Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







STOR SKOGBRANNFARE: - Her i mandalsdistriktet har det kommet 7% av normal nedbør siste tre uker


Mandal-Eigebrekk, 15.06.14: Meteorologisk institutt har søndag formiddag gått ut med OBS-varsel om lokalt stor storbrannfare østafjells til det kommer nedbør av betydning. Det går klart fram på Instituttets egen nettside og på nettportalen "yr.no" i dag.

Her helt lokalt på Mandal-Eigebrekk er det kommet fram det mest klassiske tegn på tørke - og dermed stor skogbrannfare: Felter av gressplenen som var det gamle jordet her på fiskesmåbruket omkring et par steiner som stikker opp av den skrinne jorden, er helt brunsvidd. Så har det nesten ikke kommet noe nedbør de siste 30 døgn!

- Siste 30 døgn
Vær og vind har ikke vært på vår sommerbase kontinuerlig de siste 30 døgnene. Vi søkte derfor opp nedbørmålingene fra den automatiske værstasjonenn inne i byen, Mandal-Møllebakken, som er plassert på en ti meter høy fjellknaus rett ved byens fiskelager og Mandalselva. Mellom oss og Møllebakken er det 8,5 kilometer i luftlinje.
Sum 30 døgn fra og med om morgenen den 16. mai: 16,9 mm. Det normale for samme periode ligger på ca 57 mm (mai-normalen er 62 og juni-normalen er 52 mm.)
Akkurat i morges var juni halvgått når det gjelder nedbør. Inne i byen lyder summen på 5,3 mm - det er forresten summen siden om morgenen den 24. mai. Hos oss selv er tilsvarende nedbør - som dermed gjelder for siste 22 døgn - bare 3,9 mm, som også inkluderer noen tideler nedbør som er felt ut som dogg i løpet av to-tre netter.
- Hvis vår beregning er utført korrekt, betyr det at de siste vel tre ukene bare har gitt 7,0 prosent av normal nedbør på Mandal-Eigebrekk.
- Det blir tørke av slikt, selv om luftens relative fuktighet så nære Skagerrak som her (nedbørmåler og instrumenthytte står nøyaktig på 100-metersstreken fra Eigebrekksbukta), ikke har vært spesielt lav.

- Slik lages skogbrannvarselet
Nettportalen "yr.no" har i dag denne oppskriften på hvordan skogbrannvarselet utarbeides:
- De er tre meteorologiske elementer som inngår i beregningen: Nedbør, lufttemperatur og luftfuktighet.
- Ut fra de to siste elementene beregnes luftens tørrhetsgrad, dvs. luftens evne til å trekke til seg fuktighet fra omgivelsene.
- Det brukes også en vegetasjonskonstant for å fange opp de endringer som skjer i skogbunnen fra våren og fram til årets vegetasjon er fullt utviklet utpå forsommeren.
- Nedbørmengden om sommeren kan variere mye fra sted til sted på grunn av byger, i tillegg til at terreng og vegetasjon har stor betydning.
- Før løvsprett (av bjørk) og i en overgangsperiode på en måned etter løvsprett, antas skogbunnen å være mer antennelig på grunn av tørt fjorårsmateriale, heter det til slutt i "bruksanvisningen" for skogbrannvarslene.
Det var virkelig opplysende!!!
Ergerlig at vi ikke tok med oss ned hit på Sørlandet det brannindekshjulet som vi fikk hos BOM (Bureau of Meteorology) i Melbourne i april 1992!
Og enda et spørsmål som svever over oss på en penværsdag som dette her lengst sør på Sørlandet: - Hva menes med "nedbør av betydning"?
Søndagsmiddagshilsen
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©