Samarbeids- partnere:
|
VERDENSVÆRET 6: - Juniværet handlet mest om varme og regn; fra 51 grader i Pakistan og Saudi-Arabia til 540 mm i døgnnedbør i India
DK-Bredsten, 16.07.14: - Det meste av værdramatikken rundt om i verden kom til å handle om ekstrem varme og kraftige regnvær. Lokalt i Midt-Vesten, USA var måneden rekordvåt. En uvanlig tvillingtornado den 16.6. i Nebraska forårsaket massive ødeleggelser
Det er WWW / WMO som innleder sitt tilbakeblikk på det globale været i siste måned med dette, samtidig som det understrekes at på den siste juni-dagen var is-beredelsen i Nordpolsbassenget den tredje minste som har forekommet. Bare i 2010 og 2012 var den mindre i månedsskiftet juni/juli, blir det fremhevet.
- Ekstremt på Island Varmt vær dominerte i størsteparten av Europa. Spesielt varm var juni i Vest-Europa, inklusive Island. Stykkishólmur på Vest-Island noterte sin aller varmeste juni måned siden temperaturmålingene startet der i 1845. I det nordlige Island hadde Akureyri sin nest varmeste juni etter 1933. I Akureyri startet målingene i 1881. Hovedstaden Reykjavik hadde sin fjerde varmeste junimåned. Juni var også den våteste i Reykjavik siden 1920. Hvis vi tar med nedbørmålingene som ble utført i de første årene 1885 - 1907, var juni 1887 enda vårene enn i år.
- Rekordregn også i Oslo Til og med på Oslo-Blindern i Norge fikk man seg en real rotbløyte om ettermiddagen den 26.6. Da det falt 72,8 mm nedbør i nedbørdøgnet den 27.6., noe som innebar en ny døgnnedbørrekord. Av denne sammenlagte døgnrekorden falt 46,1 mm i løpet av 60 minutter. - Nedbørmålingene på Oslo-Blindern har pågått siden 1937.
- Høye temperaturer i pinsen Ved pinsetider den 7. - 9.6. trakk ekstremt varm luft nordover fra Nord-Afrika, og temperaturer på over 35 grader forekom både i Frankrike og Tyskland. Berlin-Tempelhof hadde søndag 8.6. (første pinsedag) hele 34,1 grader, som er ny varmerekord for de ti første døgnene av juni. Dermed ble den gamle rekorden fra 1889 slått. Tysklands høyeste temperatur under denne varmebølgen ble 37,7 grader, målt i Theinau-Memprechtshofen mandag den 9. Dette slo den nasjonale rekorden for høyeste juni-temperatur i løpet av månedens ti første døgn. Verdien er heller ikke langt fra den absolutte juni-rekorden på 38,2 grader fra den 27.6.1947.
- Likevel kjøligere enn normalt I Skandinavia og Sørøst-Europa ble måneden kjøligere enn normalt. Tirsdag den 17.6. rapporterte Kilpisjärvi-Sanaa (1007 m.o.h.) en minimumstemperatur på minus 6,2 grader. Dette var ikke langt unna den finske kulderekorden i juni, som lyder på minus 7,0 grader, målt den 3.6.1962 i Enare. Samme dag (tirsdag den 17.) snødde det lokalt i deler av Estland, Latvia og Russland, noe som er helt uvanlig til å være så sent på vårsesongen. Imidlertid ble det ikke målbart snødekke neste morgen.
- Canada- og Mexicovarme Juni var skikkelig varm i traktene omkring Hudson Bay i Canada, med temperaturoverskudd lokalt på fire grader. Også i sørvestlige USA der tørken fortsatte fra mai, og i det nordvestlige av Mexico var det meget varmt i juni. Den 3. - 4.6. ble Mexico rammet av ekstrem varme, som bidro til at byen Sonora målte hele 50,5 grader onsdag den 4. Mandag 16.6. ble Pilger i det nordøstlige Nebraska i USA rammet av en uvanlig "tvillingtornado" som forårsaket omfattende materielle skader.
- Vått i Midt-Vesten Juni ble en realt regnfull historie i deler av det nordamerikanske Midt-Vesten der flere værstasjoner med mer enn hundreårige måleserier slo sine gamle regnrekorder. Sioux City i Iowa slo med en ødeleggende stor margin den gamle månedsnedbørrekorden på 223 mm fra 1967. I løpet av årets juni falt det i alt 422 mm, noe som er nesten det dobbelte av den tidligere månedsrekorden! Uansett måned ble dette den våteste måneden noen gang, idet den gamle månedsrekorden var på 299 mm fra mai 1903. Også i Sioux Falls i nabostaten South Dakota overskred årets juni den gamle månedsrekorden på 214 mm fra 1984 med oppsiktvekkende margin da det denne gang kom 348 mm. Også der ble juni den mest regnfulle måned som overhodet har forekommet! Tidligere rekord i Siuox Falls, med nedbørmålinger tilbake til 1893, var 239 mm fra mai 1898.
- Ekstremregn På den amerikanske østkysten, i delstaten Georgia, falt det 169 mm nedbør på fire timer i kystbyen Savannah i forbindelse med et kraftig tordenvær. Dette var mer enn hva som normalt faller i løpet av hele juni måned, og markerte ny døgnrekord for byen siden nedbørmålingene der startet i 1871. Torsdag 19.6. falt det 105 mm regn i Minneapolis, som dermed slo byens gamle døgnrekord for juni fra 29.6.1877. Målingene i Minneapolis startet i 1871. I Omaha i Nebraska ble en mer enn hundre år gammel døgnrekord slått med 9 mm. Tirsdag 3.6. fikk man til sammen 135 mm; dermed røk rekorden fra 1875. Virkelig vått var det også i statene Wisconsin og Nebraska. Men der overlevde de gamle nedbørrekordene.
- Rekorder også i Alaska og Canada Mindre enn en time innen måneden ble avsluttet, presset himmelen over Fairbanks i Alaska fram noen dråper regn som sørget for at juni 2014 ble rekordvåt. Målingene i Fairbanks startet i 1912, og den gamle junirekorden på 90,2 mm fra 1949 ble overskredet med 0,2 mm. Også i Canada stelte regnværet til problemer. I provinsene Manitoba og Saskachewan falt det omkring ukeslutt den 27. - 29.6. mellom 100 og 200 mm regn, noe som resulterte i oversvømmelser omkring månedsskiftet juni/juli.
- På Stillehavet Fire tropiske sykloner utviklet seg i månedens løp på det sørlige Stillehavet (Boris, Cristina, Douglas og Elida). Kraftigst av disse var Cristina som torsdag 12.6. nådde kategori IV på Saffir-Simpsonsskalaen. Dette var første gangen at to tropiske orkaner (Amanda i mai og Cristina nå i juni) nådde kategori IV tidligere enn den 1. juli på det østlige Stillehavet. Omfattende regnmengder i forbindelse med Boris dro inn over det sørlige Mexico den 3.6. Tonalá fikk da 318 mm på 24 timer.
- Asiatisk varme I så godt som hele Asia var juni varmere enn normalt med de temperaturoverskuddene på vel fire grader i Sibir. En noe forsinket monsun hjelpte godt til å presse opp månedsmiddeltemperaturene i India og Pakistan. Med monsunregnet kom også den største månedsnedbørsummen globalt: 540 mm søndag 22.6. i Mawsynram i India. Innledningen på juni ble meget varm med temperaturer som lokalt nådde like over 40 grader i China. Også i Japan var det uvanlig varmt, spesielt i den nordlige delen. Flere værstasjoner på øyen Hokkaido slo sine gamle juni-rekorder i dagene den 2. - 4.6. I Sapporo der det har vært temperaturmålinger siden 1877, ble den gamle rekorden på 31,9 grader fra den 29.6.1948 slått da det onsdag 4.6. ble målt 33,7*C. Samme dag satte Asahikawa ny juni-rekord med 35,9 grader; her har det vært målinger siden 1889. Heten forårsaket både dødsfall og heteslag.
- Sandstorm i Teheran I Iran ble hovedstaden Teheran rammet av en kraftig sandstorm mandag 2.6. med vindkast nær orkans styrke. Stormen krevde minst fem menneskeliv og ga store problemer i strømforsyningen. I midten av måneden berørte en svak tropisk storm, Hagibis, deler av det østlige China. For øvrig var det en inaktiv måned med hensyn på tropiske sykloner i det vestlige Stillehavet.
- Arktis: Ny rekord på Grønland Avsmeltingen i Arktis kom for alvor i gang i juni. Spesielt stor var avsmeltingen fra midtsommer av. På den siste juni-dagen var hav-isens utbredelse den tredje minste etter at satellittmålingene ble påbegynt i 1970, med enda mindre is bare i 2012 og 2010 for samme dato. Grønland hadde i midten av måneden ekstremt høye temperaturer. Kangerlussuaq på Sørvest-Grønland noterte 23,3 grader søndag den 15. Dette ble den høyeste juni-temperaturen som noen gang har vært målt på Grønland; den gamle rekorden på 23,1*C også fra Kangerlussuaq ble målt i 2002 og 1998. Avsmeltingen av innlandsisen på Grønland lå over normalverdiene for 30-årsperioden 1981 - 2010 i stort sett hele måneden.
- Druknet under fotball-VM Under fotball-VM bokstavelig talt druknet stedet Natal i det nordøstlige Brasil av enorme mengder regn. På tre døgn, den 13. - 15.6., fikk man ta imot i alt 438 mm. Deler av Sør-Amerika ble bokstavelig talt gjennombløtt, noe som førte til lokale oversvømmelser. Bl.a. skjedde det i den paraguayanske hovedstaden Ascuncion. Måneden var varm praktisk talt over hele kontinentet med temperaturoverskudd på opptil fire grader i det østlige av Brasil.
- … over til Afrika og Antarktis Selv om det var varmt på bl.a. Madagaskar og i Niger, forekom kulde i Sør-Afrika. Onsdag 11.6. ble det målt minus 18,3 grader i Buffelsfontein i Sør-Afrika, som ble det kaldeste der i hele første halvår 2014. På den franske øyen La Réunion øst for Madagaskar ble det en rekordtørr måned. Hav-isen omkring Antarktis holdt seg på rekordhøye nivåer i hele måneden, og den laveste temperaturen ble minus 77,8 grader på forskningsstasjonen Dome CII.
- Down under New Zealand hadde en uvanlig varm første vintermåned med temperaturoverskudd opptil to grader. Ifølge den newzealandske værtjenesten var det den varmeste juni-måneden som har forekommet til nå. Det ble igjen en meget varm måned i Australia, spesielt i verdensdelens østlige deler. Dermed ble 12-månedersperioden juli 2013 - juni 2014 den varmeste som har forekommet i Australia siden regulære målinger ble startet. Perioden var hele 0,18 grader varmere enn den forrige rekorden for 12-månedersperioden juli 2009 - juni 2010. - I deler av det sørøstlige Australia ble det en meget våt måned. Echua i delstaten Victoria fikk sin våteste juni siden målingene der startet for 136 år siden. Nyngans flyplass i delstaten New South Wales hadde søndag 1.6. den våteste juni-dag da det falt 63 mm nedbør. Målingene i Nyngan startet for 132 år siden, avslutter WWW / WMO sin oversikt over det globale været i juni.
EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR Vi starter tabelloversikten fra WWW / WMO med våre egne norske data slik Vær og vind har hentet dem i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk oversikt, før vi går til de enkelte verdensdelene:
NORGE ¤ 28,6*C, Sigdal-Nedre Eggedal, torsdag den 19. ¤ -6,8*C, Juvvasshøe i Midt-Jotunheimen, lørdag den 21. * 72,8 mm, Oslo-Blindern, fredag den 27.
EUROPA ¤ 41,9*c, Jerez de la Frontera, Spania, lørdag den 14. ¤ -15,0*C, Capanna Margherita (4.560 m.o.h.), Italia, mandag den 30. * 110 mm, Dubrovnik, Kroatia, søndag den 15.
ASIA ¤ 51,0*c, Larkana, Pakistan fredag den 6., Hafr al-Batin, Saudi-Arabia tirsdag den 10., og Mekka, også Saudi-Arabia mandag den 30. ¤ -13,8*C, Mys Billingsa, Sibir, tirsdag den 3. * 540 mm, Mawsynram, India, søndag den 22.
ARKTIS ¤ 23,5*C, Pelly Island, Canada, mandag den 23. ¤ -31,2*C, GeoSummit (3.255 m.o.h.), Grønland, mandag den 2.
NORD-AMERIKA ¤ 50,6*C, Death Valley, California, mandag den 30. ¤ -10,6*C, Cam Four, Canada, søndag den 1. * 318 mm, Tonalá, Mexico, tirsdag den 3.
SØR-AMERIKA ¤ 40,0*C, Natagaima, Colombia søndag den 29., og Agustin Codazzi, også Colombia, mandag den 30. ¤ -14,0*C, Mazo Cruz (3.970 m.o.h.), Peru, fredag den 20. * 222 mm, Natal, Brasil, lørdag den 14.
ANTARKTIS ¤ 9,1*c, Base Esperanza, onsdag den 18. ¤ -77,8*C, Dome CII (3.280 m.o.h.), lørdag den 7.
AFRIKA ¤ 49,3*C, In-Salah, Algerie, tirsdag den 24. ¤ -18,3*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika, onsdag den 11. * 164 mm, Sassandra, Elfenbenskysten, søndag den 29.
AUSTRALIA / OCEANIA ¤ 35,9*C, Bradshaw, Northern Territory, søndag den 1. ¤ -8,7*C, Liawenee, Tasmania, mandag den 9. * 137 mm, Te Puke, New Zealand, onsdag den 11. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|