Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







ETTER VÆRBITT III: - Reportasjen fra landets våteste sted, Brekke i Sogn, var ikke fra nedbørstasjonen i Verklandsbygda


Bærum, 17.03.14: Det tredje programmet i NRK1 tv-serien VÆRBITT ble torsdag kveld sendt fra Kolvereid i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag. På grunn av kolliderende møtevirksomhet fikk Vær og vind først anledning til å se programmet dagen etter...

Alle vi vanlige tv-seere var lovet innslag og reportasje fra landets våteste sted, 52930 BREKKE I SOGN. Antakelig må det ha vært noe galt med research-arbeidet på forhånd: Reportasjetemaet besøkte ikke selve målestasjonen i Verklandsbygda, en ca 12 kilometers biltur på en svingete vei fra selve tettstedet Brekke helt nede ved Sognefjorden.
En liten telefonprat med Vær og vinds gode kontakter i Verklandsbygda, observatørparet Gerd og Arne H. Wergeland, som utfører nedbørmålingene for Meteorologisk institutt, avslører at de overhodet ikke var forspurt om noen form for medvirkning i tv-programmet VÆRBITT - som altså skulle komme fra Norges våteste sted!
Programlederne Eli Kari Gjengedal og John Smits rapporterte fra tettstedet Brekke; da kunne de like gjerne, etter Vær og vinds oppfatning, ha reist de sju-åtte kilometerne vestover til tettstedet Takle der klimastasjon 52860 TAKLE ligger. Takle er landets tredje våteste sted som har en årsnormal for nedbøren som er 3.179 mm, mot Brekkes 3.575 mm.

- Brekke var i sin tid kommunenavnet
Observatør Arne H. Wergeland i Verklandsbygda, Gulen kommune (i likhet med Takle) forklarer en mulig kilde til misforståelsen om både stedsnavnet og nedbørstasjonsnavnet Brekke med at Brekke i gamle dager var det gamle kommunenavnet da nedbørstasjonen i Verklandsbygda ble opprettet i 1939. Ved kommunesammenslåinger senere er dagens kommunenavn endret til Gulen.
I den anledning vil derfor Vær og vind anbefale at Meteorologisk institutt døper om nedbørstasjon 52930 BREKKE I SOGN til BREKKE-VERKLANDSBYGDA, så reiser ikke flere NRK-reportasjeteam feil!

- Andre har også reist feil
Da programsekretær, også ved NRK-Hordaland, Linda Eide, raste landet rundt på jakt etter "spesielle severdigheter" for noen få år siden, stoppet også hun og tv-teamet nede i Brekke og fikk dermed ikke med seg turen "over fjellet" og ned til Verklandsbygda der landets våteste sted er på garden til Gerd og Olav H. Wergeland (210 m.o.h.) mellom rimelig høye vestlandsfjell.
Der ble Vær og vind tatt meget vel imot på tunet av ektepartet en regnfull sommerdag i juli 2001 (huff hvor fort tiden går!).

- Over til norsk kulde, og indre Troms
Søndagskveldens VÆRBITT kommer fra indre Troms, nærmere bestemt fra Bardufoss der Meteorologisk institutt etablerte seg i 1941. I samme kommune som lufthavnen ligger, i Målselv, har det vært meget kaldt til visse tider av vinteren samtidig som det kan bli ganske så hett om sommeren. Kulderekorden for Troms fylke er såpass lav som minus 44,1 grader; det var i Øverbygd i Målselv kommune den 30. desember 1978.
Etter som vi fortsatt befinner oss i mars måned, kan Vær og vind samtidig liste ut Troms fylkes kulderekord i mars: Minus 40,9*C fra Øverbygd i Målselv den 15.3.1978.

- Også tropevarme der
Varmerekorden innen hele Troms fylke - 31,7 grader - stammer også fra Målselv kommune: Først fra Fagerlidal i Dividalen den 20. juni 1939, så fra Bardufoss Lufthavn og på Mestervik (riktig nok i Malangen kommune), fra den 3. juli 1972.
Perioden mai 1958 - mai 1959 var Vær og vinds nåværende ansvarlige redaktør stasjonert ved Brigaden i Nord-Norge, i Heggelia, da vi opplevde tropevarme netter, følte vi. De offisielle målingene fra 89350 BARDUFOSS viste imidlertid ikke det. Den varmeste tropenatten der (siden 1941) på 20,8 grader i natteminimum stammer fra den 28. juli 1970. Den seneste tropenatten i Målselv kommune i indre Troms var, iht Vær og vinds rekordoversikter den 13. juli 1998 da nattens minimum på Bardufoss ikke gikk lavere enn til 20,3 grader.
I kveld er det altså VÆRBITT IV fra indre Troms.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©