Arktis og var den nest største som har vært observert i en januar-måned, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale været i januar 2014.
EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR Før Vær og vind gjengir de aktuelle værdataene fra de ulike verdensdelene, starter vi med de tilsvarende norske data som er innsamlet av oss:
NORGE ¤ 12,6*C, Kråkenes, søndag den 5. ¤ -41,9*C, Karasjok-Márkannjárga, mandag den 20. * 90 mm nedbør, Konsmo-Høyland, lørdag den 18.
EUROPA ¤ 25,9*C, Algarrobo, Spania, søndag den 26. ¤ -52,0*C, Hoseda-Hard, Russland, onsdag den 29. * 221 mm, Vogel, Slovenia, søndag den 5.
ASIA ¤ 36,1*C, Ratnapura, Sri Lanka, onsdag den 8. ¤ -58,5*C, Yarol’in, Sibir, tirsdag den 7. * 267 mm, Surigao, Filippinene, søndag den 12.
ARKTIS ¤ 8,1*C, Aputiteq, Grønland, søndag den 26. ¤ -50,8*C, GeoSummit (3.255 m.o.h.), også Grønland, fredag den 17.
NORD-AMERIKA ¤ 39,5*C, Pijijiapan, Mexico, fredag den 24. ¤ -47,4*C, Lac Benoit, Canada, fredag den 3. * 202 mm, Nettles Island, Florida, torsdag den 9. SØR-AMERIKA ¤ 44,9*C, Santa Rosa, Argentina, fredag den 17. ¤ -1,9*C, Chico, Chile, fredag den 24. * 252 mm, Reyes, Bolivia, onsdag den 29.
ANTARKTIS ¤ 11,9*C, Davis, torsdag den 9. ¤ -48,0*C, Dome Fuji (3.800 m.o.h.) torsdag den 30.
AFRIKA ¤ 45,5*C, Vioolsdrif, Sør-Afrika, fredag den 3. ¤ -4,3*C, Izana (2.371 m.o.h.), Kanariøyene, torsdag den 30. * 830 mm, Cratère Commerson, La Réunion i Indiahavet, torsdag den 2.
AUSTRALIA / OCEANIA ¤ 49,3*C, Moomba Airport, South Australia, torsdag den 2. ¤ -4,3*C, Perisher Valley, New South Wales, tirsdag den 7. * 239 mm nedbør, Mount Wellington, Tasmania, lørdag den 4. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|