Samarbeids- partnere:
|
HVA SKJEDDE MED ONSDAGSVÆRET I SØR? – Og statsmeteorolog Bjart Eriksen svarer
Mandal-Eigebrekk, 19.07.17: Helt motsatt av hva alle offisielle radio- og tv-varsler for den dagen som begynte så flott her i sør, trakk et massivt skysystem uventet inn over kystområdene på Sørlandet. Etter værkommentaren vår kom det en kommentar
- Kan opplyse om at det var helt overskyet med lett yr her på Nøtterøy i formiddag. På den ubrukelige hjemmesiden «yr.no» var værsymbolet helt klar himmel. Hvis en sjekker tekstvarsel, står et riktig varsel. Jeg tror disse grafiske varselsidene bare er for moro og villedning, for å si det litt sleivete, skriver John Egil Fevang på Nøtterøy i en e-post til Vær og vind umiddelbart etter at han hadde lest vår siste værkommentar-artikkel i middags. - I hvert fall har de ingen reell verdi. Bruker heller weather underground sin hjemmeside for å få et bedre korttidsvarsel. Noe av «yr.no» sitt problem er at de bare er automatstyrt og ikke er verifisert/sjekket av meteorologer, fortsetter Fevang. - Spurte dem for en stund siden om hvorfor det sammen med langtidsvarslene ikke fulgte tekstvarsel også. Fikk da beskjed om at det på grunn av nedbemanning ikke lenger var mulig å yte denne service lenger, avslutter John Egil Fevang på Nøtterøy sin e-post til oss i ettermiddag ved 15.30-tiden. Fevang har gitt Vær og vind tillatelse til å gjengi denne e-posten.
- Kommentar fra sakkunnskapen Ved 14.50-tiden i ettermiddag hørte Vær og vinds ansvarlige på NRK P1 sitt radioprogram FERIERADIOEN som går ut til Vestfold, Telemark og begge Agder- fylkene. Der var det vakthavende meteorolog på Blindern, statsmeteorolog Bjart Eriksen, som svarte på vær-spørsmålene fra programleder i studio. Vi registrerte ikke ett eneste ord om den plutselige tilskyingen, som for eksempel kom her på Eigebrekk lengst sørøst i landets sørligste by, Mandal, få minutter før kl. 13.00.
- Vær og vind spør Derfor ble følgende e-post avsendt til statsmeteorolog Eriksen: - Jeg hørte deg på NRK P1’s FERIERADIOENs sending til Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder ved 14.50- tiden. Hovedspørsmålet mitt nå i ettermiddag: - Hva er det som har skjedd med været her på Sørlandet: Alle værvarslene fra i går på radio og tv for dagen i dag ga oss fint vær (klarvær på nettportalen «yr.no»).
- Hva med satellittbildene? - Jeg ser heller ikke skyer på satellittbildene på «yr.no»!
- Og har du noen kommentar til den siste saken min på Vær og vind?
- Bjart Eriksen kommenterer - Værprognosene (yr-symboler) for Agder var ikke så aller verst. Riktig nok var det noen skyer å kysten mellom Lyngør til Lista utpå dagen. Men Agder var det fylket østafjells hvor «yr.no»-prognosene stemte best. Derimot bommet modellene grovt på Østlandet og i Telemark. «Yr.no» i går meldte om klarvær til lettskyet og ikke skyet eller delvis skyet, hvilket ble observert, forklarer statsmeteorolog Eriksen innledningsvis i flere e-poster til Vær og vind.
- Eriksen understreker Det handler om to ting i all hovedsak: 1. Endring i fuktighet i ecmwf-prognosene medførte større andel skyer. 2. Arome-modellen som får input fra ecmwf, har en systematisk feil feil ved at den underestimerer fuktigheten i lavere nivåer.
Og han fortsetter i e-post nummer to: - Selv om det blir færre manuelle observasjoner (og flere automatiske observasjoner) blir kvaliteten allikevel bedre, fortsetter Eriksen.
Satellittobservasjonene blir stadig bedre, og enda flere automatstasjoner på båter og land.
Man kan ikke sammenlikne punktgenererte værvarsler fra en meteorolog med automatisk genererte punktvarsler fra en modell. Fordi det var nettopp det vi gjorde før «yr.no» ble til: Subjektive punktvarsler, slik som på tv. Det var om et betydelig mindre utvalg av punkter, 10 til 20. I dag flere millioner.
- Bedring! - Generelt har varslene blitt bedre, men i gitte værsituasjoner vil arome bomme fælt, gjerne med fuktighet og skydekke og de situasjonene har vi hatt mer av de siste årene, fortsetter statsmeteorolog Bjart Eriksen. - Før kunne meteorologene velge hvilken modell som gikk ut på «yr.no». Vi kunne også endre/justere på mange parametre, og så ble symboler generert på nytt før de gikk ut på «yr.no» basert på endringene til meteorologene, skriver han.
- E-post nummer tre - Til sist skal det også sies at med økt oppløsning blir «riktige» varsler enda bedre, og dårligere varsler enda dårligere. Det er konsekvens av økt oppløsning og værvarsel ned på gatenivå.
- E-post fire - Glemte å kommentere langtidsvarselet på «yr.no». Disse dataene er nedskalerte ecmwf-eps-data. Utover inprognoselengden øker usikkerheten i eps-system. Noen medlemmer (kjøringer) angir f.eks. plussgrader, andre minusgrader. Når man ikke bruker sannsynligheter, men bruker symbol av ett vidt spekter av data, blir signalene mer eller mindre nullet ut, og det blir normal som i så måte vises intet symbol. - Tidligere viste vi ecmwf operasjonell/deterministisk kjøring. Altså 1 enkeltkjøring. Nå basert på mange kjøringer. Da så vi at prognosene hoppet mye for hver gang vi fikk inn en ny kjøring nå er den mer stabil og endringene mindre. På en annen side så er det sjeldent at langtidsvarselet for en gitt dag mellom dag 7 og dag 10 vil stemme godt. Så i så måte er det bedre å bruke en kjøring som kan bli en fulltreffer. Men her velger vi å hvile oss på verifikasjon med absoluttfeil som mål og eps er også måle best, avslutter statsmeteorolog Bjart Eriksen sin meteorologifaglige «forelesning» for Vær og vind. - - - Vi er stumme av beundring, eller forundring. Vi skriver under på tro og ære at gjengitte sitater er pinlig korrekt utført, men med oppretting av åpenbar feilskrift. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
NY NORGESREKORD I SEPTEMBERVARME TORSDAG: - Tropevarmt i september for første gang i moderne norsk klimahistorie!
Bærum, den 05.09.24: For første gang har det forekommet tropevarme -- dvs. temperaturer opp på 30-tallet -- her i landet gjennom de ca 160 årene som Meteorologisk institutt har hatt værmålinger over hele landet. Sunnhordland tok rekorden med 30,6!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|