Samarbeids- partnere:
|
VERDENSVÆRET 8: - Årets august globalt sett ble likså varm som den rekordvarme august var i fjor
Mandal-Eigebrekk, 30.09.15: Begge de to amerikanske forskningsinstitusjonene NOAA og NASA er samstemte i at årets august globalt sett ble tidenes varmeste. 2015 ligger dermed an til å bli det varmeste i temperaturrekken som går tilbake til 1880.
Vær og vind har hatt tilgang til statistikken fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. Den viser at årets august i gjennomsnitt nede på vår klode ble 0,81 grader varmere enn i deres normalperiode 1951 – 1990 (de benytter ikke den internasjonalt vedtatte normalperioden 1961 – 1990 som alle medlemsorganisasjonene i WMO (Verdens meteorologiorganisasjon) har benyttet i snart 25 år). Fjorårets august endte på 0,82*C over deres 1951 – 1980-normal. Både NOAA og NASA regner med at årets El Niño i det sentrale Stillehavet vil bringe den globale årsmiddeltemperaturen enda høyere enn fra rekordåret i fjor på +0,78*C over det normale.
- August de siste årene Den siste av de tre tradisjonelle sommermånedene her hjemme, august, ga som resultat for hele landet vårt under ett en landstemperatur på 1,8 grader over det normale. I fjor endte august-landstemp’en på 1,0*C over normalen. Vær og vind har sett nærmere på den globale middeltemperaturen iht NASAs beregninger (Land- Ocean Temperature Index in 0,01 degrees Celsius base period: 1951 – 1980) og finner følgende positive avvik for de ti varmeste august-månedene:
+0,82 i 2014 +0,81 i år +0,74 i 2011 +0,71 i 2006 +0,69 i 1998 og 2009 +0,66 i 2003 og 2010 +0,64 i 2012 +0,63 i 2005.
Med dette som bakteppe gjengir vi hovedpunktene i oppsummeringen som er gjort av WWW / WMO over det globale augustværet.
- Tvillingorkaner i Stillehavet For første gang ble to kategori IV-orkaner i det sentrale Stillehavet observert samtidig. Her i Europa ble den tyske all time high-temperaturen fra juli i år tangert. På Midt-Atlanteren nådde Fred orkans styrke lenger øst, dvs. nærmere den afrikanske vestkysten, enn noen annen tropisk storm har gjort tidligere. Hav- isens utbredelse omkring Antarktis var for første gang siden 2011 mindre enn normalt. I Arktis derimot var hav-isens utbredelse ved månedsskiftet august / september som i 2011 og 2007.
- Rekordvarmt i Europa August 2015 var varm eller meget varm i Sentral- Europa med månedsmiddeltemperaturer fire til seks grader over det normale. Tyskland opplevde tidenes nest varmeste august, mens Österrike kunne notere seg for den fjerdevarmeste august nest etter 2003, 1992 og 1807. Sveits fikk sin femtevarmeste august denne gang mens resten av Europa hadde middeltemperaturer som i mange regioner oversteg to grader.
- Varmebølgen En skikkelig varmebølge med temperaturer over 35 grader dekket store deler av Europa i dagene den 7. – 9.8., da det ble satt en rekke lokale og nasjonale varmerekorder, både for august og også noen all time high. Tyskland kunne notere seg for tangering av rekorden fra den 5. juli på 40,3 grader i byen Kitzingen fredag den 7. Strasbourg (Frankrike) og Berlin (Tyskland) med henholdsvis 125 og 139 års målinger satte nye rekorder. Lørdag den 8. hadde den litauiske hovedstaden Vilnius varmerekord gjennom sine 115 år, tilsvarende i den hviterussiske hovedstaden Minsk. Meteorologen Maximilano Herrera noterte 19 værstasjoner i Tsjekkia med nye rekorder eller tangeringer av gamle.
Kraftig regn og kaldt vær Søndag den 23.8. forekom det kraftig regnvær i grenseområdet mellom Frankrike og Italia. San Guisto (Italia) målte 173 mm på tolv timer. Montpellier på den franske Azurkysten fikk 169 mm på de samme tolv timene og hele 108 mm på én enkelt time! Selv om det for mesteparten av Europa handlet om varme i august, var det andre områder av vår egen verdensdel der august var mer normal eller faktisk kjøligere enn normalt. I den europeiske delen av Russland og på De britiske øyer ble august lokalt omkring en grad kjøligere enn normalt.
- Rekordvarme i sentrale USA Temperaturoverskudd dominerte også i Nord-Amerika der det østlige av Canada og vestlige USA hadde en måned som var fra to til nærmere fire grader varmere enn normalt. Byen Yuma i staten Arizona opplevde sin varmeste måned uansett siden oppstart av værmålingene i 1876. I delstatene Oregon og Washington var det en rekke steder med mer enn 100 års observasjonsserier som både lørdag den 1. og søndag 2.8. satte nye varmerekorder, og i Jackson (Mississippi) hadde man en periode på 34 døgn med maksimumstemperaturer på 35*C eller enda høyere. Byen tøyde dermed sin hittil lengste varmebølge fra juli-august 1896 med fem døgn!
- Tropiske orkaner Tre tropiske sykloner – Danny, Erika og Fred – utviklet seg på Atlanteren i løpet av august. Kraftigst av disse var Danny som fredag 21.8. kortvarig nådde kategori III på Saffir-Simpsons femtrinns orkanskala. Danny tapte seg raskt og gjorde ikke mye vesen av seg i Karibien. Det gjorde til gjengjeld Erika som den 27. / 29.8. dro inn over De små antiller, Puerto Rico, Haiti og Den dominikanske republikk. I orkanens spor fulgte ekstreme regnmengder med jordskred og oversvømmelser som følger. Canefield på Dominica fikk 322 mm regn på 24 timer. Mest spesiell av de tre august-orkanene på Midt- Atlanteren var Fred som på månedens aller siste dag nådde orkans styrke lenger øst enn noe annet tropisk uvær har gjort i denne delen av Atlanteren. Mandag 31.8. passerte Fred Kapp Verde-øyene med kraftig regn og middelvind opp i orkan (mer enn 32,7 m/s). Forrige gangen at en tropisk orkan passerte Kapp Verdeøyene, var i 1892! I det østlige Sillehavet utviklet fire ropiske sykloner seg til orkaner; av disse var Jimena den kraftigste som nådde kategori IV på Saffir-Simpsons fem-trinns orkanskala.
- Fra kaldt til varmt i Asia Innen et mindre område i Vest-Sibir var temperaturunderskuddet for august omkring to til 2,5 grader. På verdensbasis var dette det eneste større bebodde område der måneden som helhet var mer enn to grader kaldere enn normalt. Resten av Asia ble ellers dominert av varmt vær. Øst i Sibir og i Mongolia var måneden to til fire grader varmere enn normalt. Japan ble i de ti første august-dagene preget av litt av en varmebølge. I Nemuro på den japanske nordøyen Hokkaido ble de notert 33,6 grader onsdag 5.8., noe som er det varmeste i august der siden 1931. I hovedstaden Tokyo med temperaturmålinger fra 1875 ble det til sammen åtte døgn på rad med maks.temp’er på 35,0*C og høyere. Det er akkurat dobbelt så mange som det tidligere har forekommet ved fem ulike tilfeller i årene 1978 – 2013. Rekordvarmt var det også i traktene omkring Bajkalsjøen i Russland den 8. – 10.8. Mandag 20.8. ble det målt 50,0 grader i pilegrimsbyen Mekka i Saudi-Arabia. I de 31 årene som målingene har pågått der i byen, er det første gang at temperaturen når femti blank i august måned! Aller varmest globalt sett i august var det i Kuwait søndag 2.8., jfr temperaturoversikten i de ulike verdensdelene helt på slutten av denne saken.
- Fire Stillehavs-orkaner Årets hittil kraftigste tropiske orkan (taifun i Sørøst- Asia), Soudelor, nådde kategori V og dermed det høyeste trinnet på Saffir-Simpsonsskalaen. Den forårsaket omfattende skader da den fôr fram over Taiwan og China i dagene den 7. – 10.8. I taifunens kjølvann falt det virkelig store regnmengder. På to døgn fikk Taipingshan på Taiwan til sammen 1.315 mm regn. Av dette kom 483 mm fredag 7.8. Månedens største regnmengde på 24 timer ble imidlertid 717 mm i Duonalidao på Taiwan. (ÅRSNORMALEN på Oslo-Blindern er 763 mm; red's merknad.) Til og med de nordlige Mariannene ble ramt hardt av taifun Soudelors fremfart i starten på august. Taifunens øye passerte øyen Saipan søndag 2.8. og dens 48.000 innbyggere. Ifølge Hongkong Observatory ga ytterkantene av Soudelor opphav til rekordhøye temperaturer i byen. Mangemillionersbyen målte 36,3 grader lørdag den 8.8., som er nytt absolutt rekordnivå for byen hvor målingene har foregått siden 1883. Tidligere varmerekord på 36,1*C stammet fra august 1990 og 1900. I tillegg til Soudelor utviklet ytterligere tre tropiske sykloner seg til taifuner. Kraftigst av disse var Atsani som onsdag den 19.8. kortvarig ble klassifisert som kategori V-taifun.
- Rekorder også i Arktis Lørdag 1.8. opplevde Ostrov Vize i det nordlige Russland sin varmeste augustdag siden målingene der ble startet i 1946. Også Barentsburg på det sørvestlige Spitsbergen hadde sin varmeste augustdag denne dagen. Der startet målingene i 1932. Månedens høyeste temperatur i Arktis ble 22,5 grader fredag 7.8. på Southampton Island i Hudsonbukten i Canada. Hav-isens utbredelse i Arktis var på et fortsatt meget lavt nivå ved slutten av august, omtrent som på samme tid i årene 2011 og 2007.
- Sjeldent kraftig regn i Atacamaørkenen Praktisk talt samtlige målestasjoner i Sør-Amerika kunne oppvise temperaturoverskudd for den siste vintermåneden (august). I Paraguay, deler av Brasil samt det nordøstlige Argentina var måneden fire til seks grader varmere enn normalt. Merkverdig var det at verdensdelens høyeste temperatur 42,5 *C ikke ble målt før mandag 31.8., altså på månedens aller siste dag. Søndag 9.8. falt det elleve millimeter regn i løpet av seks timer og 14 mm på 24 timer i Antofagasta i Atacamaørkenen i Chile. Regnet falt på et ellers knusktørt jordsmonn og førte til oversvømmelser og jordskred. Atacama-ørkenen er et av verdens tørreste steder, og den normale årsnedbørsummen i byen Antofagasta er bare 3,8 mm! På seks timer fikk byen dermed en regnmengde som svarer til mer enn tre års normal nedbør.
- Ekstremt varmt i Egypt August ble varm eller meget varm i Nord-Afrika med to til fire graders temperaturoverskudd i mange områder, spesielt i Egypt der et mindre område hadde det mer enn fire grader varmere enn normalt. Fredag 7.8. var det hele 43,9 grader i Minya. Det er nøyaktig 1,7*C høyere enn tidligere rekord fra 1962. Byen Bilma i Niger i Vest-Afrika tangerte torsdag 13.8. sin august-rekord fra 2006 på 46,1*C. Måleserien der går 76 år tilbake i tid. Verdensdelens høyeste temperatur ble 48,5*C i Dongola i Sudan torsdag 20.8. Også i det nordlige av Sør-Afrika, østlige Botswana og sørlige Zimbabwe var det varmt, i hovedsak to til tre grader varmere enn normalt.
- Down under Over store deler av Australia ble den siste vintermåneden august nokså normal temperaturmessig. Derimot på øystaten Tasmania ble det meget kjølig, faktisk den kaldeste siden 1951. Lørdag 8.8. rapporterte værstasjonen Liawenee minus 11,1 grader, som er ny tasmansk kulderekord i august. Også på New Zealand var det bistert noen dager, da det f.eks. mandag 10.8. ble målt minus 7,6 grader i Appleby (oppstart i 1932), ny lokal kulderekord. Kontrastene på NZ var store. I og med at Christchurch (oppstart 1863) målte 23,8 grader i maksimum som ny varmerekord for august for målinger som har pågått siden 1863.
- Vått også Innledningen på august ble rekordvåt mange steder i delstaten Western Australia (WA). Fem steder med mer enn hundre årige måleserier slo gamle døgnrekorder. Men betydelig større døgnmengder forekom i dagene 24./26. august da delstaten New South Wales (NSW) ble rammet av rekordregn. Nedbørstasjonen Nowra Treatment fikk 230 mm onsdag den 26., som ny rekord gjennom stedets 117- årige nedbørhistorie. Samme dag målte Kangaroo Valley hele 278 mm, som ble månedens største døgnsum i august for Australia og Oceania. Midt ute i Stillehavet var det på Hawaii at den store værdramatikken utspant seg. I forbindelse med det tropiske lavtrykket Kilo falt det omkring 112 mm regn på 24 timer den 23./24.8. i Honolulu (oppstart 1877). Samlet månedsnedbømrsum der ble 194 mm, hele 80 mm mer enn den tidligere månedsrekorden for august fra 1888. Øygruppen hadde det også ekstremt varmt midt i måneden. Hilo på hovedøyen Big Island fikk sin aller varmeste august-måned, og lørdag 15.8. ble det målt 31,1 grader i Kealakekua, som er det varmeste i stedets 108-årige værhistorie.
- Kilo og Loke To tropiske sykloner utviklet seg omkring datolinjen i august. Dermed har i alt fem tropiske sykloner utviklet seg hittil i 2015, noe som er ny rekord. Den tidligere rekorden på fire stammer fra året 1982 da en meget kraftig El Niño utviklet seg. Lørdag 29.8. ble både Ignacio og Kilo klassifisert som kategori IV-orkaner, noe som er første gang at noe lignende er blitt oppdaget. Enda mer imponerende blir det å se at orkanen Jimena i det helt østlige Stillehavet nådde kategori IV på samme tid, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale været i august 2015.
EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR Vær og vind innleder med de norske ekstremene vi har funnet i Klimatologisk månedsoversikt, før vi formidler ekstremene fra de ulike verdensdelene:
NORGE ¤ 29,2*C, Brusdalsvatn II i Ålesund, torsdag den 19. ¤ -3,7*C, Filefjell-Kyrkjestølane, lørdag den 1. * 92 mm nedbør, Sand i Ryfylke, søndag den 30.
EUROPA ¤ 42,7*C, Gorodovikovsk, Russland, og Novyj Ushtogan, Kazachstan, begge lørdag den 1. ¤ -4,0*C, Kanevka, Russland, mandag den 31. * 210 mm, Soament, Frankrike, søndag den 23.
NORD-AMERIKA ¤ 50,6*C, Death Valley, California, lørdag den 15. * 322 mm, Canefield, Den dominikanske republikk, lørdag den 29.
ASIA ¤ 52,5*C, Mitribah, Kuwait, søndag den 2. * 717 mm, Duonalidao, Taiwan, lørdag den 8.
ARKTIS ¤ 22,5*C, Coral Harbour, Southampton Island i Hudson Bay, Canada, fredag den 7. ¤ -39,6*C, GeoSummit (3.255 m.o.h.), Grønland, torsdag den 27.
SØR-AMERIKA ¤ 42,5*C, Villamontes, Bolivia, mandag den 31. * 236 mm, Paco de los Toros, Uruguay, onsdag den 12.
AFRIKA ¤ 48,5*C Dongola, Sudan, torsdag den 20. ¤ -9,7*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika, søndag den 2.
ANTARKTIS ¤ 3,7*C, Base San Martin, onsdag den 5. ¤ -81,5*C, Vostok, lørdag den 22.
AUSTRALIA / OCEANIA ¤ 37,6*C, Warmun, Western Australia tirsdag den 25., og Wyndham Aero, også WA, mandag den 31. ¤ -12,8*C, Perisher Valley AWS, Snowy Mountains i NSW, tirsdag den 4. * 278 mm, Kangaroo Valley-Main Road, NSW, onsdag den 26. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|