Samarbeids- partnere:
|
OBS-VARSLER SOM BOMMER: - Mest kom det i søndre Buskerud, det eneste fylket som ikke var omfattet av varselet
Mandal-Eigebrekk, 27.06.16: Søndag fikk vi igjen et eksempel på at Meteorologisk institutts obs-varsel om betydelig nedbør i løpet av kort tid – opptil 40 mm på 12 timer – i Hedmark, Oppland, Telemark og Agder-fylkene bommet på geografien...
_________________________
Værkommentar: Bernt Lie _________________________
Tjue til førti millimeter regn i løpet av tolv timer er ikke å spøke med på Øst- og Sørlandet i sommermånedene. Det kan fort bli flom og oversvømmelser av slikt. Her lokalt lengst sørøst i Mandal by og kommune, på Vær og vinds sommerbase, skvatt vi til da Dagsnytt kl. 08.00 videreformidlet Meteorologisk institutts obs- varsel og slik nedbør nettopp i vårt fylke. Umiddelbart svitsjet vi over på nettportalen «yr.no» og værradaren til Meteorologisk institutt som følger nedbørforekomstene to ganger i kvarteret de seneste fire timene. For sikkerhets skyld tjunet vi også inn værradaren til DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) som hadde registrert betydelig nedbør spesielt over Jylland. - Hvilken retning ville den kraftigste nedbøren ta? Inn over Hedmark, Oppland, Telemark og Agder-fylkene, slik Meteorologisk institutts obs-varsel hadde varslet? Vi var spesielt interessert i om det i «vårt» eget fylke, Vest-Agder, ville komme 20 – 40 mm nedbør på 12 timer. Obs-varselet lot det skinne gjennom at usikkerheten hvor den kraftigste nedbøren ville havne hen i de fem fylkene, var stor. Fra den tidsperioden som Meteorologisk institutt hadde offisiell nedbørstasjon nettopp her hos oss på Eigebrekk, 41010 MANDAL-EIGEBREKK, har vi fortsatt i privat regi målingene av den væten som måtte komme ovenfra, i tillegg komplette værobservasjoner når vi er her nede periodevis fra medio av mars til ultimo oktober. Fasit for den varslede kraftige nedbøren også på Agder var 3,6 mm lokalt hos oss. Men var nedbøren ellers på Agder like beskjeden som hos oss? Vi hjemsøker eKlima-databasen til Meteorologisk institutt og samler alle målingene av nedbør de foregående 12 timene pr kl. 20.00 sommertid. Dette er den kraftige, lokale nedbøren som ble målt:
¤ 15,8 mm, Gjerstad-Øvre Haugen ¤ 7,8 mm, Valle i Setesdal ¤ 6,8 mm, Lyngdal i Vest-Agder ¤ 6,5 mm, Nelaug-Jernbanestasjonen ¤ 4,7 mm, Mandal-Møllebakken (Mandal III) ¤ 3,9 mm, Sirdal-Sinnes ¤ 3,4 mm, Hovden-Lundane i Setesdal ¤ 3,0 mm, Farsund-Lista Fyr ¤ 2,6 mm, Kristiansand-Holdalsnuten ¤ 2,5 mm, Lindesnes Fyr ¤ 2,2 mm, Hynnekleiv Jernbanestasjon ¤ 1,5 mm, Byglandsfjord-Neset, og Kristiansand- Kvadraturen ¤ 1,4 mm, Kristiansand Brannstasjon ¤ 1,1 mm, Arendal-Torungen Fyr ¤ 0,6 mm, Grimstad-Landvik.
Vær og vind kommer til å følge nøye med i sommerens obs- og ekstremvarsler fra Meteorologisk institutt når det gjelder nedbør. For vår del av landet er det VVØ (Værvarslingslingsavdelingen på Blindern) som er ansvarlig for disse varslene. – Mest nedbør de 12 timene på dagtid i går var 39,5 mm på Sokna II i Ringerike kommune, stadig Buskerud fylke, mens nettportalen "yr.no" hadde 34,2 mm på Solbergelva- Olleveien, Nedre Eiker kommune i søndre Buskerud som toppnotering. Vi synes det er nokså spesielt at den kraftigste nedbøren falt "midt imellom" de to hovedområdene som obs-varselet gjaldt for: Hedmark og Oppland, og Telemark og Agder.
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|