Samarbeids- partnere:





|
SOMMERTID IGJEN: - I natt ble alle klokker skrudd én time fram; vi lurer oss med denne ene timen til sist i oktober
Bærum, 30.03.14: Mens Vær og vind skriver denne lille påminnelsen om SOMMERTID fra kl. 02.00 (eller 03.00) i natt, har tiden nettopp hoppet fram en time i løpet av sekundet fra kl. 01.59.59 til 03.00.00. Alle norske værobservasjoner følger UTC-tid.
UTC-tid, eller Uniform Time Coordinated-tid, er det samme som vi i gamledager omtalte som GMT - Greenwich Mean Time. All verdens værobservasjoner utføres i henhold til UTC eller GMT. - Når derfor klokken for noen få minutter siden ble stilt én time FRAM, utføres alle de norske værobservasjonene til kl. 08.00, 14.00 og 20.00 sommertid, med mellomobservasjoner kl. 02.00, 05.00, 11.00, 17.00 og 23.00. For meteorologene innebærer det at de får en time mindre til sine forberedelser til alle radio- og tv-værmeldingssendingene i sju måneder fram i tid, kan vi fortelle. For alle norske værinteresserte betyr det for eksempel at døgnmiddeltemperaturene ikke kommer inn i eKlima-databasen til Meteorologisk institutt før etter kl. 01.00 på natten. De få værstasjonene der temperaturene fortsatt avleses manuelt, vil døgnmiddeltemperaturen sammen med døgnets minimums- og maksimumstemperaturer foreligge etter kl. 20.00.
- Mørkere morgenstund Søndag morgen vil de fleste som allerede har stilt sine klokker lørdag kveld eller nå i natt EN TIME FRAM, merke at morgenstunden er blitt mørkere mens kveldssolen og lyset vil vare en time lengre enn foregående døgn. Og det er jo nettopp denne ene timen med sollys om kvelden - etter ordinær arbeidstid - som var årsaken til at sommertid ble innført i sin tid. Også samtlige andre land i Europa har innført sommertid fra i natt.
- Down under I de fem delstatene i Australia som nå har hatt sommertid eller DST (Daylight Saving Time) - alle unntatt Western Australia, Northern Territory og Queensland - går tilbake til normaltid (standard time) først natt til den 6. april. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TROPEVARM JULISTART: - Både Brønnøysund, Snåsa i Nord-Trøndelag og Oslo-Hovin hadde tropenatt i natt
Mandal-Eigebrekk, 01.07.22: (NY!) Den aller første juli- dagen åpnet med 3 tropenatt-observasjoner, ifølge morgenens oversikt fra klimaforsker Jostein Mamen ved Met.no. Og fra det aller sørligste på Sørlandet var det 19,5*C kl. 08.00!
Les mer |
ONSDAGENS TROPEVARMETOPP I FINNMARK: - Det ble ny fylkesvarmerekord i gamle Finnmark fylke
Mandal-Eigebrekk, 30.06.22: Da Meteorologisk institutt strøk Sihccajavris rekord på 34,3*C fra den 23.6.1920 på grunn av feilavlesning, som de skrev, har de ikke reberegnet temperaturrekken fra varmebølgen der oppe i 1920. Hva var maks'en der da?
Les mer |
FORELØPIG SLUTT FOR TROPENETTER I NORD: - På Nyrud i Pasvikdalen stoppet nattetemp'en på 19,0*C
Mandal-Eigebrekk, 30.06.22: Årets aller siste juni-dag kunne ikke varte opp med en eneste tropenatt- observasjon, ifølge oversikten som klimaforsker Jostein Mamen på Meteorologisk institutt hadde for kor tid siden på morgenkvisten...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|