Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







DMIVARSEL: - Her faller blodregnet i Danmark fra utpå lørdag; Sørlandet kan også få rødt støvregn


København/Mandal-Eigebrekk, 05.04.14: DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) kjører en såkalt spredningsmodell. Den forteller hvor vind og vær transporterer partikler og gasser i atmosfæren. Man kan helle alt mulig i modellen, melder DMI på nett fredag.

- Like fra røyk, støv og aske over virus til radioaktive stoffer. I dag fôrer vi den med rød Sahara-sand, forteller DMI-seniorforsker Jens Havskov Sørensen til dmi.dk.
- Jeg tør nesten ikke si det. Men det ser altså ikke ut til å bli særlig mye blodregn som vi får, forklarer seniorforskeren. Han har til daglig ansvaret for DMIs spredningsmodell som er utviklet av Forsknings- og utviklingsavdelingen ved Danmarks Meteorologiske Institut i København.

- Mer seriøs forskning
Normalt brukes spredningsmodellen til mer alvorlige saker enn å forutsi hvor mye rød Sahara-sand som når fram til Danmark og faller ned som det beryktede blodregnet. Men Havskov Sørensen går aldri av veien for å teste systemet.
- Vår fornemste oppgave er å være klar når Danmark står i fare for f.eks. å få nedfall av radioaktivt materiale, spredning av virus eller farlig høye konsentrasjoner av vulkansk aske i luftrommet. Det betyr at vi hele tiden tester systemene, gjerne når sjansen byr seg for å gjøre det i en aktuell situasjon som akkurat nå, forklarer seniorforsker Jens Havskov Sørensen til dmi.dk fredag.

- Mye mer over Frankrike
DMI presenterer grafikk på sin nettside som viser utbredelsen av støvpartikler fra Sahara. Seniorforskeren peker på, med stor sannsynlighet, at for eksempel Sør-Frankrike får fra 1.000 til 10.000 ganger så mye støv som Danmark vil få.
Modellberegningen viser at det allerede har vært en smule støv fra Sahara i luften over de sørlige egner av Danmark fra onsdag til torsdag og at det igjen kommer litt opp over hele landet fra midt på dagen lørdag. Men modellen forutsier også at det bare vil være tale om små mengder.
- Faktisk vil det ifølge beregningene være større konsentrasjoner høyere opp i atmosfæren, sier seniorforsker Jens Havskov Sørensen ved DMIs FOU-avdeling.

- Mandag og tirsdag
Både mandag og tirsdag i denne uken kunne Vær og vind fra vår hjemmebase i Bærum konstatere at den blå himmelen over oss, spesielt over den sørlige himmelhalvdelen, var misfarget av støv eller andre forurensninger. Vi interpellerte Klimadivisjonen like før lunsjtid mandag og regnet med at også statsmeteorologer og klimaforskere på Meteorologisk institutt på Blindern hadde sett det samme som oss og kanskje diskuterte dette over lunsjmatpakkene sine da.
Tilbakemeldingen fra Klimadivisjonens Inger Nordin var at det etter all sannsynlighet var lokal støvforurensning fra veinettet etter den langvarige perioden uten noe nedbør.

- Sahara-støv
- Og så var dette kanskje høytflygende ørkenstøv som Vær og vind, og noen andre, observerte allerede på mandag formiddag.
Likeledes tirsdag formiddag var det tydelig at deler av sørhimmelen var forurenset av "ett eller annet" som gjorde at solinnstrålingen (UV-strålingen) ble dempet.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©