Samarbeids- partnere:





|
TIDENES MAI-SNØFALL I OSLOOMRÅDET: - Snødybden på Tryvannshøgda økte med 29 cm på ett døgn
Mandal-Eigebrekk, 12.05.17: Hovedstadsområdet våknet torsdag morgen til snø nesten ned til fjorden. Ved Vær og vinds hjemmebase 59 m.o.h. har vår gode nabo sendt e- postbilder med fem-seks centimeter snø tidlig på morgenkvisten. Men så økte det på!
Snøværet i hovedstadsområdet natt til onsdag fortsatte utover onsdagen og natt til torsdag. Inntil torsdag morgen kl. 08.00 hadde Asker-Sem fått hele 38,0 mm nedbør og Bjørnholt i Nordmarka 30,9 mm. Og skiglade løpere kunne nyte oppkjørte løyper i litt høyereliggende strøk både i Vestmarka og Oslomarka.
- Økte med 29 cm - På Tryvannshøgda økte snødybden fra onsdag morgen til torsdag morgen med hele 29 cm. Tilsvarende på Bjørnholt i Nordmarka var det 23 centimeter mer. Dette er den største økningen i snødekket på bakken innen Oslo bys grenser noen mai-dag i de årene som Meteorologisk institutt har hatt målestasjoner her. Ved søk i eKlima-databasen til Met.nofinner vi da 17. mai-toget i Oslo i året 1927 gikk i et skikkelig snøvær, økte snødybden på Bjørnholt inne i Marka med 19 cm, fra 40 cm om morgenen på nasjonaldagen til 59 cm dagen derpå. Verken værstasjonene på Tryvannshøgda eller Oslo-Blindern var i gang den gangen for nitti år siden.
- Ikke rekord på Blindern I og med at Oslo-Blindern i denne omgangen fikk langt mindre nedbør - og dermed sludd og snø enn i mer høyereliggende strøk innen Oslo - lå det bare en enslig centimeter i hagen utenfor hovedbygningen til Meteorologisk institutt. Akurat der må vi tilbake til den andre mai-dagen i 1967, altså for nøyaktig femti år siden - for å finne et større snøfall enn denne gang. Da økte snødybden med fem centimeter (fra barmark den 1. mai til 5 cm den 2.5.). Ved samme anledning økte snødybden på Bjørnholt i Nordmarka med 9 cm (fra 46 til 55 cm) og på Tryvannshøgda med 3 cm (fra 92 til 95 cm). - - - Vi konkluderer med at det siste snøfallet denne uken var tidenes største i hovedstaden, og samtidig noe av det aller seneste som har forekommet om våren eller i sommermånedene. Noen har kanskje ennå i friskt minne den 12. juni 1981 da det lå 5 cm på bakken på Tryvannshøgda. Utover formiddagen den 11.6. snødde det helt ned mot fjorden. Akkurat denne dagen satt Vær og vinds ansvarlige i tog på Sørlandsbanen, og det snødde da vi passerte stasjonene i Øvre Eiker... Men den snøen forsvant i løpet av den 12. juni 1981. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TROPENETTENE FORTSETTER I NORD: - Åtte steder i Troms og Finnmark hadde over 20 grader på det kaldeste i natt
Mandal-Eigebrekk, 03.07.22: Til sammen 8 steder i vårt nordligste storfylke kunne glede seg over en varm natt i natt til søndag, eller om noen der oppe syntes at det ble vel varmt. Hammerfest hadde det varmest med en minimum på flyplassen på 22,2.
Les mer |
ENDA EN TROPENATT I NORD: - Lørdagen ga tre nye tropenatt-observasjoner; Bø i Vesterålen varmest i natt
Mandal-Eigebrekk, 02.07.22: Mens tropevarmen i hovedsak har forlatt fastlandet, henger det natt til lørdag såpass mye varmluft igjen over fjordstrøkene i de tre nordligste fylkene våre at 3 av de offisielle klimastasjonene hadde tropenatt i natt.
Les mer |
TROPEVARM JULISTART: - Både Brønnøysund, Snåsa i Nord-Trøndelag og Oslo-Hovin hadde tropenatt i natt
Mandal-Eigebrekk, 01.07.22: (NY!) Den aller første juli- dagen åpnet med 3 tropenatt-observasjoner, ifølge morgenens oversikt fra klimaforsker Jostein Mamen ved Met.no. Og fra det aller sørligste på Sørlandet var det 19,5*C kl. 08.00!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|