Samarbeids- partnere:





|
STATSMETEOROLOG BISETH GRANAN: - Det er været som er skyld i at værvarslene på «yr.no» ikke stemmer
Mandal-Eigebrekk, 14.07.15: Aftenpostens oslosider, Osloby, setter i dagens avis fokus på hvorfor «yr.no» og «Storm.no» har helt forskjellige varsler for de kommende dagene. Sol eller regn? Det er spørsmålet. Vær og vind ble virkelig nysgjerrig.
! For nøyaktig en uke siden ble Vær og vind stilt spørsmål om hvorfor ikke værvarslene treffer særlig godt her lengst sør i landet, nærmere bestemt på Sørlandet. Det ble innslag om dette både i radio- og tv-sendingene. Vårt råd til radiolytterne og tv-seerne - som måtte være helt avhengig av å vite sikkert om det ble rimelig fint vær eller regnvær som kunne ødelegge for et planlagt ute-arrangement - var, som et alternativ til de timevise varslene på yr.no og storm.no med vind og vær, temperaturer og nedbør i 48 timer (to døgn fremover i tid, å se på radarbildene på «yr.no». Nå i sommer kommer de med et nytt radarplott hvert sju og et halvt minutt, dvs. åtte plott pr time, og over et tidsspenn på tre timer og tre kvarter. Radarplottene viser hver enkelt sky-celle eller skyområder som inneholder nedbør.
- Rødt er kraftig nedbør Røde plott betyr hva som defineres som kraftig nedbør mens lysegule plott er skyer som gir lite nedbør. Hvor mye nedbør, f.eks. pr time eller noen annen tidsenhet, som de enkelte fargene egentlig viser, står det dessverre ikke noen forklaring på. De fem nivåene hos "yr.no" er rødt (kraftig), lyserødt, gult, grønt og lysegrønt (lett).
- Blindern-meteorolog har fasiten Blant fagekspertisen hos Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo og StormGeo på Nøstet i Bergen som nevnte Aftenposten-journalist Henrik Arneberg har kontaktet, er det statsmeteorolog Espen Biseth Granan – gårsdagens «langtidsmeteorolog» - som har forklaringen på hvorfor værvarslene ikke stemmer og at det er så stor forslkjell på yr.no- og storm.no-varslene. - De store ulikhetene skyldes nettopp været! (Vær og vind har utstyrt dette fremragende sitatet med utropstegn; Aftenposten hadde bare et punktum. - - - Hadde Vær og vind hatt en «Hall of Weather Fame», skulle vi umiddelbart ha innlemmet statsmeteorologen i en slik famøs assosiasjon (famous association). Vi nøyer oss med å notere at han har sett minst en uke fremover i tid, etter som han i går var Meteorologisk institutts langtidsmeteorolog.
- Hva gjør vi selv? Her nede hos oss ved sørspissen av det lange landet vårt kikker vi ut over havet (Skagerrak), lytter til dansk radio og ser på norske radarplott. Da slipper vi de store vær-overraskelsene etter å sett på tv- værmeldingene kvelden i forveien eller å ha hørt og gjenhørt diverse norske radio-værmeldinger. Copyright: Bernt Lie .
Tilbake
|
 Nyheter
NORGESREKORDEN I MARS-VARME TI ÅR I DAG: - 23,1*C på Grimstad-Landvik i timene kl. 15.00 -- 16.00 og igjen 16.00 -- 17.00 den 27.3.2012
Mandal-Eigebrekk, 27.03.22: I ettermiddag er det på dagen og timen ti år siden NIBIO-klimastasjonen Landvik v/Grimstad logget ut 23,1 grader, som dermed ble den nye varmerekorden i mars-varme som har stått siden. Dagen før var det 21,5*C...
Les mer |
SOMMERTID FRA KL. 03.00 CEST I NATT: - Da er alle klokker i Europa stilt EN TIME FRAM
Mandal-Eigebrekk, 27.03.22: For 43. gang på rad ble det innført sommertid i Europa. Presis kl. 02.00 ble alle klokker automatisk stilt én time FRAM. De tre hovedobservasjonstidene for all værtjeneste ble plutselig kl. 08.00, 14.00 og 20.00 CEST...
Les mer |
SOMMERÅPNING UNDER REKORDHØYTRYKK: - Snøklokker, krokus, danske fioler og norske påskeliljer møtte oss...
Mandal-Eigebrekk, 20.03.22: Deilig å slippe fra isholkede turveier i Bærum og å komme ned til våren på Sørlandet. Her på matrikkelen, som grenser til Skagerrak, har snøklokker og krokus, danske fioler og norske påskeliljer slått ut i full blomst!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|