Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







SOMMEREN 2014: - Rekord i antall tropenattobservasjoner, Gulsvik bare en halv grad fra juli-norgesrekorden og ny fylkesvarmerekord i Finnmark i august


Bærum, 02.09.14: - Hva har vært det mest spesielle eller sensasjonelle på værfronten denne sommeren? er blant spørsmålene som Vær og vinds ansvarlige har fått fra massemediene når sommeren nå har gått over i september.
Vi gjør en liten oppsummering.


______________________

Værkommentar: Bernt Lie
______________________

Dette blir kanskje en litt subjektiv oppsummering fra en som har jaktet på alle slags værrekorder, ute og hjemme, gjennom nokså nøyaktig femti år.
I vår private print-versjon foreligger nå ISSN 1503-8017, Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt, med rikholdige tabeller og tekster for både juni, juli og august. Selve sommerfasiten - dvs. middeltemperaturen for de tre månedene til sammen - får vi beregne selv.

- Det varmeste
Vi holder en knapp på Gulsviks 34,5 grader fra onsdag 23. juli. Det er bare en halv grad fra norgesrekorden for juli - 35,0 grader fra Flekkefjord den 13.7. og 14.7.1897, Oslo-Observatoriet den 21.7.1901 og Trondheim I dagen etter.
I løpet av de seneste 113 årene er det bare to juli-målinger som har plassert seg mellom 34,5 og 35,0: Norgesrekordholderen Nesbyen lenger nord i Hallingdal som både den 1.7.1986 og 6.7.1991 nådde 34,6*C!
I skrivende stund vil vi tro at det er svært mange nesninger som mener at den vel ti år gamle automatiske værstasjonen Nesbyen-Todokk tidvis har lidd under tekniske feil og synes det er nærmest en majestetsfornærmelse at det i nabokommunen i sør, Flå, er Gulsvik Jernbanestasjon som stadig går omkring to grader høyere enn Nesbyen-Todokk!

- Rekordskred
Værnettportalen "yr.no" kunne i slutten av juli melde om hele 86 nye lokale varmerekorder for juli. Vær og vind mener med vår statistiske bakgrunn at vi må minst ha en 20-årsperiode for å notere nye rekorder i og med at de første værmålingene har i landet startet for mer enn 160 år siden.
Krymper vi yr.no sine 86 rekorder til steder med minimum 20 års observasjonsperiode, kommer vi til 37. Det er ikke dårlig, det, heller!

- Juli toppmåned
Iht gjeldende, internasjonale normalperiode 1961 - 1990 er det varmest omkring indre Oslofjord. Nå nedlagte Fornebu og den nye Drammen-Berskog har den høyeste juli-normalen, som er 17,1 grader. Denne sommerens høyeste månedsmiddeltemperatur i juli ble 21,1 grader på Oslo-Bygdøy (den er så ny at det ikke finnes noen normal der ennå).
I sørlige deler av Nordland og ellers i Trøndelag var juli aller mest unormalt varm. Mest unormalt var det på Åfjord III, i Åfjord kommune på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag. Månedsmiddeltemperaturen på 19,8 grader er hele 6,6 grader over den lokale normalen!

- Rekordvarmt i sjøen
På Norges sørspiss, Lindesnes Fyr, måles det fortsatt sjøtemperatur på cirka én meters dyp hver dag i forbindelse med middagsobservasjonen kl. 14.00 sommertid. Med sjøtemperaturmålinger der tilbake ca 80 år i tid ble det lørdag 6. juli satt ny rekord med 23,0 grader. Vi tar vikarierende fyrmesters utsagn for god fisk - i eKlima-databasen finner vi dessverre ikke komplett sjøtemperaturdatarekke tilbake til 1936.

- Selve været
På grunn av automatisering av de norske værstasjonene er det nå bare ca 60 steder at selve været observeres: Hva slags nedbør som faller, skydekke, synsvidde etc. etc. I løpet av de tre sommermånedene har Vær og vind funnet fram til det stedet som hadde flest penværsdager denne sommeren: Vega-Vallsjø på kysten av Sør-Helgeland = 35 dager med pent vær.
Tre andre steder hadde 30 penværsdager, slik Vær og vind har funnet fram i tabellene i Klimatologisk månedsoversikt: Farsund-Lista Fyr, Værnes (Trondheim Lufthavn) og Helligvær II utenfor Bodø.

- Varmeste sommer
Basert på månedsmiddeltemperaturene i juni, juli og august blir sommerens høyeste middeltemperatur lik 18,0 grader, ikke uventet på Færder Fyr i ytre Oslofjorden. Færder har også en av de høyeste sommernormalene, nemlig 15,8 grader. Nedlagte Fornebu har 16,3*C i middel for sommeren.
Deretter følger Oslo-Bygdøy på 17,9 grader i middeltemperatur for sommeren 2014; her er værstasjonen så ny at det ikke er beregnet noen normal for den ennå.

- Våteste sommerdøgn
På den aller siste dagen i sommer, søndag 31. august, kom det hele 154,0 mm nedbør på nedbørstasjonen Tovdal-Øvre Ramsæ i Åmli i Aust-Agder. Dette er, ifølge Vær og vinds rekordoversikter, den største døgnnedbøren i august i hele det sørlige Norge i løpet av de sister 75 årene! Fra samme fylke har vi norgesrekorden for august gjennom de siste ca 150 årene: 173,2 mm fra Mykland i Froland den 28.8.1939.
Den ferske nestenrekorden på 154,0 mm plasserer seg på femteplass i vår adelskalender over de største døgnsummene i august måned.
For 118 år siden var det ekstrem nedbør den 14./15. august i Vest-Telemark og Aust-Agder. Den 15.8.1896 kom det 172 mm nedbør på Gjerstad-Øvre Haugen og 168,6 mm på Drangedal-Prestestrand.

- Verste ettermiddagsbyge
Over hovedstaden tømte en voldsom ettermiddagsbyge seg den 26. juni. Heldigvis ble det "fulltreff" i nedbørmåleren på Oslo-Blindern, Meteorologisk institutts hjemmebase. I løpet av de 60 minuttene kl. 15.54 - 16.53 torsdag 26. juni ble det logget ut 46,1 mm. I løpet av hele det offisielle nedbørdøgnet den 27. juni ble det 72,8 mm, som markerer det våteste døgnet ved målingene på Oslo-Blindern og Oslo-Observatoriet gjennom mer enn 150 år! - Normal juni-nedbør på Oslo-Blindern er 65 mm.
Og tidligere juni-rekord for Oslo-Blindern etter at osloværet ble flyttet opp til Blindern i 1937, er 42,6 mm fra den 19.6.1939. - Det kom altså noe mer på denne ene timen enn noe annet augustDØGN i de siste 77 årene. I forhold til hele månedsnormalen på 65 mm (for 720 timer) utgjør det 70,9 prosent, eller langt på vei tre fjerdedeler.
- - -
Det kunne ha vært skrevet atskillig mer om årets sommer, som nå er historie. Men så kort tid etter at den er et tilbakelagt stadium, var dette noe av det som vi merket oss best.







Tilbake

Nyheter

FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!

Bærum, den 05.09.24: For første gang har det
forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på
30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som
Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele
landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©